Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Nesrovnalosti v přehledu vykázané péče

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2420x )

Zdá se mi, že mám uvedeny nesprávně určité výkony v přehledu vykázané péče. Má smysl, abych k tomu pojišťovně psal připomínky?

Otázky a odpovědi
shutterstock.com

ODPOVĚĎ:

Budeme rádi, když podnět k prošetření podáte. Budeme se mu věnovat, i když z naší kontrolní činnosti vyplývá, že se velmi často se jedná "jen" o překlep. Častým důvodem nesrovnalostí bývá např. chyba v rodném čísle pacienta. Pak je provedený výkon připsán jinému pojištěnci a pojišťovna ho na dané rodné číslo uhradí. Neexistující rodné číslo pojišťovna zachytí, peníze neuhradí a vyúčtování vrátí lékaři k opravě. K chybě může dojít i v datu, ke kterému je daný výkon vykázán, takže to vypadá, že klient u lékaře byl jindy, než si sám pamatuje. Ovšem u odběrů, resp. následných laboratorních výkonů se data skutečně liší, protože laboratoř může vykázat až dokončený výkon, tedy i s odstupem několika dní od odběru.

Čtěte také: Jak dlouho má být uložena u lékaře dokumentace pacienta

V některých případech se stane, že klient ve svém přehledu uvidí pracoviště, na kterém nikdy nebyl. To se dost často stává právě u laboratorních odborností – lékař provede odběr, ale vzorek k rozboru posílá jinam. Laboratorní výkony si pak ale vykáže k úhradě to pracoviště, kam byl vzorek odeslán a kde klient nebyl.

K chybě také může dojít v čísle kódu vykazovaného výkonu. Pokud půjde o kód, který je možno v dané odbornosti vykazovat, nemusí chybu automatická kontrola v rámci našeho informačního systému odhalit. Pak by byl vykázán a pojišťovnou uhrazen jiný než poskytnutý výkon. Někdy ale jako chyba může působit to, že se zdravotní péče, byť poskytnutá při jedné návštěvě u lékaře, rozepisuje několika čísly kódů jednotlivých výkonů. Situaci samozřejmě komplikuje, že názvy výkonů často nejsou laikům moc srozumitelné.

Čtěte také: Jak se odvolat proti zamítnutým lázním

Je ovšem také možné, že lékař skutečně vykázal zdravotní služby, které vám neposkytl. V takovém případě je opravdu žádoucí pojišťovnu informovat.

Pro pojišťovnu by ale nebylo efektivní provádět přímou a cílenou kontrolu veškerých jednotlivých podnětů a připomínek. Navíc pokud bychom tak přesto činili, byli bychom nuceni sdělovat vašemu lékaři vaše osobní údaje a konkrétní námitku, kterou proti němu podáváte. A to dělat nechceme. Při prošetřování námitek a podnětů se snažíme zajistit anonymitu klientů a podpořit jejich důvěru jak k nám, tak k jejich lékaři. Pokud je to nutné, sami klienty kontaktujeme pro případné doplnění informací.

Čtěte také: Co dělat při ztrátě průkazu pojištěnce?

Proto náš systém každý jednotlivý podnět zaznamená a eviduje ve vztahu ke konkrétnímu poskytovateli zdravotních služeb. Sledujeme jak strukturu podnětů, tak celkovou částku rozporovaných výkonů od všech našich klientů. To nám umožňuje vyhodnotit, na jaké zdravotnické zařízení se v rámci revizní činnosti máme případně zaměřit. Pokud pak revize opravdu prokáže chybu, je výkon odečten a částka je lékaři stržena. Tento odečet se objeví i ve výpisu klienta, nejdříve ale 3 měsíce od data zaslání podnětu.

Zdroj: www.vzp.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce