Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Nestárněte a učte se!!!

(PharmDr. Vladimír Finsterle | přečteno: 8227x )

Některé projevy stárnutí mohou být spojeny se ztrátou některých receptorů v mozku, to uvádějí vědci v The American Journal of Psychiatry.

Dr.Volkow z Uptonu, New York uvádí, že ve studii se zaměřili na dopamin jako jeden z hlavních působků v mozku, který má na starosti komunikaci mezi částmi mozku zodpovědnými za pohyb, schopnost učit se, schopnost paměti, motivace a ocenění.

Dr.Volkow a jeho tým studovalo 37 zdravých jedinců v různém věku. S pomocí techniky pozitronové emisní tomografie (PET) byl zobrazen mozek a zejména úroveň dopaminových (D2) receptorů včetně mozkových hladin glukozového metabolismu, který se používá k hodnocení mozkových funkcí.

Po všech měřeních vědci nalezli vztah mezi stárnutím a úrovní dopaminových receptorů. S tímto poklesem byla v souladu nižší aktivita v čelních lalocích mozku.

Možná interpretace těchto závěrů může vést k odvození nižší aktivity mozkového dopaminu a úrovní stárnutí člověka zejména v činnostech jako je schopnost zapamatovat si a mentální změny související se stárnutím.

Na základě těchto zjištění jsou možné dvě varianty řešení, jak se těmto změnám bránit: léky a životní styl. Specifické léky mohou zpomalit či zabránit odumírání systému dopaminu. A v některých případech změna životního stylu může vést k zachování dopaminového systému -- cvičení, nové zážitky, neustále se učit, vhodní dieta.

S tím souvisí, že život bez nových podnětů, stereotypní, pasivní může svým způsobem urychlit proces nevratných změn v mozkovém prostředí a tím urychlit stárnutí.

The American Journal of Psychiatry, Leden 2000

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Depresivní příznaky mohou předpovědět rozvoj Alzheimerovy nemoci

Příznaky deprese jsou pozorovány ve zvýšené míře u pacientů, u kterých se později projevila Alzeheimerova nemoc. To vede na základě výsledků populační studie k domněnce, že deprese může být preklinickou fází Alzheimerovy nemoci.

Alzheimerova choroba

Výskyt Alzheimerovy choroby se uvádí u 6 % osob ve věku 60 let, 10 % u osob 75 až 85 let a 20 % u osob starších 85 let. Muži a ženy jsou postiženi stejnou měrou. Jde o chorobu progresivní, to znamená, že se jednotlivé příznaky pozvolna a stále zhoršují.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce