Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Nosní dutiny

(MUDr. Martina Kasperová | přečteno: 71819x )

Vyšetření nosních dutin je soubor jednotlivých úkonů, které pomáhají lékaři odhalit příčinu Vašich potíží vycházející z nosních dutin. Nosní dutiny jsou tvořeny nosním vchodem, nosní přepážkou a vlastním prostorem dutin, rozděleným na horní, střední a dolní část.

Co je vyšetření nosních dutin?

Vyšetření nosu je soubor jednotlivých úkonů, které pomáhají lékaři odhalit příčinu Vašich potíží vycházející z nosních dutin. Nosní dutiny jsou tvořeny nosním vchodem (prostor okolo nosních průchodů), nosní přepážkou (chrupavčitá ploténka oddělující pravou a levou nosní dutinu) a vlastním prostorem dutin, rozděleným na horní, střední a dolní část.

Jaké jsou přístroje s pomůcky k vyšetření nosních dutin?

K vyšetření nosních dutin lékař používá Hartmannovo rozvírací nosní zrcátko. Nosní zrcátko je jednoduchý kovový nástroj, na jehož konci jsou rozevírající se branže. Branže se zavádějí do nosního vchodu a lékař je poté opatrně rozevírá. Tak se pro něj prostory nosní dutiny stávají pohledu přístupné. Pokud lékař usoudí za základě Vaší anamnézy a z vyšetření nosních dutin Hartmannovým zrcátkem, že je potřeba provést ještě další vyšetření, aby mohl správně posoudit příčinu Vašich potíží, předepíše Vám pravděpodobně některé z následujících vyšetření: RTG nosních dutin, počítačovou tomografii, zadní rinoskopii nebo magnetickou rezonanci.

Nosní dutiny

Kdy Vám lékař nosní dutiny vyšetří?

Nosní dutiny Vám většinou vyšetří lékař na ORL (ušním nosní krčním), popřípadě obvodní lékař disponující příslušným vybavením. Nejčastěji pacienti přicházejí s těmito problémy: krvácení z nosu, úraz, chronická rýma, poruchy nosní průchodnosti způsobené polypy nebo nádory. Krvácení z nosu může nastat jako následek úrazu v obličejové krajině nebo vzniká bez předchozího mechanického poškození nosu. Opakované krvácení z nosu může být příznakem závažnější choroby, proto máte-li takovéto potíže, navštivte svého obvodního lékaře. Chronická rýma je rýma trvající déle než tři týdny. Příčiny jsou různé, často předcházející tomuto stavu opakované záněty v obličejové oblasti, dlouhodobý kontakt s některými chemikáliemi nebo alergeny (látky bílkovinného původu vyvolávající alergickou reakci). Polypy si můžete představit jako oválné stopkaté útvary v nosních dutinách. Vznikají obvykle v důsledku chronických zánětů nosu. Pokud se zvětšují, mohou způsobit nosní neprůchodnost, změnou hlasu a být příčinou chrápaní. Dají se operací odstranit. V nosních dutinách může vzniknout i nádor, který nemusí být dlouhou dobu rozpoznán,. Může se například projevit jednostrannou nosní neprůchodností nebo krvácením.

Mám se vyšetření obávat?

Vyšetření nosních dutin je trochu nepříjemné, ale rozhodně se dá vydržet. Vyšetření trvá zhruba 5-10 minut.

Jak vypadá vlastní vyšetření?

V první fázi vyšetření Vám lékař nejdříve vyšetří pohledem nosní vchod. To udělá tak, že nadzvedne špičku Vašeho nosu vzhůru. Tímto manévrem odkryje svému pohledu Váš nosní vchod, který pečlivě prohlédne. Poté už přijde na řadu Hartmannovo nosní zrcátko. Vyšetření se provádí v sedě. Lékař Vás vyzve, aby jste se díval vpřed a zavede trychtýřovitý konec vyšetřovacího nástroje do Vašeho nosního vchodu. Poté branže přístroje rozevře, tím se rozevře ve Vašem nosním vchodu trychtýřovitý konec nástroje a lékař tak může prohlédnout dolní a částečně střední část nosního průchodu. Následně Vás lékař požádá, aby jste hlavu zaklonil a vyšetří část horního nosního průchodu.

Je nějaké omezení po vyšetření?

Vyšetření nosních dutin je bez dalších omezení.

Alternativní vyšetření?

Vyšetření pomocí Hartmannového nosního zrcátka neumožní z anatomických poměrů vyšetřit celou horní oblast nosních dutin. K tomu je zapotřebí tzv. zadní rhinoskopie. Ta se provádí pouze na pracovištích ORL. K vyšetření nosních dutin je možno použít též některé ze zobrazovacích metod např. RTG, CT nebo magnetickou rezonanci.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Hlaváčková
5x

Kompletní zastření levé čelní dutiny s denzitou kolem 20-30Hj.nález svědčí nejspíše pro slizniční změny,nelze vyloučit ani tekutinu.Co s tím?

milena
1x

prevencí proti problémům s dutinami, tvorbě hlenů apod. je třeba enzymový přípravek curenzym.

Mirek
4x

mam v podstate porad ucnej nos, zmena prostredi, teplota, aramaticke vune, papirove kapestnicky, klimatizace, cigarety, mozna prach... to vse mi kazi denni naladu, nekdy nadreherne dycham, ale nekdy se kvuli tomu budim. Trva asi 3 tydny, Doktor nepripada v uvahu jsem zahranici. Prosim poradte. Dekuji


Celkový počet příspěvků v diskusi: 8. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Počítačová tomografie (CT)

Klasické rentgenové metody mají jednu zásadní nevýhodu: záření proniká jednotlivými částmi těla, ale znázorňuje je všechny v jedné rovině, "jednu přes druhou". I školený lékař pak někdy těžko odhaduje vzájemné vztahy zobrazených útvarů, nemluvě o tom, že sytý "stín" kostí překryje vše ostatní, co se znázorňuje méně zřetelně. Snahy zobrazit jednu, poměrně tenkou vrstvu (tomografie) byly jen málo úspěšné. Tento problém mohl být vyřešen teprve tehdy, když rozvoj výpočetní techniky umožnil souběžné zpracování velkého množství dat.

Hemofilie, cystická fibróza a další monogenní choroby

Dědičné nemoci, které jsou způsobené mutaci v jednom jediném genu, nazýváme monogenní choroby a jejich dědičnost se řídí tzv. Mendelovými zákony. Je jich popsáno několik tisíc, a k nejznámějším a nejčastějším patří hemofilie A, trpaslictví, fenylketonurie, Marfanův syndrom, adrenogenitální syndrom, či cystická fibróza.

Chronická rýma

Trpím akutní rýmou a bez NASIVINU nebo OLYNTHU si už nedovedu představit život. Střídavě tyto kapky užívám několikrát denně 4 měsíce. Mohou mít tyto léky nějaké vedlejší účinky? Kamil

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce