Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Natálie (27 let): virový zánět mozku jsem přežila bez následků

( Renata Vyšínová | přečteno: 31774x )

Natálie byla zdravá mladá žena, která do svých 27 let neměla žádné vážnější onemocnění. Když ji v dubnu začalo bolet na prsou, špatně se jí dýchalo, bolela ji hlava v zátylku, cítila velkou únavu a naměřila si teplotu 38 stupňů, vyrazila k lékaři s pocitem, že je to nějaká horší viróza. Jen díky tomu, že byl její praktický lékař velmi pohotový, neskončila s trvalým postižením. Šlo totiž o virový zánět mozku!

shutterstock.com

"Nejdřív jsem si myslela, že mám nějakou obyčejnou virózu, ale měla jsem vysokou teplotu, ačkoli mne bolelo na hrudníku a hůř se mi dýchalo, tak jsem neměla kašel. K tomu mne velmi bolela hlava v zátylku a byla jsem hodně unavená." vysvětluje Natálie Pravdová (27 let) důvod, proč hned zašla ke svému praktickému lékaři. Ten pacientku vyšetřil a neprodleně odeslal s diagnózou pásového oparu a s podezřením na zánět mozku a mozkových plen na Kliniku infekčních chorob do Fakultní nemocnice Brno. Tam byla specializovaným vyšetřením diagnóza potvrzena a Natálie zůstala v nemocnici, kde byla intenzivně léčena protivirovými přípravky a léky proti otoku mozku. Zhruba po třech týdnech v nemocnici mohla být propuštěna do domácího ošetřování.

"Ze začátku mi bylo hodně zle. Bolela mne hlava, byla jsem hodně unavená. Nešlo mi soustředit se, neustále jsem pospávala. Přidaly se k tomu i stavy úzkosti," popisuje Natálie svůj stav poté, co se vrátila domů z nemocnice. Lékař jí doporučil postupný rekonvalescenční plán, který pomáhal s návratem do normálu. Po pěti měsících se Natálie cítila natolik dobře, aby mohla nastoupit do zaměstnání. I přes to, že ji nemoc z práce vyřadila na pět měsíců, mají lékaři za to, že měla velké štěstí.

"Na příkladu mladé pacientky v produktivním věku je vidět rychle nastupující virové onemocnění, které vyústilo v život ohrožující stav s prudkým zánětem mozku a mozkových plen. Měla přitom velké štěstí, že se již při prvním kontaktu podařilo odhalit příčinu. Právě primární péče je v takových případech nejdůležitější. Rychlá reakce zachránila mladé pacientce život a zabránila rozvoji vážných komplikací – poškození mozku, narušení intelektu a rozvoji ochrnutí," říká ošetřující praktický lékař MUDr. Petr Tomandl ze společnosti Moje ambulance Brno.

"Jsem si vědomá toho, že bez včasné diagnózy bych dopadla mnohem hůř. Moje ambulance byla mojí záchranou," komentuje svůj případ Natálie Pravdová.

Diagnóza

Pásový opar patří mezi relativně častá virová onemocnění způsobena herpesvirem. Jedná se o virus planých neštovic, který přežívá v těle hostitele a při oslabení organismu se rozvíjí infekce. Onemocnět může tedy každý, kdo prodělal infekci planých neštovic. Onemocnění je provázeno teplotami, únavou, bolestmi svalů a kloubů a typickým výsevem puchýřků. Puchýřky nejsou po celém těle jako v případě planých neštovic, ale postihují obličej, hrudník, břicho výsevem ve tvaru pásu. Kožní projevy se většinou spontánně zhojí, ale může dlouho přetrvávat krutá bolest v místě výsevu puchýřku i dávno po jejich zhojení – postherpetická neuralgie. "Podání protivirového léku – acykloviru - urychlí hojení a sníží pravděpodobnost vzniku komplikací. Velice vzácně dochází k šíření viru do centrálního nervového systému, kde virus postihuje mozek a mozkové pleny a vzniká obraz serózní meningoencefalitidy, což je nehnisavý zánět mozku a mozkových plen. Následky postižení mozku jsou často velmi závažné, dochází ke svalovým obrnám, k ochrnutí končetin nebo k postižení intelektových funkcí mozku," varuje MUDr. Petr Tomandl, praktický lékař společnosti Moje ambulance, Brno.

Diagnostika se provádí sérologicky, kdy se zjišťují typické protilátky v krevním séru. Dále se vyšetřuje mozkomíšní mok na přítomnost protilátek, přítomných buněk i biochemických ukazatelů. Mozkomíšní mok se odebírá punkcí páteřního kanálu.

Celý seriál
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Natálie (27 let): virový zánět mozku jsem přežila bez následků

Natálie byla zdravá mladá žena, která do svých 27 let neměla žádné vážnější onemocnění. Když ji v dubnu začalo bolet na prsou, špatně se jí dýchalo, bolela ji hlava v zátylku, cítila velkou únavu a naměřila si teplotu 38 stupňů, vyrazila k lékaři s pocitem, že je to nějaká horší viróza. Jen díky tomu, že byl její praktický lékař velmi pohotový, neskončila s trvalým postižením. Šlo totiž o virový zánět mozku!

Preventivní prohlídka vám může zachránit život

Jednou za dva roky bychom měli všichni zajít ke svému praktickému lékaři a chtít preventivní zdravotní prohlídku. Máme na ni právo a hradí ji i zdravotní pojišťovna. Podle posledních zjištění to udělá jen polovina z nás. Je to chyba, za kterou mnozí zaplatí i životem – mnoho závažných onemocnění má velkou šanci na uzdravení jen v případě, že s ním přijdete k lékaři včas.

Preventivní kontrola: co by měla zjistit

Každé dva roky byste měli zajít ke svému praktickému lékaři a nechat si udělat preventivní kontrolu. To asi víte - ale víte přesně, co by lékař měl při této kontrole zjišťovat?

Nezanedbávejte preventivní prohlídky ani v dospělosti

Na preventivní prohlídky chodíme pravidelně se svými dětmi, v dospělosti však na ně pravidelně dochází jen 20 % z nás. Přitom preventivní prohlídky mohou včas upozornit na zdravotní problém a umožnit vám spolu s vaším lékařem včas zahájit odpovídající léčbu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce