Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nemocní s HIV nejsou hrozbou, pokud respektují pravidla

( Renata Vyšínová | přečteno: 13067x )

V naší republice je virem HIV infikováno 1600 lidí. Nemoc se přitom objeví asi deset až patnáct let po nakažení virem Na HIV a AIDS zemřelo 2020 lidí. Poprvé byly příznaky nového onemocnění, které pak dostalo jméno AIDS, popsány v USA v roce 1981, o dva roky později lékaři objevili původce choroby, virus HIV. V tuto chvíli je podle odhadů na světě 39,5 milionu nakažených HIV.

shutterstock.com

V současné době jsou známy dva typy lidských virů způsobujících onemocnění AIDS, které jsou nazývány HIV-1 a HIV-2. Za celosvětové rozšíření HIV infekce je přitom zodpovědný především virus HIV-1. Mezi nejčastější způsoby přenosu HIV patří pohlavní styk mezi homosexuálními či bisexuálními jedinci. Na konci září 2011 bylo v ČR evidováno celkem 967 těchto případů. Dalším nejvíce rozšířeným způsobem nákazy je pohlavní styk mezi mužem a ženou.

„Pro přenos viru HIV je určující jeho přítomnost v krvi a sekretech pohlavního ústrojí (sperma a vaginální sekret) nakažených osob. V ostatních tělesných tekutinách, jako jsou slzy, sliny, pot a moč, se za normálních okolností, tedy pokud neobsahují příměs krve, virus vyskytuje v minimálním množství a pro přenos HIV infekce nemá prakticky význam,“ uvádí Doc. MUDr. Marie Staňková, CSc. z AIDS centra Fakultní nemocnice Na Bulovce.

Slyšeli jste o domácím testu na HIV? Odborníci o něm mají pochybnosti. Přečtěte si jaké.

Sexuální přenos HIV představuje v současné době hlavní cestu šíření této infekce. Sliznice pohlavního ústrojí nepředstavují na rozdíl od neporušené kůže účinnou bariéru proti vstupu HIV do organismu. Vzhledem k vyšší vnímavosti sliznice v konečníku je nejrizikovější sexuální praktikou anální pohlavní styk u pasivního partnera. Riziko přenosu HIV významně zvyšuje současná přítomnost jiných sexuálně přenosných infekcí, jako je genitální opar, kapavka, syfilis. Hlavní metodou, jak se nenakazit, je tedy bezpečný sex – tedy za použití kondomu či femidomu. Ideálně v kombinaci s výběrem vhodných, tedy nejlépe zdravých, sexuálních partnerů.

Nesexuální přenos viru

K přenosu HIV infekce „krevní cestou“ docházelo zvláště na počátku pandemie často v souvislosti s poskytováním zdravotní péče, tedy s podáváním krve a krevních derivátů obsahujících virus HIV, popř. používání nesterilních nástrojů.

Vzhledem k povinnému vyšetřování krve od dárců a nutnosti důsledného dodržování zásad dezinfekce a sterilizace je v současné době možnost přenosu HIV infekce v rámci zdravotnických zařízení prakticky vyloučena. Významnou roli však stále hraje šíření infekce mezi injekčními toxikomany.

Další možností přenosu je ten z matky na dítě v průběhu těhotenství a při porodu. „Za přirozených podmínek se toto riziko pohybuje kolem 20 – 25 procent. Nebezpečí přenosu HIV infekce přitom existuje i při kojení. Při využití všech současných možností v oblasti medikamentózní léčby antivirotiky a díky způsobu vedení porodu lze riziko nákazy snížit pod 2 – 3 procenta.,“ říká Doc. MUDr. Marie Staňková.

Kde vám pomohou? Antiretrovirotika jsou k dispozici na těchto místech: Praha – FN Na Bulovce, Ústí nad Labem, Hradec Králové, Ostrava, Brno, České Budějovice, Plzeň. Na těchto pracovištích jsou také odborníci, kteří mohou v případě nutnosti poskytnout konzultaci. Seznam AIDS center vám nabízíme.

Od nákazy virem k rozvoji AIDS

Člověk nakažený virem HIV nemusí mít řadu let žádné zdravotní obtíže. Toto období označujeme jako bezpříznakové nosičství viru HIV. I v tomto období však může nakažený člověk přenést infekci na další osoby, i když sám vypadá a cítí se zcela zdráv.

U většiny „HIV pozitivních“ dojde k rozvoji některého z příznaků HIV/AIDS obvykle za 10-15 let po infekci virem HIV. Na rozvoj nemoci má vliv celá řada faktorů, zejména úroveň obranyschopnosti organismu, životní styl člověka či jeho výživové návyky.

„Každé, i lehké onemocnění, představuje pro organismus určitou zátěž. K rozvoji onemocnění AIDS ze stadia HIV pozitivity může přispět tzv. reinfekce, tedy příjem další dávky viru HIV do organismu. Je velmi důležité u nakažené osoby infekci HIV co nejdříve prokázat, aby se mohla včas zahájit léčba, která má šanci rozvoj onemocnění výrazně zpomalit, prodloužit tak život a zlepšit jeho kvalitu,“ vysvětluje lékařka.

Léčba HIV a AIDS

Základním principem léčby této choroby je dobrá znalost HIV a jeho životního cyklu. V uplynulých desetiletích byly postupně objeveny léky působící na různých místech životního cyklu viru. Potlačují především množení viru, a tím oslabují jeho negativní vliv na lidský organismus.

Existuje prevence, pokud došlo ke kontaktu s HIV?

V poslední době se množí případy, kdy se někdo poranil o infikovanou jehlu, kdy nakažený s HIV poraní například záchranáře, nebo zdravotnický personál. Mohou takto postižení lidé nějak snížit riziko přenosu viru? Odborníci doporučují řádné ošetření poranění, včetně dezinfekce a obvykle měsíční podávání antiretrovirotik. Antiretrovirotika jsou trvale k dispozici v regionálních AIDS centrech při infekčních odděleních krajských nemocnic.

V dalším díle se dočtete o tom, jak žít s člověkem, který je HIV pozitivní a co dělat, pokud máte sami strach, že jste se mohli nakazit.

Celý seriál
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Michal

Za nemoc AIDS si může každý sám, protože ví jak může dostat AIDS a presto porušuje pravidla. Akurat zdraví lidé doplacejí na jejich jednani. Kolik peněz by se ušetřilo, kdyby každý jednal zodpovědně nemusela nemoc AIDS existovat

žalobníček

No je to problém.Naše mladá /ne má dcera/ jede už cca 16 let extraligu a nedá jen tomu,kdo si neřekne.Podle ní sex je zdravý a nějaká ochrana je blbost.A maminka má pochopení. A tak,když má své dny,preventivně desinfikuji.

jezevec
1x

tak si řekni taky a nebuď naštvanej


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vliv anti-HIV terapie na imunitu

Vysoce účinná antiretrovirová terapie zřejmě umožňuje přerušit standardní léčbu ...

Inkubační doba HIV

Dobrý den! Zajímalo by mě jak dlouhá je inkubační doba při nakažení virem HIV, jak se prvotně projevuje a po jak dlouhé době, jaké jsou příznaky. Děkuji Vám za odpověď

Nemocní s HIV nejsou hrozbou, pokud respektují pravidla

V naší republice je virem HIV infikováno 1600 lidí. Nemoc se přitom objeví asi deset až patnáct let po nakažení virem Na HIV a AIDS zemřelo 2020 lidí. Poprvé byly příznaky nového onemocnění, které pak dostalo jméno AIDS, popsány v USA v roce 1981, o dva roky později lékaři objevili původce choroby, virus HIV. V tuto chvíli je podle odhadů na světě 39,5 milionu nakažených HIV.

AIDS

Přestože první případy výskytu nemoci AIDS na světě byly popsány až v roce 1976, nabylo rozšíření této nemoci za necelé čtvrtletí charakteru celosvětové pandemie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce