Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Na co se zaměřit při koupi tlakoměru?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6271x )

Každý člověk by měl vědět, jaký má krevní tlak. Vysoký krevní tlak je totiž onemocnění, které může probíhat zcela bez příznaků, a proto často zůstává dlouho nepoznané. Výhodou domácího měření krevního tlaku je to, že pacient je doma ve větší psychické pohodě než v ordinaci a naměřené hodnoty tak více odpovídají jeho skutečnému zdravotnímu stavu. Jak si ale vybrat ten správný tlakoměr?

Dobrá rada
shutterstock.com

Přístroje na měření krevního tlaku jsou velmi užitečným pomocníkem zejména pro osoby ohrožené nebo trpící hypertenzí – vysokým krevním tlakem. Ty by si měly krevní tlak doma pravidelně několikrát denně měřit. Nabídka přístrojů je velmi pestrá. Na trhu je mnoho typů domácích tlakoměrů.

Čtěte také: Jak snížit krevní tlak bez léků

Zvolený přístroj by měl splňovat několik základních požadavků:

1. Jednoduchá a intuitivní obsluha

Myslete na to, že tlakoměr ovládáte jednou rukou. Hledejte proto takový, který má jednoduché ovládání, velká tlačítka a dobře čitelný displej. Je vhodné vybrat plně automatický přístroj s možností uchovávání jednotlivých měřených hodnot včetně data a času v zabudované paměti. Některé tonometry umožňují propojení s počítačem a možnost stažení dat, což může lékaři usnadnit zhodnocení výsledků.

2. Přiměřená velikost manžety, která se určuje podle obvodu paže.

Všímejte si velikost manžety. Ta je pro naměření správných hodnot důležitá. Čím objemnější máte rameno, tím větší musí být manžeta, jinak mohou být nepřesně naměřené hodnoty příliš vysoké. Změřte si obvod ramene uprostřed mezi loketním a ramenním kloubem a podle obvodu si vyberte vhodnou manžetu.

Rozlišujeme tři základní typy manžet pro dospělé:

  • malé (šířka 17-24 cm)
  • střední (24-32 cm)
  • velké (32-42 cm)

Příliš malá manžeta může krevní tlak nadhodnocovat, a naopak příliš velká manžeta podhodnocovat.

Na trhu jsou i speciální tlakoměry, které mají takzvanou „komfort“ manžetu. Je univerzální, určená je pro obvod paže od 22 do 42 centimetrů. Tlakoměr s takovou manžetou tak může využívat celá rodina včetně dětí.

3. Byla klinicky ověřena jeho přesnost

Kvalitní výrobek se pozná podle toho, že jej výrobce nechal testovat. Neexistuje ovšem žádná norma, která by výrobce měřících přístrojů zavazovala k tomu, aby tak učinili, takže se na trhu objevuje mnoho typů zcela nespolehlivých přístrojů, které testovány nejsou a lze je využít jako hračky, ale ne jako měřiče tlaku.

Pokud chcete mít jistotu, že váš tlakoměr bude měřit přesně, ověřte si, zda byl prověřen podle mezinárodních protokolů. Zda tomu tak je, vám prozradí názvy protokolů: BHS (British Hypertension Society), AAMI (Asociation for the Advancement of Medical Instrumentation) a IP protokol podle Evropské hypertenziologické společnosti.

Levné měřící přístroje ze supermarketů a podobně nejsou klinicky testovány na přesnost. To znamená, že udávané hodnoty měření se k ničemu nehodí. Než pořizovat takový přístroj, je lepší nemít žádný, protože velké odchylky měření vás mohou spíše zneklidňovat a mást než vám pomáhat při kontrole krevního tlaku.

Čtěte také: Ambulantní monitorování tlaku krve - tlakový Holter

4. Dlouhá záruka a spolehlivý servis v ČR

Tlakoměr je věc, kterou nekupujete na pár měsíců, ale na několik let. Prodloužená záruka a spolehlivý servis patří mezi důležité parametry při výběru.

5. Důvěryhodný výrobce

Produkty neznámých značek moc důvěryhodné nejsou. Nakupujte přímo od výrobce, kterého znáte a který má dobré jméno na trhu.

6. Dobré recenze a pozitivní hodnocení

Čtěte recenze, všímejte si hodnocení a ohlasů ostatních zákazníků. Měřítkem úspěchu je například vítězství v dTestu.

7. Na paži nebo na zápěstí?

Měl by se upřednostňovat přístroj s manžetou na paži a nikoli na předloktí nebo prstech, kde měření není zcela přesné. Na druhou stranu jsou tyto tlakoměry malé a skladné, takže si je s sebou můžete vzít kamkoliv. Hodí se proto, pokud si potřebujete často měřit tlak mimo domov, nebo třeba na dovolené. Tento typ měřiče tlaku využijí zejména osoby s méně závažnými obtížemi, například s mírnou formou arytmie, či třeba osoby obézní, pro které je problematické si nasadit manžetu u pažního tlakoměru. Tlakoměr na zápěstí není vhodný pro seniory se sníženou pružností cév zápěstí. Pozor, nastudujte si správně jak tlakoměr používat – v případě, že se nenachází v úrovni srdce, odchylka může být vysoká.

Domácí měření krevního tlaku

Domácí měření krevního tlaku má smysl jen tehdy, pokud je prováděno za předepsaných a pokud možno stejných podmínek. Ideální je, pokud si vyhradíte stejný čas každý den, ve kterém budete měření vždy provádět, a také stejné místo (židli, křeslo). Naměřené hodnoty si zaznamenávejte do sešitu.

Naopak nemá smysl, abyste si krevní tlak měřili ve stresu, při vypjatých situacích nebo za nestandardních podmínek. Může to mít za následek velké rozdíly v naměřených hodnotách, vy budete stresovaní a hodnocení je stejně obtížné až nemožné.

Čtěte také: Domácí měření krevního tlaku

Tlakoměry můžete koupit v lékárnách, v prodejnách zdravotnických potřeb. Proškolený personál vám jistě nejen poradí s výběrem vhodného přístroje poradí, ale zároveň si budete moci přístroj vyzkoušet.

Zdroj: www.tlakomery.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Hypertenze (vysoký tlak)

Hypertenze, tedy vysoký krevní tlak, je nejčastějším onemocněním kardiovaskulární soustavy a ve vyšším věku postihuje skoro polovinu populace.

Hypotenze (nízký tlak)

Hypotenze, neboli nízký tlak, může být příčinou horšího prokrvení ostatních orgánů - především mozku.

Vysoký tlak - zvládnutelná hrozba

MUDr. Samuel Heller, II. interní klinika, 2. května 2002

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce