Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Na podzim nepadá jen listí, ale také naše vlasy. Jak zmírnit řídnutí kštice?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1796x )

Podzim je sám o sobě pro naše vlasy rizikový. Sychravé počasí, ostrý vítr a častý déšť prakticky znemožňují jakýkoli styling. Úbytek slunce, přechody ze zimy do přetopených místností a nedostatek vitaminů a základních prvků způsobují zhoršenou kvalitu kadeři. Kromě toho řada žen v říjnu a listopadu zaznamenává při mytí a česání zvýšené vypadávání vlasů, které se může odrazit i na celkové hustotě vlasů, je-li intenzivní a trvá dlouho. Zeptali jsme se odborníka, co na to pomáhá.

shutterstock.com

Dobrá zpráva je, že sezónní vypadávání vlasů je zcela přirozený proces. Vyskytuje se rovnoměrně na celé hlavě a zpravidla netrvá déle než šest až osm týdnů. Denně průměrně ztrácíme mezi 50 až 100 vlasy, přičemž každý vlas má životnost od dvou do šesti let. Obvykle se v růstové fázi nachází kolem 90 % celého vlasového porostu, zatímco zbytek zůstává ve fázi klidové. Trvá většinou něco mezi dvěma a šesti týdny. Po jejím skončení vlas vypadne, ale zároveň vlasový váček začne produkovat nové vlasové vlákno. Vědci došli k poznání, že v klidové fázi se nejvíce vlasů nachází zhruba v červenci, proto tedy v období září až listopad dochází ke zvýšenému hromadnému výpadku. Zabránit tedy výpadkové fázi úplně nelze, přesto můžeme vhodnou péčí a životním stylem docílit toho, aby vlasy vypadávaly méně.

Šetrná péče a výživa

V období zvýšeného vypadávání vlasů je vhodné pokožku hlavy šetrně čistit a posílit růst nových vlasů. Je důležité, aby vlasy měly pro růst vhodné podmínky – pokožka hlavy musí být čistá, prokrvená, hydratovaná a dobře vstřebávat živiny.
„Během sezónního vypadávání je třeba dopřát vlasům zvláštní péči. Ty, které se chystají vypadnout, jsou v podstatě mrtvé a není možné je zachránit. Rozumnější je zaměřit se na výživu zevnitř, která pomáhá stimulovat růst a obnovu vlasové pokrývky. Neméně důležitá je také péče zvenčí. Doporučuji používat jen speciální šetrné přípravky, které vlasy chrání a hydratují,“ radí Renáta Gacká, vlasová expertka profesionální kadeřnické kosmetiky Nouvelle.
„Pomůže také, když nebudete vlasy zbytečně rovnat nebo poškozovat barvením a nešetrným zacházením,“ doplňuje Gacká.

Jídelníček pro vlasy

Při nadměrném vypadávání vlasů je vhodné zvýšit příjem přirozených vitaminů ze stravy, vápníku a bílkovin. Strava by proto měla být bohatá na ryby, mléko, mléčné produkty a maso. Vitamín A, vitamín E a vitamín D3 jsou obzvláště důležité, stejně jako selen, lutein, koenzym Q10, zinek, měď a železo. Vynechat byste naopak měli nasycené tuky a naopak konzumovat jídla bohatá na tuky nenasycené.  Pro jistotu zajděte i k lékaři, který provede krevní rozbor. Na základě výsledků zjistíte, jestli se nejedná o nedostatek některého ze základních prvků.

Masáž na prokrvení pokožky hlavy

Prokrvení pokožky hlavy stimuluje činnost vlasových folikul, které tak lépe pracují a produkují silnější, odolnější vlasy. Taková mikromasáž je navíc velmi příjemná. Poslouží jako výborná relaxace a uvolnění od nakumulovaného napětí. A jak takovou masáž provádět? Není to nic složitého, jde o pomalé krouživé pohyby bříšky prstů. K masírování můžete využít i vhodný kartáč s podmínkou, že nemá ostré hroty. Vhodné je tupé zakončení např. drobnou kuličkou.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Krásné vlasy

Nádherné a kvalitní vlasy jsou jedním z největších darů přírody. Stav vlasů zcela zásadně ovlivňují vrozené dispozice a strava.

Dlouhé vlasy, které nerostou

Chtěla bych poprosit o radu. Je mi 21 let. Už několik let mám vlasy dlouhé na ramena a vůbec mi nerostou. Mám je pořád neupravené a nedrží tvar. Nevypadají vůbec zdravě. Co je opět vzpamatuje k životu?

Touha po krásných vlasech

Vážení, mám krátké, třepící se konečky, lámavé a mastící se vlasy. Používám často přeliv a různé přípravky s vitamíny k obnově přirozené struktury vlasů. Ale konečky mám stále rozptřepené. Toužím mít dlouhé vlasy, ale nedávno jsem je musela ostříhat, jakmile mi vlasy trošku narostou, začnou se třepit a musím je ostříhat. I po používání různých přípravků. Poraďte, prosím, jak mít krásné a zdravé dlouhé barvené vlasy. Děkuji

Vši - nebezpeční společníci

Zavšivení je parazitární onemocnění jehož původci jsou příčinou pestrých kožních příznaků.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce