Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nespavost ve stáří

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 14208x )

Špatný spánek velmi často ztrpčuje život seniorů. Podle statistik trpí nespavostí až 25% starší populace. Čím je vlastně nespavost ve vyšším věku způsobena a jak se léčí?

shutterstock.com

Příčiny nespavosti
Nespavost (insomnie) je definována jako subjektivně vnímaný relativní úbytek kvality nebo délky spánku. U chronické nespavosti se porucha vyskytuje nejméně třikrát týdně po dobu několika týdnů. Je provázena sníženou fyzickou i psychickou výkonností přes den.

Příčiny nespavosti mají různý charakter. Některé jsou tělesné povahy, jako: fyzická bolest, neustálé svědění či dušnost, jiné psychického charakteru. Příčinnou nespavosti jsou tu psychické konflikty, s nimiž se starší člověk nedokázal vyrovnat, stres, úzkost či deprese, které bývají ve stáří poměrně časté.

Jiné příčiny nespavosti jsou: nevhodný životní styl, např. nedostatek fyzické aktivity během dne nebo opakované zdřímnutí přes den. Také nevhodné prostředí, v němž senior usíná nebo spí, může vést k nespavosti. Jde například o nadměrný hluk, horko nebo světlo, které ruší spánek. Nespavost mohou zapříčiňovat i léky a návykové látky. Vedle nadměrného užívání kofeinu či nikotinu mohou nespavost způsobovat i léky, které pacient užívá.

Vyšetření a terapie
Pokud trvá nespavost více než několik dnů, měl by nemocného vyšetřit lékař. Při vyšetření je třeba v první řadě vyloučit tělesné příčiny nespavosti a zahájit léčbu rušivých symptomů. U psychických příčin doporučíme změnu životního stylu, psychoterapii, u závažnějších potíží konzultaci u psychiatra.

Dlouhodobější nespavost léčíme nejprve bez pomoci léků. Jde především o změnu denního režimu, to znamená, že by senior neměl spát přes den, měl by vykonávat dostatek fyzické aktivity, aby se přirozeně unavil, měl by se také dostatečně vystavovat dennímu světlu přes den a v neposlední řadě je také důležité, aby dodržoval pravidelnost při vstávání a uléhání. Před spaním doporučujeme vyhnout se konzumaci těžkých jídel na noc a omezit kofein, kouření a větší množství alkoholu.

Důležité také je navodit před spaním optimální podmínky pro usínání. Tedy spát při vhodné teplotě na vhodném lůžku a eliminovat rušivé elementy jako jsou nadměrný hluk a intenzivní světlo. Doporučuje se i teplá koupel, klidná hudba a sklenka teplého mléka s medem. Jestliže tato opatření nepomohou, kombinujeme je s podáváním léků.

Léky navozující spánek (hypnotika) zlepšují usínání, brání častým nočním probouzením nebo brzkému rannímu buzení. Mají různě dlouhou dobu působení a proto bychom lékaři měli umět popsat, o jakou poruchu spánku jde. Hypnotika však jsou vhodná pouze pro krátkodobou léčbu nespavosti, protože jejich denní užívání již po 3-4 týdnech může vést k návyku. Starší lidé jsou citlivější k účinkům hypnotik, která mohou způsobovat i denní útlum a zvyšovat riziko pádů a úrazů. Je vhodné podávat hypnotika pouze obden nebo třikrát v týdnu a postupně vysazovat. Pokud je nezbytné dlouhodobé podávání léků, doporučují odborníci u starších osob raději než hypnotika podávat jiná psychofarmaka.

Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Spanek-poruchy.jpg
Od založení společnosti Magniflex v roce 1962 právě uplynulo 60 let. Toto významné výročí oslavuje nejen vznik společnosti, ale také výjimečnou značku, jejímiž silnými stránkami jsou poctivé řemeslo a neustálá inovace.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Spánek - poruchy
Partner rubriky Spánek - poruchy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Prosté chrápání neboli ronchopatie

Chrápání neboli ronchopatie bylo považováno za jev nepříjemný, ale z medicínského hlediska bezvýznamný problém.

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce