Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nejčastější dotazy na odvykání kouření

( | přečteno: 26940x )

Odvykání kouření bez cizí pomoci má velmi malou šanci na úspěch. Kde hledat pomoc?


Jaké abstinenční příznaky provázejí odvykání kouření?

Přestanete-li tělu dodávat nikotin, na který je zvyklé, mohou se dostavit nepříjemné abstinenční příznaky. Každé tělo reaguje jinak. Nejčastějšími negativními příznaky odvykání kouření jsou zejména podrážděnost, neschopnost soustředění, silná nutkavá touha po cigaretě, deprese, špatná nálada nebo zvýšená chuť k jídlu. Abstinenční příznaky obvykle odezní během pár prvních týdnů odvykání. V současnosti navíc existuje více druhů léčby, které nepříjemné abstinenční příznaky potlačují.

Odvykání kouření

Proč je tak těžké přestat kouřit?

Závislost na nikotinu je příčinou vaší chuti na cigaretu. Nikotinová závislost je jednak fyzická a jednak psychická. To znamená, že kromě fyzických abstinenčních příznaků jako podrážděnost, neschopnost soustředění nebo zvýšená chuť k jídlu, vám další těžkosti při odvykání způsobují také situace, kdy jste byl/a zvyklý/á kouřit. Kouření Vás naučilo spojovat si cigaretu s určitými každodenními činnostmi, jako je ranní posezení u kávy s cigaretou, chvilková relaxace cigaretou ... Naštěstí existuje způsob, jak se naučit žít i bez cigarety. Na abstinenční příznaky navíc existují léky, s jejichž pomocí je dokážete překonat.

Kde mi mohou pomoci s odvykáním kouření?

Odvykat kouření bez odborné pomoci má velmi malou šanci na úspěch – pouhá 2 % kuřáků opravdu dokáží přestat. Proto je velmi důležité, abyste navštívil/a svého lékaře nebo jedno z odborných centerpro léčbu závislosti na tabáku , která vznikají po celé České republice. Závislost na tabáku je nemoc, není se tedy třeba návštěvy lékaře obávat. Zdravotník Vám poskytne důležité a hodnotné informace o způsobech léčby, poradí Vám, čeho se během odvykání vyvarovat a jak se naopak chovat, aby abstinenční příznaky byly zcela mizivé.

Jak poznám sílu své závislosti na nikotinu?

Častokrát si stačí odpovědět pouze na jedinou otázku: Zapalujete si první cigaretu do hodiny od probuzení? Pokud si odpovíte kladně, patříte s největší pravděpodobností mezi 44 % silně závislých kuřáků. Celosvětově se pro zjištění míry závislosti používá Fagerströmův test závislosti na nikotinu.

Přiberu během odvykání kouření na váze?

Nikotin působí na peristaltiku, ale také na enzym podporující spalování tuků. Jakmile přestanete tělu nikotin dodávat, trvá několik týdnů, než se obnoví přirozená funkce tohoto enzymu. Během prvních pár týdnů byste skutečně mohl/a přibýt na váze. Stačí ovšem nasadit program mírně redukční diety , tedy dodržovat pitný režim, jíst pětkrát denně po malých porcích, přidat zeleninu a ovoce, a kilogramů navíc se nemusíte obávat.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
leeeeena
2x

Dnes je to 16dní co nekouřím!!!Začala jsem s nikotinovými náplastmi a 10den jsem zjistila,že jsem náplast zapoměla nalepit tak už jsem 6den bez nich...jde to,nejvíce mi pomohli v tom,že jsem se už celkem naučila žít bez cigarety,ale samozřejmě některé dny si ani nevzpomenu a jiné jsem v depresy protože ta mtška se mi vrtá do hlavy každých 10minut.Jsem odhodlaná si už nikdy nezapálit.Nejvíce mě mrzí,že ani v těhotenství jsem nepřestala kouřit.Mám naštěstí zdravé dcerky ale ta maličká je uplakaná tak jí nosím v šátku...u kočárku někde za rohem jsem si ještě zakouřila,ale s miminem v šátku to bych nikdy neudělala a taky jsem se rozhodla žít ekologicky...začala jsem tím,že jsem přestala kouřit,malé nasadila látkové pleny třídím odpad.Mám sen a to je moje největší motivace ....peníze co jsem měsíčně prokouřila je hypotéka na baráček....a když přestane kouřit i manžel a že to plánuje tak budu žít konečně tak jak o tom sním.....vesnická usedlost,zvířátka velká zahrada........tak zdar nekouření

jizzle

jsem čtvrtý den bez cigarety, což není nijak dlouhá doba, to jen mně to připadá jako věčnost. Nejhorší je být se známými se kterými jsem dříve kouřila, ale stále se držím. jsem člověk s přirozeně slabou vůlí, ale kvůli penězům a zdraví, už chci přestat, zatím se mi nejvíce osvědčily bylinkové žvýkačky, spousta vody a fyxzický pohyb, sice je problém, že nejsem, tak výkonná jako předtím (horší schopnost koncentrace), ale věřím, že to brzy přejde :-) Držím palce všem, kteří to chtějí také zkusit :-)

jarda

Dva dni bez cigarety, asi po deseti letech


Celkový počet příspěvků v diskusi: 8. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vydržíme nekouřit?

MUDr. Evou Králíkovou, CSc.,Ústav hygieny a epidemiologie, 3. ledna 2002

Kdo se rozhodne přestat kouřit, nemusí se bát kil navíc

Hubnutí můžeme podpořit zařazením léku zvyšujícího pocit sytosti a vydanou energii.

Proč je tak těžké přestat s kouřením

Podle posledních objevů hrozí cigarety silnou formou závislosti, a tu je třeba léčit. Je pravda, že nikotin nepůsobí na náš organismus tak vehementně jako tvrdé drogy a neničí ho tak rychle. To je také důvod, proč patří spolu s alkoholem mezi společensky tolerované drogy.

Tabák

Většina kuřáků se domnívá, pokud si je ochotna připustit škodlivost kouření, že nikotin je z celé cigarety nejškodlivější.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce