Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nitrooční tlak

(MUDr. Martina Kasperová | přečteno: 85255x )

Měření nitroočního tlaku je vyšetřovací metoda, při které lékař pomocí přístroje změří tlak ve Vašem oku. V oku je tlak za normálních okolností stabilní, mírně kolísá během dne. Tlak uvnitř oka je ovlivněn přítokem a odtokem nitrooční tekutiny.

Co to je měření nitroočního tlaku?

Měření nitroočního tlaku je vyšetřovací metoda, při které lékař pomocí přístroje změří tlak ve Vašem oku. V oku je tlak za normálních okolností stabilní, mírně kolísá během dne. Tlak uvnitř oka je ovlivněn přítokem a odtokem nitrooční tekutiny. Zvýšená produkce nitrooční tekutiny nebo ztížený odtok způsobuje zvyšování nitroočního tlaku. Normální nitrooční tlak je individuální, ale neměl by překročit hranici 21 torrů. Tlak se liší rasou, lehce se zvyšuje věkem. Pro jednoho pacienta bezpečný tlak může u jiného vyvolat poškození zrakového nervu.

Jaké jsou přístroje k vyšetření nitroočního tlaku?

K měření nitroočního tlaku se v součastné době používá bezkontaktního měření nitroočního tlaku. Bezkontaktní měření je pohodlné pro vyšetřovaného i vyšetřujícího. Bezkontaktní tonometr je přístroj, který dokáže spočítat nitrooční tlak z rychlosti odraženého vzduchu, který přístroj z určité vzdálenosti k oku vyšle.

Nitrooční tlak

Kdy Vám lékař doporučí vyšetření nitroočního tlaku?

Toto vyšetření bývá součástí komplexního očního vyšetření. Závažné onemocnění, které může vyústit až ve ztrátu zraku a je provázeno právě zvýšeným nitroočním tlakem, se nazývá Glaukom nebo-li zelený zákal. Toto onemocnění postihuje 1-2 % osob nad 40 let a je nejčastější příčinou slepoty u dospělých. Glaukom je onemocnění, při kterém dochází k nerovnováze mezi tvorbou a odtokem nitrooční tekutiny odvodnými kanálky v oku. Díky tomu dochází k útlaku zrakového nervu a následně k postupnému odumírání vláken zrakového nervu. To vede k výpadkům zorného pole a pomalému zhoršování zraku. Neléčený glaukom vede k úplné a nenapravitelné slepotě. Pokud je glaukom včas rozpoznán a léčen, lze postižení zraku vhodnou léčbou zpomalit.

Mám se vyšetření obávat?

Vyšetření je nebolestivé. Může se provádět u všech pacientů. Budete ošetřujícím personálem upozornění, že Vám do oka třikrát po sobě silně „foukne“.

Co je třeba před vyšetřením udělat?

Před vyšetřením není nutná Vaše předchozí příprava můžete normálně jíst, pít a užívat Vaše léky.

Jak vypadá vlastní vyšetření?

Po příchodu na oční oddělení se posadíte k bezkontaktnímu tonometru. Opřete si bradu o podložku před přístrojem. Budete vyzváni, aby jste sledoval bod na přístroji před Vámi. Následně Vám do oka „ třikrát foukne“. To je celé, alespoň pro jedno oko. To samé zopakujete i se druhým okem a vyšetření je hotové. Sestra zaznamená naměřené hodnoty do Vaší dokumentace.

Je nějaké omezení po vyšetření?

Vyšetření je bez dalších omezení.

Alternativní vyšetření?

Dříve se používalo kontaktního očního tonometru, pracujícího na principu odporu vyšetřovaného oka, čím byl odpor vyšší tím byl tlak větší. Vyšetření se provádělo po znecitlivění rohovky. Měření nitroočního tlaku jiným vyšetřením nahradit nelze.

Jak probíhá vyšetření nitroočního tlaku?

Podívejte se na názorné video z vyšetření nitroočního tlaku. Díky našemu videu budete vědět, co vás čeká.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Misty
35x

chtěla bych se zeptat, zda může nitrooční tlak snížit užívání luteinu nebo jiných potravinových doplňků nebo bylinek a případně jakých. Děkuji

tkgaivu
7x

bhzW1f jtqkfbtjfnup, [url=http://dowkqpnknfjy.com/]dowkqpnknfjy[/url], [link=http://chovhzhkmqsc.com/]chovhzhkmqsc[/link], http://mfsjdhzgnmmu.com/

Libuše Kadlecová
10x

Chtěla jsem se zeptat,pod okem dolnim vičku semy udělali bulky,a na hornich výčkach semy take udělali bulky,ale ne najednou,postupně,ze začatku to bolelo pak to přešlo ale bulky tam zustali,a vjednom hornim výčku bulka bolý se zvetši a vyteče hnis ktery vymačknu,ale tomy zustalo už od leta,jen jsem byla vpruvanu ata bulka se projevyla a už zustala.u očniho jsem nebyla,mam tam zajit???????děkuji


Celkový počet příspěvků v diskusi: 7. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce