Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nejčastější tabu: sex a smrt

(MUDr. Ondřej Trojan | přečteno: 15018x )

Proč o některých tématech prostě neumíme mluvit nahlas, proč jsou pro nás tabu? Nad tím se zamýšlí náš nový projekt Tabu i známý psychiatr a sexuolog MUDr. Ondřej Trojan.

shutterstock.com

Jeden z největších objevitelů, mořeplavců a cestovatelů 18. století, kapitán James Cook, zavítal v roce 1777 na polynéský ostrov, kde ho obyvatelé velmi přátelsky přivítali. Ostrov nazval "Přátelský", dnes se jmenuje Tonga. Odtud kromě jiného přivezl slovo tabu, do angličtiny převzaté z místního jazyka jako "taboo". V polynéských souvislostech jde o něco, co je ve společnosti zakázané, ale taky nedotknutelné, k čemu se nemáme přibližovat a už vůbec si s tím zahrávat.

Původní obyvatelé ovšem naplňovali význam tohoto slova odlišně od dnešního pojetí. Lidé z jižního Pacifiku jsou dodnes známi například velmi otevřeným vztahem k sexu, což se nedá říci o většině lidstva západní polokoule. Ano, sex patří dnes stále k velkým tabu, stejně jako třeba smrt. Smrt je záhadná, děsivá svou konečností a schopnost vypořádat se s její nevyhnutelnou existencí patří k filosofickému předpokladu spokojeného života. Zmírnit její definitivu se snaží většina náboženství.

Se smrtí souvisejí i mnohé nemoci, které lidi sužují, a tak se tabu smrti rozšířilo i o ty choroby, které ke smrti vedou či k ní vést mohou. Proto lidé běžně hovoří o své angíně nebo bolavém zubu, ale neradi se zmiňují o své rakovině nebo třeba infekci HIV, spojující navíc tabu sexu i smrti.

O problémech se sexem mluvit nechceme

Sex sám naopak většinou přináší lidem potěšení a/nebo nový život. Tabu je tu jaksi méně pochopitelné a je dáno hlavně společenskými a náboženskými normami. Jakkoliv obecně jsme k sexu celkem otevření (díváme se na erotické filmy, povídáme si anekdoty se sexuálním podtextem, reklamní průmysl mohutně využívá sexuální symboliky), nastane-li problém, těžko si ho připouštíme a k tomu, abychom vyhledali pomoc, často velmi obtížně sbíráme síly. Možná právě až přílišná mediální otevřenost s poselstvím toho, že vše vždy funguje prostě skvěle, jinak to zkrátka není normální, situaci dále zhoršuje a navozuje pocity studu, když vybočujeme z normy. Kupříkladu mužům trvá v průměru 2,5 roku od počátku potíží, než se odhodlají navštívit odborníka. Mnohdy je to doba, za kterou se jejich partnerství výrazně pokazí nebo dokonce rozpadne.

Málo o sexu hovoříme se svými partnery či partnerkami, ještě méně s vlastními dětmi. A přitom nezáleží na vzdělání, inteligenci nebo povolání. Je to ale škoda. Četné potíže se dají snadno řešit zkraje a velmi těžko, když jsou zabetonovány strachem a mlčením.

Z tabu sexu těží ti, kdo nabízejí snadná řešení ve formě různých zázračných doplňků stravy s obrovskou reklamou. Takové bobulky pak dále oddalují rozumné řešení a přispívají k pocitu beznaděje. A tak jsem rád, že se na těchto stránkách dostane prostoru těm, kdo hledají pomoc a sbírají odvahu vyjít ze stínu se svým osobním tabu. A přeji jim, aby našli na druhé straně toho, kdo jim s jejich problémem dokáže pomoci.

MUDr. Ondřej Trojan www.thklinika.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Marki
1x

Po dlouhaletých hrozných problémech a peripetiích u lékařů, kteří mne posílali od jednoho k druhému jsem po jednom kolapsu skončila na pohotovosti, kde mladičký lékař konstatoval těžké zanedbané deprese, od té doby beru antidepr. a chodím k psychiatrovi, takže je mi mnohem líp. Ale většinou u všech "záchvatů", které mne provázely, byl neuvěřitelný strach. Ze smrti, že mne děti uvidí mrtvou, apod. A to mi vlastně ty záchvaty ještě stupňovalo... nepřeju to nikomu.

Jenda
1x

Dlouho odkládaná neřešená deprese způsobuje stres,což je přehnaná reakce našeho mozku na něco co neumíme sami vyřešit,požádat někoho o pomoc ,je to nejsnažší a odmítnutí přece neznamená přestat .Je dobré neustávat ,vždit ta nemoc se dá léčit.

Zdeněk

O probému s erekcí jsem taky dlouho mlčel, až když na sex manželka začla naléhat tak jsem musel jít s pravdou ven ( vydržela asi pul roku..). Po dlouhé debatě kdy se mě snažila dostat k doktorovi jsme se nakonec dohodli na kompromisu ve formě Arginmaxu (který mi musela koupit žena..) a až když ten nezabere, tak že půjdu k doktorovi. Naštěsítí pro mě Arginmax asi po měsíci užívání zabral, takže k doktorovi jsem nakonec nemusel a sexu si užíváme tak 1-2 týdně :)


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Úzkost a strach

Jedná se o jevy, které jsou vlastní každému člověku, samy o sobě mají ve své podstatě ochranný význam. Umožňují jedinci reagovat včas na hrozící nebezpečí, kterému může organismus čelit buď bojem a nebo útěkem. Proto ne každý takovýto příznak lze "psychiatrizovat", tzn. považovat jej za příznak duševní nemoci.

Depresivní příznaky mohou předpovědět rozvoj Alzheimerovy nemoci

Příznaky deprese jsou pozorovány ve zvýšené míře u pacientů, u kterých se později projevila Alzeheimerova nemoc. To vede na základě výsledků populační studie k domněnce, že deprese může být preklinickou fází Alzheimerovy nemoci.

Duševní choroby

MUDr. Pavel DoubekPsychiatrická klinika VFN, 6. června 2001

Deprese

Až deset procent obyvatel trpí depresemi, které se projevují smutkem, sklíčeností a ve výsledku i dušení bolestí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce