Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Náhrada způsobené škody

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5344x )

Zaplatil jsem v blokovém řízení pokutu za přestupek a bylo mi řečeno, že případ je tím ukončen. Přesto chce po mně zdravotní pojišťovna uhrazení nákladů léčení. Proč?

shutterstock.com

S touto otázkou se setkáváme poměrně často. V uvedeném případě, jde-li o přestupek a s tím související náklady na léčení, se zřejmě jedná o přestupek proti občanskému soužití podle ustanovení § 49 odst. 1, písm. b) zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích („Přestupku se dopustí ten, kdo ... jinému ublíží na zdraví“). Přestupek byl správním orgánem uzavřen tím, že vám uložil blokovou pokutu. Zaplacením blokové pokuty skutečně došlo k uzavření správního řízení, protože proti uložení blokové pokuty se nelze odvolat.

Čtěte také: Lyžování na Slovensku - na jakou péči máte nárok

Je ovšem třeba rozlišovat samotné projednávání zaviněného protiprávního jednání ve správním řízení od náhrady škody podle ustanovení § 55 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, tedy náhrady nákladů vynaložených zdravotní pojišťovnou na zdravotní péči, kterou poskytlo zdravotnické zařízení pojištěnci poškozenému na zdraví.

Čtěte také: Jak je to s hlášením úrazu zdravotní pojišťovně

Správní orgán vás shledal vinným ze spáchání přestupku a jako sankci uložil blokovou pokutu, tedy došlo k potrestání za to, že jste někomu způsobil újmu na zdraví. Po uzavření protiprávního jednání u správního orgánu ještě zbývá dořešit vzniklou škodu, resp. majetkovou újmu zdravotní pojišťovně za to, že musela vynaložit náklady na zdravotní péči o pojištěnce, který byl ošetřován ve zdravotnickém zařízení po vašem napadení apod.

Z ustanovení § 55 odst. 1 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, vyplývá, že příslušná zdravotní pojišťovna má vůči třetí osobě právo na náhradu těch nákladů na hrazené služby, které vynaložila v důsledku zaviněného protiprávního jednání této třetí osoby vůči pojištěnci. Z tohoto důvodu po vás zdravotní pojišťovna požaduje úhradu vzniklé škody zcela oprávněně.

Mgr. Oldřich Tichý
vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí VZP

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce