Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Nádor prostaty se zpočátku neprojevuje, důležitá je prevence

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4637x )

Rakovina prostaty se v raném stádiu neprojevuje žádnými příznaky, a proto je důležitý systém preventivních prohlídek, které mohou na chorobu včas upozornit.

Rakovina prostaty se v raném stádiu neprojevuje žádnými příznaky, a proto je důležitý systém preventivních prohlídek, které mohou na chorobu včas upozornit. V pozdějším stádiu je tento karcinom prakticky nevyléčitelný, řekl dnes novinářům přednosta urologické kliniky Fakultní nemocnice Brno Dalibor Pacík. Podle něho je rakovina prostaty u mužů třetí nejčastější příčinou úmrtí na zhoubný nádor. V České republice ročně onemocní 7000 mužů a každý rok této nemoci podlehne asi 2500 pacientů.

Každý muž je vystaven šestnáctiprocentnímu riziku, že bude mít rakovinu prostaty a existuje tříprocentní pravděpodobnost, že na ni zemře. Není to onemocnění starců, upozornil Pacík. Už muži ve věku nad 50 let by se proto měli nechat preventivně vyšetřit urologem. Vyšetření se provádí pohmatem a krevním testem. Muži z rodin, v nichž už někdo tímto nádorem onemocněl, by měli preventivní prohlídky zahájit o deset let dříve. Nádor se vyvíjí řadu let a je dobře léčitelný pouze v době, kdy ještě neopustil předstojnou žlázu.

Karcinom prostaty v raném stádiu se léčí radikální operací, která je nejspolehlivější, nebo ozářením. U většinu pacientů se podaří zachovat udržení moči i erekci. Pokud je nádor v pokročilejším stádiu, zpravidla nastupuje hormonální léčba, která eliminuje působení mužských pohlavních hormonů a může nemocnému prodloužit život. Existují i cytostatika, která rovněž ovlivňují dobu přežití.

Za 40 let počet pacientů s rakovinou prostaty stoupl čtyřikrát a počet úmrtí se zvýšil pětinásobně. Z části je to dáno zvyšujícím se věkem populace.

Předseda České urologické společnosti Tomáš Hanuš uvedl, že častý je i výskyt zánětu prostaty a nezhoubné zbytnění, které souvisí s věkem mužů a ovlivňuje kvalitu jejich života. Léčba zvětšené prostaty bývá úspěšná. Vedle úpravy životosprávy a pitného režimu se podávají léky, které a umožní pacientům volněji močit a prostatu zmenšují. Jestliže není úspěšná, přichází ke slovu chirurgický zákrok, zpravidla endoskopický.

Četnost urologických onemocnění narůstá v celém světě a 14. září se stalo Evropským dnem prostaty. Národní urologické společnosti tak chtějí veřejnost upozornit na riziko onemocnění předstojné žlázy.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce