Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Noční pomočování u dítěte (enuréza)

(MUDr. Marie Kmoníčková | přečteno: 36045x )

Mimovolné úniky moče v dětském věku patří k nejčastěji řešeným, dlouhodobým obtížím. Každé dítě je v časném věku fyziologicky „inkontinentní“.

shutterstock.com

Kdy je pomočování nemocí?

Noční pomočování je označováno podle nejnovějších odborných názorů za lékařskou diagnózu (enuresis nocturna), pokud přetrvává po 5. roce života a vyskytuje se minimálně jednou za měsíc.  Za ekvivalent nočního pomočení je považováno též pomočení při odpoledním spánku. V případě denních úniků moče je posunována věková hranice k 3. až 4. roku věku, při současném zhodnocení dalších klinických příznaků. Většinou (v 75 % případů) jde o vývojově podmíněnou poruchu, která vzniká pomalejším dozráváním mechanizmů regulujících tvorbu a vylučování moče. Enurézu lze účinně a efektivně řešit.

Noční enuréza se vyskytuje u cca 10–15 % šestiletých dětí a 5–10 % desetiletých. Do dospělosti přetrvává noční pomočování asi u půl až jednoho procenta pacientů. Chlapci bývají postiženi 1,5 – 2x častěji než dívky.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce