Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nechybí vám vitamíny?

( Redakce | přečteno: 11952x )

Užívání vitamínů se jednou doporučuje, jindy se tvrdí, že polykání vitamínů v pilulkách nemá žádnou cenu.

Potravní doplněk

Podobné výzkumy se objevují skoro každý týden. Jednou doporučují užívání vitamínů, jindy zase docházejí k závěru, že užívání vitamínů v pilulkách nemá žádnou cenu. A jednoznačnou odpověď nedávají ani lékaři a další odborníci. „Člověk, který je zdravý a má pestrou stravu, žádné vitamíny v pilulkách nepotřebuje,“ říká Jiří Ruprich z Centra hygieny potravinových řetězců v Brně. Jenže, málokdo se stravuje skutečně vyváženě, vitamíny nadmíru odčerpávají také stresy a nemoci. Nedostatkem vitaminů jsou ohroženi také lidé, kteří dodržují různé diety, a to třeba i ze zdravotních důvodů. Bohužel je velmi obtížné posoudit, komu případně jaký vitamín schází.

„Zjistit přesnou potřebu lze jen rozborem tkání, ale to je velmi drahé,“ vysvětluje Jiří Ruprich. Podle něj si rozumným užíváním vitaminů nikdo neublíží a pomoci může už jen pocit, že užívají něco prospěšného. Na druhé straně nemusí vitaminy v tabletkách vůbec nějak významně pomoci.

Lidé přitom neváhají za ně utrácet desítky, ale někdy i stovky korun v případě multivitaminových preparátů. A jejich užívání už přitom lékaři nedoporučují v podstatě vůbec, protože je velmi nepravděpodobné, že by někomu chybělo tolik vitamínů a navíc v poměru, který je zrovna v konkrétní krabičce.

Praktický lékař Jan Jelínek přitom soudí, že doplňování vitamínů smysl má, ale jen tehdy, když je člověk potřebuje – s výběrem typu přípravku mu může pomoci třeba jeho praktik. Například kuřákům nebo lidem, kteří se nemohou vyhnout stresu, schází často vitamin C, praskající koutky zase svědčí o nedostatku vitaminu B.

Nedávno vzbudila pozornost britská studie, podle níž užívání vitaminů seniorům nijak nepomáhá v obraně před infekcemi. To však nic nemění na faktu, že právě starší lidé patří mezi ty, kterým vitaminy chybějí nejvíc. „Mívají nedostatek zejména vitaminů C a D a pak jim chybějí také stopové prvky, jako je železo, zinek, selen a vápník,“ potvrdila Eva Topinková, přednostka Geriatrické kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice.

V USA běží již zhruba třicet let výzkum, v němž vědci sledují dopad užívání vitaminů na zdraví. „Ukazuje se, že ti, kdo je užívají, mají nižší riziko vzniku nemocí. Jenže, stejně se nedá posoudit, zda i celkově nežijí zdravě a nedbají více o sebe,“ komentuje zámořský výzkum Jiří Ruprich. Je také nutné vědět, kolik vitaminů potřebují děti, protože i pro ně je na trhu velké množství přípravků. A opět, pokud má dítě kvalitní jídelníček, mělo by se bez nich obejít, avšak výjimky existují.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Přehled vitamínů a jejich účinku

Dočasný nedostatek vitamínů označujeme jako hypovitaminózu, úplný nedostatek označujeme jako avitaminózu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce