Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Nenechávejte své děti projíst se k nemocem dospělých

( Renata Vyšínová | přečteno: 23751x )

Problémy se srdcem, cukrovka, hemoroidy, bolesti žlučníku, ale i ekzémy, vyrážky a strie. K takovým zdravotním komplikacím se bohužel stále častěji „projídají“ děti. To všechno za aktivní asistence svých rodičů a celé rodiny.

shutterstock.com

Na svačinu nezapomínejte, bez ní děti nezhubnou

Aby si děti udržely správnou váhu, měly by dodržovat pár zásad. Mezi ně patří hlavně pravidelnost v jídle. Právě proto jsme MUDr. Blance Kosové položili i tři otázky, které se týkají svačin.

Jak důležitá je pro udržení váhy a zdravého životního stylu školní svačina?

„Svačina spolu s nezbytnou snídaní s odstupem tří hodin je standardní součástí denního rytmu příjmu stravy, stejně tak jako svačina odpolední, případně druhá lehká večeře. Zhruba tříhodinové odstupy zajišťují vyrovnaný metabolismus v průběhu celého aktivního dne školáka.“

Čtěte také: Školákům pomůže zhubnout svačina a dostatek spánku

Proč by rodiče neměli svačinu pro děti podceňovat?

„Protože jejím vynecháním vzniká nezdravý propad v příjmu energie – tedy nežádoucí hladovění v době, kdy je pozornost dítěte upoutávána na školu a snadno se tak vytváří sklon k patologickému ukládání tuků. Děti ráno často nesnídají – pokud k tomu ještě vynechají svačinu a pro odpolední vyučování nestihnou oběd, jsou bez jídla valnou většinu dne. Tělo je kvůli tomu ve stresu. Nastaví se do režimu „schovej do zásoby“ a potravu přemění na tuk. Důsledná pravidelnost vede k tomu, že si tělo nepotřebuje nic schovávat a tukové zásoby netvoří.“

Čtěte také: Tohle jsou nejhorší svačiny, které můžete dětem dát

Jaká je podle vás ideální svačina?

„Její součástí má být především zelenina nebo ovoce s vyrovnaným množstvím glycidové složky a poměrným dílem tuku – např. kornspitz lehce pomazaný kvalitním rostlinným tukem light nebo se sýrem či šunkou, doplněný paprikou, rajčetem, apod.“

Příště: Jak hubnou děti v léčebně? Zumbou i chůzí o holích…

Má vaše dítě ideální váhu? Napište nám do diskuse nebo na mail [email protected].


kapitola
Diskuse k článku
Tamara

Dobrý den, bohužel patříme mezi rodiče, kteří jen pozorovali, jak jejich dítě tloustne. Syn je jedináček, zůstala jsem s ním sama a chodím na směny, takže od zhruba osmi let jsem neměla vždy dohled nad tím, co a kdy večer jí. Protože bydlíme v domě s mými rodiči, stávalo se běžné, že snědl to, co jsem mu připravila k večeři a ještě šel na jednu k babičce. Za dva roky přibral až na 86 kilo. Hubnutí bylo pak hrozně náročné na psychiku jeho i naší. Dnes váží 69 kilogramů, ale je pravda t o, co naznačuje paní doktorka, že jsme museli začít hubnout všichni. Trvalo nám to ale skoro rok, než jsme se to naučili a zvykli si na zdravější jídlo a dost pohybu. Hodně nám pomohla jeho paní doktorka, chodili jsme k ní každý týden na převážení a moc nás povzbuzovala a radila co udělat. Už bych to nikdy nechtěla opakovat, zažít ty nervy, takže držím palce všem rodičům, kteří s tím právě teď bojují.

Lada

ano je to vina rodičů i prarodičů,jsem dnes babičkou- své děti jsem naučila od mala jíst uplně všechno- žádné kupované dětské přesnídávky,žádné kašičky a polévky,vařila jsem vše doma ,takže zelenina pro ně nebylo nic nového chuťově,zvykli si a dodnes jedí všechno,to samé praktikuji u vnučky,místo sušenek a koblih jsou normální snídaně a svačinky- chléb s máslem,sýrem ,nahoru dám papriku,rajče- no prostě co je,jablíčko,je i 2x denně,různé saláty z mrkve jablek- místo bonbonů- je v tom i cukr,občas být musí také. Zásadně nepijeme limonády a hlavně tu šílenou colu a cocakolu,maso jakékoliv. Hlavně se ale hýbeme- nesedíme a nejsme přilepení na obrazovkách nebo monitoru.Jsme všichni štíhlí - mě je 53 a vážím 54 kilo-167 výška což jde. Měla jsem také povolání a času nedostatek,ale zvládla jsem si připravit i v deset -jedenáct večer papání na ráno a dětem svačinky,dnes se vše kupuje a je v tom tolik nezdravých látek,že děcka jen kynou a sedí u PC nebo u pohádek,my jsme se nabaštili a vymajzli ven :-)) a čokoláda byla a je také- ale jako odměna,že se držíme :-)))ono toho je více ,ale to by bylo na román :-)) jen dodám jsem ze 6 dětí- všichni jsou kulatí,takže v rodu to máme i muž,ale my jíme jinak -po staru a jsme štíhlí- takže to asi bude opravdu v tom co jíme :-))naše tělo ví ,že dostane vše a nic si na tuky neukládá na zlé časy - jen se nesmí přejídat :-))))


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Mléko - ano či ne?

Mléko a mléčné výrobky patří mezi základní potraviny nezbytné pro kvalitní výživu člověka všech věkových kategorií. Mléko je potravina, nikoliv nápoj, a jako potravinu je třeba ho podávat. Mléko nemůže nahradit pití nápojů, protože má syticí účinek a nedá organismu dostatek tekutin, člověk se mlékem dřív nasytí než napije. To neplatí pro mateřské mléko a kojení.

Kyselina alfa-linolenová (ALA)

Látku zvanou kyselina alfa-linolenová (ALA) najdeme už v mateřském mléce. Po celý život ji člověk musí přijímat v dostatečném množství z potravy.

Kyselina eikosapentaenová (EPA)

Tuto zajímavou látku s blahodárnými účinky na lidský organismus nalezneme přirozeně v rybím oleji. V těle dokáže pozitivně ovlivnit mnohé funkce.

Existují nezdravé potraviny?

Doporučení "jezte zdravě" se na nás valí ze všech stran. Ale jak jak vypadají nezdravé potraviny?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce