Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Nadměrné pocení je dobré řešit

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 16392x )

Pocení je zcela přirozený proces, pro organismus životně důležitý. Tělo zdravého člověka vyprodukuje přibližně půl litru potu za den, který obsahuje 99 % vody, zbytek tvoří odpadní látky.

shutterstock.com

Aktivita potních žláz je řízena nervovým a hormonálním systémem, proto žlázy reagují i na změny psychické, například při strachu, stresu, když spěcháme nebo když vypijeme větší množství alkoholu. Pot je čirá tekutina bez zápachu, ke vzniku nepříjemného pachu a rozkladu potu dochází až vlivem bakterií. Intenzitu zápachu potu může nepříznivě ovlivnit i konzumace některých potravin, nejčastěji kávy, alkoholu, cibule, česneku a podle nejnovějších výzkumů dokonce i rajčat. Pocení dokáže zvýšit také kofein i nikotin.

Jak s ním bojovat

Prvními pomocníky v boji proti potu jsou antiperspiranty a deodoranty. Antiperspiranty omezují tvorbu potu, zatímco deodoranty pach potu pouze překrývají. Preventivním opatřením proti vzniku nepříjemného pachu je samozřejmě pravidelná hygiena a nošení vzdušného oblečení z přírodních materiálů.

Úplně omezit pocení na celém těle není možné. Lze ho však omezit na místech, kde ze společenského hlediska nejvíce obtěžuje, podpaží, dlaně, případně chodidla.

Pocení lze zmírnit například používáním antiperspirantů obsahujících aluminium chlorid, který mění strukturu bílkovin. Tím se zužuje vývod potních žlázek na kožní povrch, a snižuje se tak množství vylučovaného potu. Vhodné je antiperspirant aplikovat večer těsně před spaním, aby účinná látka nebyla potem ihned odplavována. V noci účinná látka lépe ulpí na pokožce a může působit několik hodin bez častého otírání o oblečení.

Kvalitní antiperspirant mechanicky uzavře potní žlázy, což má za následek zmírnění pocení a poté i možné úplné zastavení tvorby potu. Tyto přípravky je možné používat denně, ale nikdy ne na podrážděnou pokožku, například ihned po holení.

Důraznější řešení:

1. Botulotoxin - aplikace tohoto jedu zabrání převodu vzruchů z nervových vláken na potní žlázky, které jsou impulzem pro tvorbu potu. Účinek botulotoxinu nastupuje čtyři až šest dní po aplikaci a trvá 6 - 10 měsíců. Po odeznění účinku není problém ošetření zopakovat.

2. Liposukce potních žláz - patří mezi nejoblíbenější novinky na poli estetické medicíny. Jedná se o velmi šetrnou metodu bez nutného opakování, kdy dochází k odsátí potních žláz v podpaží pomocí jemné kanyly. Zákrok trvá asi 45 minut v lokální anestezii a klient necítí žádnou bolest. Po odsátí se podpaží vydezinfikuje, drobná ranka zalepí a na odsávanou část se na 24 hodin přiloží gáza. Tentýž den není doporučeno řídit ani nosit těžká břemena. Druhý den se může klient vrátit do zaměstnání. Hojení probíhá mírným otokem, možná je i modřina. Po dobu tří týdnů je doporučeno vyvarovat se koupání ve veřejném bazénu a sportu.

3. Chirurgické odstranění potních žláz - může být prováděno v celkovém nebo lokálním umrtvení. Jedná se o přímé vyříznutí kůže spolu s potními žlázami. Hojení je zdlouhavé a jako každý operační zákrok má svá rizika.

4. Sympaktektomie - přichází na řadu, pokud všechna předchozí léčba selže. Jde o odstranění nervových ganglií u páteře, které ovlivňují potní žlázy na pažích. Operační řešení je účinné, ale nese s sebou možnost řady komplikací.

Přečtěte si také

Výživa žen v klimakteriu
Horka mohou být pro kardiaky riziková
Letní rýma číhá v klimatizaci

komerční sděleníZitenax_active_banner_350x250.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Pocení
Partner rubriky Pocení

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Kvůli pocení jsem přišla o svatbu své dcery

Houkání sanitky místo nazdobeného auta pro nevěstu. To byl důsledek toho, že paní Květa dlouho nepřiznávala své potíže s nadměrným pocením. Její potíže trvaly asi tři roky a začaly spolu s menopauzou. „Byla jsem připravená, že mi v přechodu nebude dvakrát dobře, ale to, že se mohu začít takhle potit, jsem nevěděla,“ vzpomíná na pokažený svatební den.

Tomáš: Můj život v kaluži potu už naštěstí skončil

Stačilo, aby byl nervózní, měl strach nebo byl ve stresu a na jeho oblečení začaly naskakovat mokré skvrny. „Takže při každém zkoušení před třídou, ale i na prvním rande jsem se totálně znemožnil,“ vypráví Tomáš, student, který za rok dokončí vysokou školu. Trpí hyperhidrózou, tedy nadměrným pocením, a jak sám říká: „Mohl bych dělat státnice ze zkušeností s antiperspiranty.“

Miliony potních žláz vyrobí až dvanáct litrů potu denně

Až tři miliony potních žláz zapojí tělo ve chvíli, kdy potřebuje ochladit. V plném „zápřahu“ vyrobí až dvanáct litrů potu denně.

Nadměrné pocení je dobré řešit

Pocení je zcela přirozený proces, pro organismus životně důležitý. Tělo zdravého člověka vyprodukuje přibližně půl litru potu za den, který obsahuje 99 % vody, zbytek tvoří odpadní látky.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce