Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nejčastější mýty o Alzheimerově nemoci

( Renata Vyšínová | přečteno: 19153x )

Má vůbec cenu bojovat proti stárnutí mozku a tím pádem i zapomínání? Mnoho lidí si myslí, že právě ztráta paměti, stejně jako Alzheimerova nemoc, patří nevyhnutelně ke stáří. To ale není pravda, pokud se tato nemoc včas diagnostikuje a léčí, je šance, že pacient zůstane déle samostatný.

shutterstock.com

Na nejčastější mýty, které o Alzheimerově chorobě mezi lidmi kolují, reaguje MUDr. Vanda Franková z Psychiatrické léčebny v Dobřanech.

Mýtus: Alzheimerova choroba je běžnou součástí stárnutí.

Pravda: Není. Jde o nemoc, kterou je zapotřebí diagnostikovat a léčit.

Mýtus: Alzheimerova choroba je nemocí vysokého věku.

Pravda:  Není. Může postihnout lidi již v časném důchodovém věku, dokonce i dříve. S věkem se její výskyt zvyšuje.

Mýtus: Alzheimerova choroba trvá pár měsíců, pak nemocný umírá.

Pravda:  Na tom, jak dlouho člověk žije od prvních projevů choroby, je různá. Průměr je asi deset let, ale pohybuje se v rozmezí 3 – 20 let. Záleží přitom na řadě okolností: věk v době propuknutí nemoci, dědičné faktory, další choroby, vzdělání, způsob života i včasnost zahájení léčby.

Mýtus: Okolí snadno pozná, když někdo trpí Alzheimerem.

Pravda: V počátečních stadiích, která mohou trvat i několik let, může být nemoc pro okolí zcela nenápadná. Nemocný se normálně pohybuje, komunikuje, zachovává si mimiku. Nejbližší, hlavně partneři, ale často pozorují změnu - mění se hodnoty, reakce, chování. Někdy nemocnému vyčítají nebo hledají vinu v sobě či okolí, a na nemoc nemyslí. Až do pokročilých stadií choroby může nemocnému zůstat společenské vystupování, smysl pro humor. Nemocný dál prožívá radost, je schopen vyjádřit svůj názor. Může vykonávat kvalitně řadu jednodušších činností. Porucha paměti, která je klíčovým příznakem, nemusí být při běžném hovoru vůbec patrná.

Mýtus: Alzheimer znamená ztrátu paměti, člověk si nepamatuje vůbec nic ze své minulosti.

Pravda: V počátečních stadiích nemoci nezvládá zapamatování si nových informací. Člověk se opakovaně ptá na to samé, nepamatuje si, co dělal před chvílí, detaily událostí. Čím dál více žije v minulosti, je schopen podrobně vyprávět události z mládí. Teprve v pozdních stadiích nemoci je narušena i tato dlouhodobá paměť.

Mýtus: Podávání léků je zbytečné, jen prodlužuje utrpení nemocného i jeho nejbližších.

Pravda: Vhodná léčba vede k zastavení nebo zpomalení zhoršování příznaků nemoci a tím zvyšuje kvalitu života nemocného i jeho nejbližších. Neprodlužuje nemocnému život. Může oddálit nejtěžší stadia nemoci. Nemocný se jich vůbec nemusí dožít nebo jsou zkrácena na minimum.

O tom, jak oddálit vznik Alzheimera se dočtete v tomto článku.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
tereza

Dobry den.V nasi rodine mame babicku,ktera ma tuto nemoc.Musi brat nekolik leku denne.Stale leky zapominala brat,nebo naopak uzila nekolik najednou a pak ji bylo zle.Nas problem vyresil az automaticky davkovac tablet.Zvukovym a svetelnym alarmem az 4krat denne upozorni,ze je cas na leky.Vyda jen ty tablety,ktere maji byt v danou dobu uzity.Moznost nadavkovani az na 28 dni dopredu.Je uzamykatelny-nehrozi nebezpeci predavkovani leky a je dodavan s ceskym manualem.Babicce velmi usnadnil zivot.Pro vice informaci piste na email [email protected]


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Depresivní příznaky mohou předpovědět rozvoj Alzheimerovy nemoci

Příznaky deprese jsou pozorovány ve zvýšené míře u pacientů, u kterých se později projevila Alzeheimerova nemoc. To vede na základě výsledků populační studie k domněnce, že deprese může být preklinickou fází Alzheimerovy nemoci.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce