Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Noční pomočování u dítěte (enuréza)

(MUDr. Marie Kmoníčková | přečteno: 36049x )

Mimovolné úniky moče v dětském věku patří k nejčastěji řešeným, dlouhodobým obtížím. Každé dítě je v časném věku fyziologicky „inkontinentní“.

shutterstock.com

Praktická rady lékařky k nácviku hygieny

Ačkoli se některé dotazy rodičů, týkající se nácviku hygieny a problémů s pomočováním, velmi často opakují, nelze poskytnout univerzální odpověď platnou pro všechny. Každé dítě je jiné a velice důležité je respektovat individualitu každého jedince.

  • Kdy je vhodné zahájit nácvik hygieny a odebrat plenky?

Přes den je obvyklé odebírat dětem pleny mezi 1,5 – 2,5 rokem. Dlouhý nácvik a násilné překonávání odporu dítěte k používání nočníku či toalety nepřináší většinou požadovaný efekt. K posunutí průměrného věku dětí používajících plenky bezesporu přispěl komfort spojený s používáním moderních papírových plen, jak pro děti, tak pro jejich rodiče.  

  • Kdy je načase znepokojovat se tím, že se dítě pomočuje při odpoledním spánku?

Kolem třetího roku, zejména pokud dítě nastoupí do mateřské školy, začnou rodiče obvykle řešit problém s pomočením dítěte při odpoledním spánku. Pomočení při odpoledním spánku je ekvivalentem noční enurézy, takže do pěti let věku dítěte by nemělo být řešeno jako zdravotní problém. Učitelky v mateřské škole je vhodné požádat, aby případnou „nehodu“ řešily v klidu, bez zbytečných výčitek či rozruchu. Rodičům doporučuji vybavit děti do školky igelitovou podložkou do postýlky či navlékacími plenkovými kalhotkami. Výjimečně se může stát, že učitelky v mateřské škole nejsou ochotny respektovat problém s pomočováním, protože nejsou obeznámeny s jeho podstatou. Pak je možné vyžádat si od dětského lékaře potvrzení, že na základě provedeného vyšetření je dítě zdravotně v pořádku.

  • Je vhodné upravovat pitný režim dítěti, které se v noci pomočuje?

U dítěte do pěti let není třeba znepokojovat se nočním pomočováním a klidně může dostat na noc plenu. Doporučuje se pouze omezení příjmu tekutin na noc, protože některé děti usínají např. bezprostředně po vypití lahve mléka.

  • Kdy je třeba řešit pomočování v průběhu dne?

Pokud dítě přes den nápadně často močí, dobíhá na toaletu na poslední chvíli nebo umočuje, je vhodné řešit tyto problémy okolo 4. roku věku. Pokud má k tomu dítě opakované infekce močových cest, je třeba začít s léčbou dříve.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce