Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Při nachlazení nepijte kávu s mlékem

( Renata Vyšínová | přečteno: 30121x )

Nachlazení se nevyhne nikdo z nás - během zimy na nás všude útočí asi 200 virů, které ho způsobují. Uniknout mu jde tedy jen velmi těžce. Poradíme vám, jak co dělat, abyste se s ním vypořádali co nejrychleji. Třeba tak, že nahradíte oblíbenou kávu s mlékem bylinkovým čajem.

shutterstock.com

Ačkoli by se zdálo, že nachlazení je důsledkem prochladnutí, způsobují jej viry. Prochlazení organismu jen zvýší pravděpodobnost, že virům podlehneme. Statistiky říkají, že každý dospělý ho dostane dvakrát až čtyřikrát za rok, děti ještě častěji. Trvá většinou tři až pět dní a na rozdíl od chřipky, která nás většinou pošle nekompromisně do postele, dá se přechodit – čili se vesele šíří rodinou, v práci, v autobuse či tramvaji.

Nachlazení způsobují viry, které se šíří kapénkovou nákazou. Jde o zhruba dvě stě různých virů. Ty se zachytí na sliznici nosu nebo krku, odkud se postupně šíří v horních cestách dýchacích. První příznaky se projevují nejdříve po dvanácti hodinách, ale může to trvat i tři dny od kontaktu s virem. V tu chvíli je již imunita oslabena natolik, že se viry mohou lépe šířit a mohou se přidat i bakteriální záněty – většinou na průduškách nebo i v uších.

Příznaky nachlazení

  • rýma - nejprve vodnatá, dráždivá, později hlenovitá, žlutá až zelená
  • kýchání
  • bolesti hlavy, bolesti uší a zalehnutí
  • teplota
  • kašel a zarudlý i bolestivý krk
  • chrapot

Prevence nachlazení

Posilování imunity, otužování, zvlhčování vzduchu ve vytápěných místnostech, zdravá strava s dostatkem vitaminů – to je recept na to, abychom neonemocněli. Jestliže už virům podlehneme, pak bychom se měli snažit je nešířit dál. Znamená to často si mýt ruce, používat papírové kapesníky, častěji větrat, vyhýbat se místům, kde je hodně lidí. Ačkoli to vypadá, že i s nachlazením zvládnete chodit do práce, měli byste zůstat doma v klidu a dostatečně pít. Pokud se totiž během nemoci přepínáte, může se váš stav zhoršit.

K lékaři byste měli jít tehdy, když vaše zdravotní problémy neustoupí a nezlepší se během zhruba pěti dnů. Rozhodně jděte konzultovat, jestliže máte neustále teplotu, bolí vás při kašlání na hrudi a trpíte dušností. Také nepřehlédněte, jestliže se vaše únava stále zhoršuje, trpíte nechutenstvím či máte střevní problémy.

Při léčbě se vyplatí nesnižovat teplotu příliš rychle – jde o obrannou reakci organismu, které pomůže likvidovat viry. Takže pokud nepřesáhne 38 stupňů, nesnažíme se proti ní bojovat.

Rozhodně nemá smysl nasazovat antibiotika – ta proti virům nepůsobí a zbytečně by zatěžovala organismus.

Přírodní léčba nachlazení

Většina z nás má na nachlazení svůj osvědčený recept. Mohou to být bylinné čaje, med, česnek nebo zázvor. Rady z rubriky "Pomozte si navzájem" najdete zde. Samozřejmě můžete přispět i dalšími - buď v rámci diskuse nebo nám napište na tento mail.

Odborníci doporučují vynechat z jídelníčku tzv. hlenotvorné potraviny, tedy mléko a mléčné výrobky, sladkosti, bílé pečivo, slané, kávu a černý čaj. Naopak se vyplatí dostatečně pít, jíst ostřejší pokrmy, které pomáhají hlen uvolnit a dopřejte si dostatek vitaminů ve formě zeleniny a ovoce.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Verča

Dobrý den, můj osvědčený recept na posílení imunity je otužovat se, jíst hodně ovoce, zeleniny a hlavně sportovat. Každým rokem na podzim užívám echinaceové kapky od Imunitu jako prevenci. Protože pracuji jako vychovatelka a ve škole se to bacily od dětí jen hemží.

Alča

Jakmile na mě příjde nějaké ať mini nachlazení, mám koupený rymastop, hned ho nasadím a dá se říci, že z větší půlky se mi nachlazení dá předejít . Samozřejmě ne kafe, ale čaj, čaj, čaj 

Petr
4x

Článek je dobré číst odzadu. Autorka zmiňuje "hlenotvorné" potraviny a vrací nás do 12. století. Zbytek blábolu číst netřeba.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Chronická rýma

Trpím akutní rýmou a bez NASIVINU nebo OLYNTHU si už nedovedu představit život. Střídavě tyto kapky užívám několikrát denně 4 měsíce. Mohou mít tyto léky nějaké vedlejší účinky? Kamil

Zadní rýma

Moje tříletá dcera trpí neustálou zadní rýmou. V noci se suchým a dráždivým kašlem dusí, protože neumí hleny vyplivnout. Takto už nespíme přes půl roku, vyzkoušeli jsme snad všechno co jde, ale nic. Poradíte mi, prosím, co s tím. Má nárok na ozdravovnu? Otužování? Mateřská školka? Petra

Zánět nosohltanu (pharyngitis acuta)

Krk může být prosáklý, začervenalý, nemusí dojít k polykacím obtížím. Přítomnost zánětu spojivek, rýma a kašel jsou podezřelé z virové nákazy...

Krvácení z nosu - epistaxe

Krvácení z nosu může být různě silné, ale jen zřídka ohrožuje pacienta na životě. Často ustává dříve než nemocný vyhledá lékařskou pomoc.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce