Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Nejčastější letní popáleniny jsou od slunce a grilu

( Barbora Neubergerová | přečteno: 48737x )

Každá popálenina, která je větší než pět dětských dlaní, je nebezpečná a patří do péče lékaře. Popálené malé děti jsou častými klienty záchranné služby. Je jedno, jestli se spálily tak, že si sáhly na kamna, o svíčku, nebo při letním grilování.

shutterstock.com

Sluníčko má v létě takovou sílu, že dokáže kůži velmi ublížit – může na ní vytvořit popáleniny I. až II.a stupně. „Spálení sluníčkem nevznikne okamžitě, ale stačí, abyste mu nechráněnou pokožku vystavili na několik desítek minut. I. stupeň popálenin se projevuje zčervenáním. U II.a stupně se přidává ke zčervenání tvorba puchýřů. V obou případech kůže velmi bolí a u malých dětí nebo citlivějších jedinců může právě intenzivní bolest způsobit vznik eretického šoku, který doprovází neklid a neúměrně zvýšená aktivita,“ popisuje přednosta a primář Kliniky popáleninové medicíny při Fakultní nemocnici Královské Vinohrady MUDr. Ludomír Brož.

První pomocí u popálenin od sluníčka je chlazení spálených míst například pomocí chladivých gelů a pěn obsahujících regenerační látky, nejčastěji panthenol nebo výtažky z aloe vera. Tak jak dochází k odpařování přípravku z pokožky, postižené místo se ochlazuje. Součástí péče by mělo být i to, že popálenému budete dávat často pít a odvedete ho do chladného prostředí.

Z hlediska popálenin je rizikové i letní kempování a příprava jídla a horké vody nad otevřeným ohněm. Ohroženi jsou nejen dospělí, ale i malé děti.„Tyto úrazy jsou nejčastější u dětí do věku dvou let věku. V takových případech stačí chvilka nepozornosti dospělého a dítě se zraní. Tyto úrazy jsou většinou I., II.a a II.b stupně, “ popisuje lékař.

První pomocí v těchto případech je rychlé intenzívní chlazení poraněného místa. Měli byste také zavolat záchrannou službu. Závažnost úrazu by měl posoudit odborník - podle rozsahu, hloubky a lokality popáleniny. „Popálenina, která se laikovi může zdát banální, může být závažná. U dětí do dvou let jsou těžkým poraněním, pokud jsou víc jak na pěti procentech plochy kůže. U dospělého jde o těžký úraz tehdy, je-li popálenina větší, než je dvacet procent z plochy kůže. Jen pro představu - jedno procento povrchu těla odpovídá přibližně velikosti dlaně pacienta,“ vysvětluje lékař.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Obecné zásady první pomoci

Cílem této první pomoci je pomoci ohroženému tak, abychom předešli komplikacím a zmírnili následky poranění nebo postižení.

Boj o přežití aneb několik slov úvodem

Zatímco zvířata přicházejí v průměru až o 80 % svého potomstva, člověku se naopak podaří vychovat 70-80 % svých dětí.

Oživování - obecné zásady

Věděli byste si rady v případě, že by někdo potřeboval oživovat? MUDr. Stanislav Machart vám znovu poradí, jak se chovat a na co nezapomenout.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce