Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Neplodnost trápí každý šestý pár

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6447x )

S neplodností se potýká stále více párů v České republice i v zahraničí. Celosvětově se odhaduje, že poruchou plodnosti trpí kolem 80 milionů lidí. Jen v České republice má problémy s početím potomka každý šestý pár. Díky moderním metodám vyšetření neplodnosti a účinným technikám asistované reprodukce jsou však lékaři schopni pomoci většině těchto dvojic.

shutterstock.com

Podle definice Světové zdravotnické organizace (WHO) je za neplodnost označován stav, kdy nedošlo k otěhotnění během jednoho roku pravidelného nechráněného pohlavního styku.

Vývojová křivka neplodnosti zaznamenává dlouhodobý pozvolný nárůst

Tento trend je od 90. let minulého století způsoben zejména stále se zvyšujícím věkem prvorodiček, což je také nejvýznamnější faktor ovlivňující ženskou plodnost. Nejvhodnější věk z biologického hlediska pro početí prvního potomka se pohybuje mezi 20. a 25. rokem života ženy. Jakmile žena překročí věkovou hranici 30-35 let, dochází k postupnému poklesu plodnosti.
Do 35 let pak mají ženy 15-20% pravděpodobnost otěhotnění na jeden menstruační cyklus. Po tomto věku schopnost reprodukce klesá. Od 42 let je méně než 1% šance na otěhotnění na cyklus. Průměrný věk prvorodiček se přitom v dnešní době pohybuje okolo 28 let,“ uvádí MUDr. Karel Řežábek, CSc., vedoucí lékař Centra asistované reprodukce Gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. LF UK. Kromě věku mohou být na vině pohlavní nemoci, které vedou k infekcím a zánětlivým stavům ženského pohlavního ústrojí. Ty pak způsobují např. „slepení“ vejcovodů či srůsty. Mezi další činitele působící na ženskou plodnost patří poruchy dozrávání vajíček, poruchy lokalizované v děložním krčku, celková onemocnění (např. cukrovka) nebo genetika. Ženskou plodnost ovlivňují i negativní vlivy vnějšího prostředí a nelze opomenout ani psychosociální faktor.

Pokud se ženě dlouhodobě nedaří otěhotnět, je na místě navštívit lékaře

Základní vyšetření u ženské neplodnosti se zpravidla skládá ze tří částí:

  • celkového tělesného vyšetření včetně anamnézy
  • vyšetření prsů
  • podrobného gynekologického vyšetření

Gynekologická prohlídka je opravdu zevrubná. Lékař se zaměří na vyšetření chlamydiové infekce a sexuálně přenosných chorob. Za pomoci ultrazvukového vyšetření zkontroluje stav vaječníků, sleduje tvorbu, počet a zrání vajíček v průběhu cyklu. Provede endokrinologické vyšetření, během kterého se testuje funkce vaječníků, hypotalamu, hypofýzy a štítné žlázy, tedy orgánů produkujících důležité hormony (gonadotropiny, estrogeny, progesteron a další). Pokud není během standardních neinvazivních vyšetřovacích metod objevena žádná abnormalita, je dalším možným krokem vyšetření vaječníků a dělohy prostřednictvím laparoskopie či hysteroskopie.

Téměř u poloviny párů je neplodnost způsobena poruchou u muže

„Základním vyšetřením muže je spermiogram, dále pak vyšetření hormonální a podle potřeby vyšetření urologem. Příčina je v naprosté většině případů neznámá a nejlepší metodou léčby bývá intracytoplasmatická injekce spermie do vajíčka (ICSI) v rámci mimotělního oplození v centru asistované reprodukce. Dá se říci, že „s ICSI jsou téměř všichni muži plodní“,“ říká MUDr. Řežábek.

Léčba neplodnosti je v ČR na velmi vysoké úrovni

Lékaři dokáží pomoci téměř 95 % párů trpícím tímto problémem. Stejně jako existuje řada příčin způsobujících či majících vliv na neplodnost, je k dispozici i několik typů léčby tohoto onemocnění. V prvé řadě se jedná o hormonální léčbu, podávanou orálně nebo injekčně, jejímž úkolem je ovariální stimulace. Ta by měla vést ke správnému dozrávání a uvolňování vajíček z vaječníků.
„V případě srůstů okolo dělohy a vejcovodů se přistupuje k chirurgickému zákroku, ten je v dnešní době prováděn většinou laparoskopicky,“ upozorňuje MUDr. Řežábek. V současnosti hojně využívanou metodou léčby neplodnosti je asistovaná reprodukce (IVF – in vitro fertilizace). Za asistovanou reprodukci jsou označovány všechny léčebné postupy a techniky, při kterých dochází k manipulaci s gametami (oocyty a spermiemi).

V České republice se za pomoci asistované reprodukce narodí přibližně 3 % dětí. Tento výsledek ji tak řadí po bok Finska, Belgie, Norska či Švédska. Na našem území působí téměř 30 center asistované reprodukce.

Přečtěte si také

Plánujete miminko? Připravte se včas

Péče o zuby v těhotenství

Na trampolínce můžete bojovat s inkontinencí

 


 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Chtěli bychom miminko, ale ... část 1.

Pokud právě vy jste se v těchto slovech (nebo myšlenkách) poznali, jste těmi pravými, pro koho jsme připravili toto téma. Protože autorka textu není lékařka, nýbrž terapeutka, která se zabývá touto problematikou z psychosociálního hlediska, nebudeme se zde zabývat měřením bazálních teplot, počtem vajíček, transfery… ale spíše tím, co znamenají problémy s početím potomka pro konkrétní páry a jak zvládnout úskalí léčby.

Chtěli bychom miminko, ale ... část 2.

Mimotělní oplodnění je jednou z metod asistované reprodukce a jeho psychická náročnost plyne jednak z faktu, že páru je již jasné, že všechny ostatní přirozenější způsoby počet v jeho případě byly neúspěšné, jednak z faktu...

Asistovaná reprodukce

V současnosti je přibližně 10-15% párů nedobrovolně bezdětných.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce