Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Nenápadné „céčko“: 3 největší mýty o žloutence typu C

( Komerční prezentace | přečteno: 2055x )

Žloutenka typu C (jinak také hepatitida C) patří mezi vůbec nejzákeřnější onemocnění. Není totiž výjimkou, že virus, který se usadí a množí v těle, o sobě nedá vědět třeba i několik let. Řada lidí se přitom domnívá, že žloutenku typu C spolehlivě rozpozná, případně se vůči ní dokáže bránit očkováním. Jaké jsou nejčastější mýty o této nemoci?

shutterstock.com

1. Žloutenka typu C je nemoc narkomanů

Přenos žloutenky typu C probíhá primárně krví, proto je tato nemoc často spojována s narkomany. Ti ale zdaleka nejsou jediní, koho se hepatitida C může týkat. Do rizikové skupiny spadají také osoby často střídající sexuální partnery, zdravotnický personál nebo osoby s tetováním či piercingem (zejména pokud k němu došlo v nevyhovujících hygienických podmínkách). Zvláštní skupinu tvoří lidé, kterým byla podána krevní transfuze před rokem 1992. V té době se totiž krev dárců netestovala na přítomnost viru žloutenky typu C. V ojedinělých případech se pak žloutenka typu C může přenést i při porodu z matky na dítě.

2. Proti žloutence typu C je možné očkování

Není. Očkování existuje pouze pro typ A, který je známý také jako „nemoc špinavých rukou“, a pro typ B. Ten se stejně jako hepatitida typu C šíří především krví. Ačkoliv není k dispozici očkování, je žloutenku typu C možné zcela vyléčit. Starou léčbu pomocí interferonu a antivirotik postupně nahrazují moderní metody, které jsou k pacientům mnohem šetrnější a vyznačují se i větší účinností.

3. Žloutenku typu C je možné spolehlivě rozpoznat podle toho, že zežloutneme

Toto tvrzení není zcela mylné. Nažloutlá kůže nebo oční bělmo skutečně mohou být průvodním příznakem, který vzniká v důsledku poškození jater. V případě typu C se však jedná spíše o výjimky. Tato nemoc se totiž projevuje velmi nenápadně, mnohdy dokonce nemá příznaky vůbec žádné. V počátečních fázích onemocnění se mohou objevit nespecifické projevy, jako je horečka, zvýšená únava, poruchy soustředění, svědění kůže nebo bolesti svalů a kloubů. Hepatitidu C může prozradit i tmavá moč, šedá stolice nebo napětí v pravém podžebří. U většiny nakažených jsou však i tyto projevy velmi nenápadné a lékaři nemoc nezřídka objeví během zcela jiných vyšetření. Každý, kdo se nachází v rizikové skupině, by tak měl podstoupit speciální test na hepatitidu C.

příznaky žloutenky

Patříte do rizikové skupiny? Otestujte se na www.hepatest.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce