Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Noční pomočování (enuréza)

( | přečteno: 59065x )

Asi 15-20% pětiletých dětí má v různé míře problémy s nočními úniky moči.

shutterstock.com


Enuréza je odborný název pro noční mimovolný únik moči u dětí starších 5 let. Není zpravidla spojená s žádnou psychologickou, psychiatrickou poruchou ani funkční nebo anatomickou poruchou močového systému. Přesto trápí mnoho dětí a jejich rodičů. Pro dítě bývá zdrojem pocitů méněcennosti a omezení mimoškolních aktivit. Vyhýbá se pobytům na horách, výletům, sportovním akcím. Řešit tento stav je proto nejvhodnější už před nástupem do školy, tj. mezi 5. a 6. rokem života dítěte.

Pomočování netrestejte

Rozhodně není na místě rozčilovat se, dítě za jeho“přestupek“ kárat nebo dokonce trestat. Tím se stav nejen neřeší, ale může se výrazně zhoršit.
Zvláštní pozornost si zaslouží dítě, které trpí i denními problémy (běhání na toaletu na poslední chvíli, trýznivé zadržování, mokré spodní prádlo, které navíc může způsobit opruzeniny apod.).

O pomočování by měl vědět dětský lékař


V první řadě je třeba, aby si rodiče uvědomili, že se nejedná o nic neobvyklého, ale také, že situace s pomočováním vyžaduje odbornou péči. Existují totiž různé typy enurézy a je důležité je správně odlišit při volbě léčebné metody. Je nutné například odhalit včas děti s inkontinentními obtížemi či poruchami vyprazdňování střeva.
Enuréza je v podstatě způsobena oddálením dozrávání mechanizmů regulujících tvorbu moče, souhru mezi měchýřem a mozkovými centry a dozrání kapacity močového měchýře.
Nejdůležitější tedy je začít se problémem co nejdříve zabývat a svěřit se s ním dětskému lékaři. Ten eventuálně spolu s příslušným odborníkem (dětským nefrologem nebo urologem) rozhodne o způsobu terapie.

Jaké jsou současné možnosti léčby ?

Způsob léčby zůstává závislý na specializaci lékaře a na zvyklostech v daném místě. Avšak vědeckým zkoumáním byl spolehlivý efekt prokázán jen u těchto způsobů: z léků pouze u desmopresinu a tricyklických antidepresiv - melipraminu. V některých případech pak lze využít i látek ovlivňujících močový měchýř – anticholinergika. Z nelékových postupů se nabízí budicí přístroje. V historii byla vyzkoušena celá řada léků i jiných metod, ale bez jasně prokazatelného efektu. Rozhodování závisí na místních zvyklostech, dostupnosti léčby, ale též na představách rodičů i samotného dítěte.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce