Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Naučte děti mluvit o sexu i o antikoncepci

( Renata Vyšínová | přečteno: 8047x )

Děti se stydí mluvit o sexu - dokonce tak, že raději ani neshánějí potřebné informace o možnostech antikoncepce. Pak za to často zaplatí tím, že se nakazí pohlavní chorobou nebo musí řešit nechtěné těhotenství.

shutterstock.com

Světové statistiky stále ukazují, že přes čtyřicet procent těhotenství je neplánovaných. Právě proto se odborníci snaží představit možnosti antikoncepce hlavně mladým. Ti totiž antikoncepci stále nepřikládají takovou váhu, jakou by zasloužila. Průzkum ukázal, že skoro polovina mladých věnuje čas spíš hygieně, holení či depilaci a navonění, než výběru vhodné antikoncepce.

Překvapením také bylo, že mladí lidé se stydí o sexu mluvit, takže ani nevyhledávají informace o sexu a možnostech ochrany – nepoužívá v této oblasti dokonce ani internet, jak by možná každého napadlo. Proto je dobře, že se sexuální výchova dostává do škol – tomuto zdroji mladí věří a dostávají ho vlastně „povinně“. Průzkum potvrdil, že právě školní sexuální výchova dokáže oddálit chvíli, kdy mladí se sexem začínají, což je pozitivní zpráva.

Mnoho lidí považuje současnou generaci dospívajících za hodně otevřenou a bez zbytečných zábran, ale zřejmě to není až tak pravda. Na to, zda se v poslední době hlásí o antikoncepci i nejmladší dívky, jsme se ptali mezi gynekology. Přečtěte si jejich názory v článku "První antikoncepce v patnácti letech?"

Důsledky neplánovaného těhotenství

Každý rok na celém světě porodí 14–16 miliónů dívek ve věku 15–19 let. Úmrtí, spojená s těhotenstvím, jsou bohužel nejčastější příčinou smrti dívek v tomto věku. V této souvislosti uvádí lékaři fakt, že antikoncepce zabrání 188 miliónům neplánovaných těhotenství, 112 miliónům potratů a zemře o 1,1 miliónu méně novorozenců a 150 000 matek.

Mnohým z nás při vyslovení slova antikoncepce automaticky „naskočí“ pilulky. Vzhledem k riziku pohlavních chorob ale nesmíme zapomínat na klasický prezervativ. Jeho používání patří k základům prevence šíření HIV a dalších sexuálně přenosných chorob – těmi trpí ročně zhruba patnáct procent mladých ve věku mezi osmnácti až šestadvaceti lety. Pohlavně přenosná onemocnění výrazně postihují skupinu mladých žen a dívek. Každá dvacátá dívka se každým rokem nakazí následkem pohlavního styku bakteriální infekcí. Věková hranice takto infikovaných dívek se každým rokem snižuje.

Jak to je v České republice?

Průzkumu na téma hormonální antikoncepce se v České republice zúčastnilo 499 respondentek starších patnácti let. Šest českých žen z deseti s ní má osobní zkušenost. Čtyři ženy z deseti s hormonální antikoncepcí žádné zkušenosti nemají – 37 procent žen antikoncepci nikdy neužívalo a ani to v budoucnu neplánuje, 4 procenta žen sice doposud zkušenosti nemají, ale plánují hormonální antikoncepci v budoucnosti užívat.

„Výsledky aktuálního výzkumu ukázaly na stále neuspokojivou situaci týkající se základní informovanosti mladých lidí o problematice partnerských vztahů, sexuality a ochrany před jejími negativními důsledky. Sexuální výchova ve škole ani v rodině není považována za vyhovující a dostatečnou, mladí lidé stále získávají nejvíce informací od vrstevníků a z internetu. Společnost pro plánování rodiny a sexuální výchovu se snaží k informování mladých lidí využít všechny dostupné zdroje. Vzdělává učitele, lékaře, zdravotnické pracovníky i samotné mladé lidi, kteří pak působí mezi svými vrstevníky hlavně v oblasti výchovy ke stabilním partnerským vztahům a prevence rizikového sexuálního chování,“ řekla Mgr. Zuzana Prouzová, výkonná ředitelka Společnosti pro plánování rodiny a sexuální výchovu.

Kdo Vás poučil o antikoncepci? Napiště nám do diskuse nebo na mail [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Menstruační cyklus

Menstruačním cyklem nazýváme pravidelné opakované krvácení z rodidel ženy, pojem menstruace pak označuje období jednotlivých krvácení.

Hormonální antikoncepce a pleť

Ačkoli je mi už 22 let a beru hormonální antikoncepci, na mé pleti, konkrétně na líčkách se stále tvoří bolestivé akné.

Vhodná antikoncepce

Chci se zeptat, jaké jsou dnes antikoncepční prostředky, vhodné pro 35-letou ženu. Mám již dvě děti a otěhotnět opravdu nechci. S tělískem mám špatné zkušenosti a na podvázání vaječníků si ,myslím, nemám ještě věk. Slyšela jsem, že existují injekce, po kterých se nemenstruuje snad 3 měsíce. Erika

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce