Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nezaměňujte rozumné hubnutí za hladovku

( | přečteno: 13136x )

Touha po vysněné ideální postavě často vede dívky i zralé ženy k nesmyslným drastickým dietám a často i k hladovění Zdánlivě neškodné hubnutí se tak může změnit v nekontrolovatelnou pohromu.

shutterstock.com

Statistiky uvádí, že poruchami příjmu potravy trpí každá dvacátá žena a dospívající dívka. Ideály krásy na ženy útočí ze všech stran a časopisy každoročně opakovaně nabízejí řadu "naprosto spolehlivých" bleskových diet a zkušeností filmových hvězd. Často už malá děvčata tajně sní o postavě oblíbené modelky. Nejprve omezují tučná jídla, později i ta méně kalorická, pijí čím dál tím méně nebo pouze čistou vodu. Přestože jsou často vyhublé téměř na kost, nejsou se svou postavou spokojeny a samy sobě se zdají tlusté a odmítají své tělo. Anorektičky trpící touto utkvělou představou mohou v důsledky vyhladovění v krajním případě i zemřít.

Mentální anorexie stále častěji postihuje dívky na základních školách a nejohroženější věkovou kategorií jsou 13 až 15leté. Typické pro onemocnění je extrémní zaujetí vlastním tělem a strachem z tloušťky. Prakticky nikdy nejde o nechutenství, ale o přemáhání hladu. Anorektička si vedle hladovění vyvolává zvracení, často nadměrně cvičí nebo užívá různé podpůrné přípravky na hubnutí. Za nedovolené přestupky v jídle se trestá.

Při odmítání potravy jde především o psychickou záležitost, a proto by se měla začít léčit zejména duše takového jedince. Pokud rodiče mají podezření, že jejich dcera začíná nepřiměřeně dbát na svou postavu, neměli by váhat požádat o radu odborníka a po vyloučení organického onemocnění navštívit psychologa či psychiatra. Pokud je ambulantní léčba neúčinná, existuje dnes i řada zdravotnických zařízení, kde se poruchy příjmu potravy specializují a léčí pacienty pod dohledem na klinice.

Zdroj: Mgr. D Čechová, Dietologické centrum Brno

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Zdravou výživou ke zdravé hmotnosti

V našem dnešním článku začneme hovořit o základních zásadách zdravé výživy a o tom, jakým způsobem si může každý vytvořit zdravý jídelniček podle svých jídelních zvyků. K lepšímu porozumění tohoto tématu se však musíme nejprve seznámit s důležitou pomůckou - potravinovou pyramidou.

Dieta - co vše se skrývá pod tímto slovem?

Řecké slovo původně znamenalo životní styl, vše, co lze ovlivnit. Dnes jím rozumíme přechodnou nebo trvalou odchylku od obvyklého stravování nebo způsob stravování vůbec.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce