Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nemoc zvaná anorexia nervosa u mladých děvčat stoupá

(PharmDr. Vladimír Finsterle | přečteno: 15215x )

V průběhu 50 let se analýzou podařilo prokázat rostoucí výskyt onemocnění anorexia nervosa mladých žen.

Vědci z Mayou Clinic zkoumali výskyt tohoto onemocnění v regionu Rochester v Minesotě mezi léty 1953 -- 1989. Zjistili přitom, že výskyt se mezi ženami celkově stabilizoval nicméně rostl zejména ve věkové kategorii 15-24 let.Výsledky této studie byly publikovány v časopise International Journal of Eating Disorders.

Lidé s touto nemocí často trpí pocitem ošklivosti svého těla, což může vést až zablokování příjmu potravy a nebezpečnému poklesu váhy. V extrémních případech může dojít až k úmrtí.

Vědci sledovali lékařské záznamy v počtu 2 806 u lidí s anorexií , bulimií, poruchami příjmu potravy a amenorheou. Tyto projevy vedou či jsou signálem vlastního onemocnění anorexií.

Nárůst tohoto problému právě v nejrizikovější skupině 15-.24 let je odrazem nárůstu psychosociálního tlaku a stresu právě na dívčí populaci zejména v posledních letech.

Vědci dále zdůraznili, že dramatický nárůst onemocnění se vyskytl v letech 1970-1984. Tento trend byl zpomalen v dalších letech pravděpodobně vzrůstem výskytu bulimie.

Bulimie je charakterizována "nenormální žravostí" velkého množství jídla následně doprovázené zvracením či průjmy s použitím léků.

International Journal of Eating Disorders 1999, 26 : 397-405

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Poruchy příjmu potravy - mentální anorexie, mentální bulimie

Poruchami příjmu potravy (mentální anorexií a především mentální bulimií) trpí v České republice každá dvacátá dospívající dívka a mladá žena.

Poruchy příjmu potravy a muži versus ženy

Už jste si možná sami všimli, že mluvíme-li o lidech, trpících poruchami příjmu potravy, často hovoříme v ženském rodě. Je to proto, že těmito poruchami většinou trpí dívky a ženy. Uvádí se, že na 10 nemocných dívek nebo žen připadá jeden muž...

Bulimie

Mentální bulimie se projevuje zejména opakujícími se záchvaty přejídání, které střídá období hladovění, užívání projímadel a prostředků na odvodnění.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce