Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Naučme děti správným návykům pro zdravý úsměv

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5155x )

Nejlepším předpokladem zdravého chrupu dítěte jsou zdraví rodiče se zdravým náhledem na život. Když si rodiče nečistí zuby a nepovažují to ve svém životě za důležité, těžko naučí čistit zuby své dítě. Zkažené zuby rodičů jsou známkou toho, že se neumí o svůj chrup správně starat, a protože se děti učí především příkladem svých rodičů, mívají i děti těchto rodičů zkažené dětské zuby. Pokud se maminka naučí správně a účinně provádět dentální hygienu a začne totéž provádět u svého dítěte už při prořezání prvního zoubku, pak její dítě nebude mít až do výměny stálého chrupu žádné nebo jen ojedinělé drobné kazy.

shutterstock.com

Zubní průkaz dítěte

Rodiče jsou povinni registrovat své dítě u zubního lékaře nejpozději do jeho 12 měsíců věku. Ideálně u svého zubního lékaře, protože pokud ošetřuje stejný lékař rodiče i jejich děti, jsou snáze zachytitelné genetické vady v postavení zubů nebo ve velikosti čelistí, a problémy tak lze řešit jednodušeji, zavčasu. Bohužel se často stává, že zubní lékaři odmítají děti registrovat s tím, že dětské pacienty neošetřují. Přitom každý praktický zubní lékař by měl být schopen ošetřovat i děti, od toho je to praktický zubní lékař.
Už při první návštěvě zubní ordinace s dítětem by rodiče měli předložit lékaři Zubní průkaz dítěte, určený pro děti od 12 měsíců do 10 let věku. V 10 letech pravidelné preventivní prohlídky samozřejmě nekončí, ale kdyby byl Zubní průkaz dítěte až do 18 let věku, byla by to spíše knížka, která by postrádala svůj smysl. Do 10 let věku dítěte by rodiče už měli být dostatečně navyklí na pravidelné prohlídky u zubního lékaře a dítě by v tomto věku už mělo mít dostatečně zafixované správné návyky ústní hygieny.

Zubní průkaz dítěte vydává od roku 2005 Česká stomatologická komora jako součást Zdravotního a očkovacího průkazu dítěte a mladistvého, který poskytují matkám porodnice. Zubní průkaz dítěte slouží zejména k zápisu informací o prořezávání zubů, riziku vzniku kazu či případném výskytu zubního kazu a o užívání fluoridových preparátů. Zároveň slouží rodičům jako přehled preventivních prohlídek u zubního lékaře. Rodiče by měli Zubní průkaz dítěte nosit s sebou na každou preventivní prohlídku nejen u zubního lékaře, ale také u dětského lékaře. Zadní strana průkazu poskytuje prostor pro sdělení zubního lékaře ošetřujícímu dětskému lékaři, který by měl Zubní průkaz dítěte při preventivní prohlídce vyžadovat. Zubní průkaz dítěte má tedy sloužit také jako nástroj komunikace mezi zubním a dětským lékařem. Komunikace mezi těmito lékaři je velmi důležitá, protože zdravý chrup, dětský stejně jako stálý, je základem zdraví celého organizmu, zatímco neošetřený chrup a komplikace související s výskytem zubního kazu mohou velmi negativně ovlivnit celkový zdravotní stav člověka.

V případě dítěte to je zejména bolest a psychické útrapy spojené s ošetřením v bolesti, komplexní sanace v celkové anestezii, která sama o sobě patří k velmi rizikovým výkonům. Dalším negativním důsledkem zkaženého dětského chrupu je předčasná ztráta zubů a s ní spojené následné ortodontické vady, estetická újma, poruchy vyslovování hlásek, posměch dětského okolí. A pokud dítě trpí onemocněním ledvin či srdce, častými infekcemi nebo onkologickým onemocněním, zubní kaz může jeho zdravotní stav zhoršovat.

Čtěte také: Vliv ústního zdraví na celkový zdravotní stav organizmu

Varovná čísla z průzkumu

Výsledky průzkumu realizovaného v říjnu 2015 agenturou STEM/MARK a.s. pro Českou stomatologickou komoru ukázaly, že Zubní průkaz dítěte zná jenom 55 % dotázaných žen. U 54 % dětí kontrolují jejich maminky v průkazu termíny prohlídek u zubního lékaře, u 28 % dětí sledují i výsledky vyšetření. Zarážející je, že celá desetina matek nevidí v Zubním průkazu dítěte žádný smysl a dokonce 15 % matek si myslí, že Zubní průkaz dítěte není na rozdíl od Očkovacího průkazu důležitý. Pravděpodobně jde přesně o tu skupinu klientek, které nevidí žádný smysl ani v ošetření vlastního chrupu, tedy o nepoučitelnou kategorii. 

Zubní průkaz dítěte předkládá zubnímu lékaři většinou maminka (78 %), aktivní přístup lékaře je v tomto směru ojedinělý (jen 4 % zubních lékařů se dožadují průkazu pravidelně, 14 % občas). Z průzkumu také vyplývá, že 42 % dětských lékařů se Zubním průkazem dítěte vůbec nepracuje, 27 % někdy. Zubní průkaz dítěte by přitom měli vyžadovat všichni dětští lékaři, protože je i v jejich zájmu, aby byl organizmus dítěte zdravý jako celek, tedy včetně chrupu. Zároveň by měli být více aktivní i zubní lékaři a zapisovat záznamy do Zubního průkazu dítěte při každé preventivní prohlídce. Jen tak může být spolupráce mezi zubním a dětským lékařem funkční a dítěti na celý život prospěšná. Lékaři si na Zubní průkaz často nevzpomenou, protože jsou přehlceni nutnou administrativou, přemírou zápisů, výkazů, podpisů a potvrzení. Velmi by pomohlo, kdyby Zubní průkaz dítěte předkládali zubnímu i dětskému lékaři při prohlídce svého dítěte rodiče.

Čtěte také: O první zoubky dítěte je potřeba se starat stejně pečlivě jako o zuby stálé

Patero pro rodiče

Péče o chrup je nezbytná už od raného dětství. Cílem správné péče je, aby dětský chrup minimálně do 10 let věku vůbec neonemocněl. Jen tak mohou mít rodiče šťastné děti bez negativních zkušeností ze zubařského křesla v útlém dětském věku.

1. Své dítě přiveďte k zubnímu lékaři na první vyšetření po prořezání prvního zoubku. Na preventivní prohlídku choďte s dítětem k zubnímu lékaři každých 6 měsíců. Lékaři vždy předložte Zubní průkaz dítěte!

První návštěva s dítětem u zubního lékaře by měla proběhnout po prořezání prvního zoubku, nejpozději ve 12 měsících věku dítěte. Další preventivní prohlídky by se měly opakovat po 6 měsících, aby byly včas zachytitelné všechny, i velmi malé, patologie. Jen tak si dítě zvykne na prostředí zubařské ordinace, a pokud budou rodiče dodržovat všechny zásady, které jim jejich ošetřující lékař sdělí, nebude se muset bát zubní vrtačky a návštěva zubního lékaře pro něj nebude stresující. Při každé prohlídce dítěte do 10 let věku by měl zubní lékař aktivně vyžadovat Zubní průkaz dítěte k záznamu o uskutečněné prohlídce.

2. Zubní kaz je infekční onemocnění! Proto pokud možno neolizujte dítěti lžičku ani dudlík, můžete přenést do jeho ústní dutiny kazotvorné bakterie.

Většina maminek si neuvědomuje, že zubní kaz je infekční onemocnění a že může olizováním lžiček a dudlíků přenést do úst dítěte kazotvorné bakterie. Místo toho by maminky měly u sebe mít pro dítě čistou vodu k pití, kterou pak mohou lžičku nebo dudlík omýt téměř kdekoliv. Nakonec, maminkám by se také nelíbilo, kdyby jim někdo olizoval skleničku nebo příbor, a dítě je stejný člověk, jen neumí říci, aby mu to dospělí nedělali.

3. Dětská ústa začněte čistit od prořezání prvního zoubku, dítěti při čištění zubů pomáhejte minimálně do 10 let věku. Důležitá je důslednost a pravidelnost!

S hygienou dětských úst by rodiče měli začít po prořezání prvního zoubku. I když dítě zpočátku nechce, rozhodující je, zda chce rodič. Každý prohřešek v ústní hygieně, každá omluva nečištěného dětského chrupu se dříve či později projeví zubním kazem v raném věku. Pravidelnost a důslednost je naprosto nezbytná, pokud chtějí rodiče uchránit své dítě bolesti a strastiplných návštěv zubního lékaře. Stejně tak důležitá je pomoc při čištění zubů starším dětem a následná kontrola vyčištěných zubů. Je to nepochopitelné, ale i v dnešní době přetrvává mýtus, že dětské zuby nemusí být zdravé, protože stejně vypadnou. Dětský chrup tvoří základ chrupu stálého, a proto musí být zdravý! Jinak by rodiče měli počítat s fyzickými i psychickými útrapami svého dítěte, pramenícími z bolestivých kazivých zoubků, s následky jejich špatné péče o dětský chrup.

Pro lepší orientaci si prohlédněte přehled produktů na péči o dětský chrup zde.

4. Nikdy nepodávejte dítěti po večerním čištění zubů žádnou potravu nebo nápoj obsahující cukr, a to ani mléčný. Pozor na stravovací a pitný režim během dne! Naučte dítě pít čistou vodu.

Mezi hlavní zásady správné ústní hygieny patří i vhodný stravovací a pitný režim. Obzvláště u malých dětí je důležité, aby po večerním čištění zubů už nedostaly žádnou potravu ani nápoj obsahující cukr, včetně mléčného. V noci by děti (a nejen děti) měly pít pouze čistou vodu, která by se vůbec měla stát základem jejich pitného režimu. Každý prohřešek, každý ústupek chuti dítěte představuje velkou pravděpodobnost vzniku zubního kazu! Tu představuje také popíjení sladkých nápojů a konzumace sladkých jídel během dne, protože cukr ve spojení s časem zubnímu kazu dokonale nahrává. Lepší je vypít nebo sníst něco sladkého najednou, než mlsat průběžně celý den.   

5. Účinnou pomocí proti zubnímu kazu je také fluoridová prevence, proto používejte k čištění zubů dítěte vhodnou dětskou pastu s fluoridy. Starší děti mohou ústní hygienu doplnit použitím vhodné ústní vody. Pokud nemohou použít po jídle a pití kartáček, zdravé zuby jim pomůže udržet žvýkání žvýkačky bez cukru.

Fluor ve formě fluoridu je možné dodat tělu vnitřní nebo vnější cestou. Vnitřní cestou je to ve stravě a nápojích (např. minerálky, fluoridovaná sůl, černý čaj), případně v tabletách. Vnější cestou získá tělo fluor v zubní pastě s fluoridy, u lékaře pak místní fluoridací některým z prostředků určených k profesionálnímu použití. U dětí se obecně nedoporučuje podávání fluoridových tablet, ale používání zubní pasty s fluoridy odpovídající věku dítěte, samozřejmě v kombinaci s účinným čištěním zubů. Starší děti si mohou po vyčištění zubů vyplachovat ústa ústní vodou, která slouží kromě deodorace také k dezinfekci úst. Po jídle a pití pomůže starším dětem udržet zuby zdravé žvýkání žvýkaček bez cukru, při kterém dochází k samoočišťování zubních plošek. Účelné čištění zubů kartáčkem sice nenahradí, ale když není možnost vyčistit si po jídle zuby, je tím nejlepším řešením.

MUDr. Taťána Vrbková, členka představenstva České stomatologické komory
a členka Odborné skupiny pro dentální zdraví a prevenci při ČSK

Zdroj: www.sduz.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Zubní vyšetření

Zubní prohlídka je vyšetření, při kterém lékař prohlídne váš chrup. Zuby jsou vývojově velmi staré útvary a jsou složené z tvrdých tkání (zubovina, sklovina a cement). Slouží k uchopení, dělení a rozmělňování potravy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce