Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Na bolest v krku platí pastilka

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 28162x )

Kvůli častým teplotním změnám, na které je toto léto bohaté, se bolestem v krku vyhne málokdo. První kroky potom vedou do nejbližší lékárny pro pastilky proti bolesti v krku. Aby ale mohly správně působit, je třeba k nim přistupovat stejně zodpovědně, jako k jakýmkoliv jiným lékům. Nejsou to jen "trochu jiné bonbony", jak si možná myslíte.

shutterstock.com

Při zahánění bolesti v krku můžeme použít řadu více či méně účinných procedur. Někdo si oblíbil obklad, jiný se dopuje vitamínem C a kloktá sůl, další si prolévá hrdlo cibulovým čajem. Z léčivých přípravků potom lidé hojně využívají rozpustné pastilky nebo dezinfekční spreje. PharmDr. Daniela Seberová z Ústavní lékárny IKEM v Praze k využití prostředků na bolesti v krku říká: "Podle našich zkušeností jsou nejčastěji využívanými volně prodejnými léčivými prostředky na bolesti v krku orální pastilky."

Mnoho lidí se domnívá, že pastilky na bolest v krku jsou vlastně "tak trochu jiný bonbon", který můžeme cucat kdykoliv si vzpomeneme. Je však třeba si uvědomit, že pastilky proti bolestem v krku jsou lék a jako k takovému je k němu nutné přistupovat. Podobně jako jiné léky obsahují pastilky konkrétní léčivé látky s určitými vlastnostmi, proto je třeba dodržovat předepsaný způsob dávkování a při přetrvávání obtíží déle než určenou dobu, je třeba vyhledat lékaře.

Bolest v krku můžete utlumit

Léčivé pastilky mohou mít obecně různé složení, důležité jsou však dvě základní vlastnosti – anestetická a antibakteriální. Jinak řečeno, pastilky by měly dokázat ulevit vašemu rozbolavělému krku tlumením bolesti a zároveň by měly dokázat ničit jejího původce (bakterie nebo viry). S ohledem na to, že bolest v krku je někdy doprovázena nepříjemným pálením, doporučuje se nákup pastilek, které navíc tlumí dráždění a chladí.

Aby pastilky správně fungovaly, tedy pomohly nám zbavit se bolesti v krku, je třeba dodržet několik základních pravidel:

  • Pastilka se nekouše, nechává se pomalu rozpustit v puse.
  • Nemá se hned zajídat a zapíjet, může být snížena její účinnost.
  • Dospělí mohou cucat pastilku každé 3 hodiny, nejvíce však 8 pastilek během 24 hodin.
  • Pastilky nejsou vhodné pro děti do 7 let.
  • Pokud cucáte již pátý den a stále bez úspěchu, poraďte se se svým lékařem.
  • Vážné i "nevážné" tipy na správné cucání pastilek najdete na www.cucej-spravne.cz.

Samozřejmě nás zajímá, jestli jsou pastilky opravdu tím, po čem sáhnete při bolesti v krku. Napište nám svůj způsob, jak vyléčit "krkobol" do diskuse nebo nám napište!

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Lucka
1x

Ano, ja saham nejdrive po pastilce. Vyzkousela jsem jich hodne a zdaleka nejvice mi pomohl Preventan Quatro, je vazne skvely a hlavne se da cucat i v tehotenstvi a pri kojeni! Plus priznicuv zabal na krk a zazvorovy caj a do dvou dnu je bolest v krku pryc.

Zajda

Právě přesně takový problém mám, moc děkuji za tip :-) za dva dny se ozvu, jak to na mě funguje :-)

lucie

já jsem začala používat při větších bolestech koloidní stříbro.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 19. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Chřipka
Partner rubriky Chřipka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Horečka

Horečka není nemocí v pravém slova smyslu. Je to příznak onemocnění, výstražný signál, které tělo vysílá a říká: "Pozor, asi budu nemocné."

Chřipka - léky

Ucpaný nos, urputná rýma nebo naopak bolest hlavy, kloubů a strašlivá únava provázející chřipku, to jsou nepříjemnosti, které vás mohou přepadnout kdykoli. Je dobré začít s nimi bojovat co nejrychleji a mít doma po ruce některý z přípavků, který pomůže zmírnit všechny průvodní potíže.

Prevence chřipky u dětí

Nejúčinnější prevencí proti onemocnění chřipkou je u dospělých očkování. Jak je tomu u dětí?

Chrapot

Chrapot může být příznakem celé řady různých onemocnění. Základem pro vznik hlasu je zvuk, který vzniká v důsledku vibrace hlasivek. A právě při porušení vibračních vlastností hlasivek vzniká chrapot. Jeho tíže může kolísat od lehkého zastření hlasu až po slabý dyšný chraplavý hlas.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce