Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nové možnosti v léčbě očních chorob

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 13552x )

doc. MUDr. Martin Filipec, CSc.,Oční klinika, 20. prosince 2001

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s doc. MUDr. Martinem Filipcem, CSc., z Oční kliniky VFN, která proběhla ve čtvrtek 20. prosince 2001 mezi 12. a 14. hodinou na www.ordinace.cz.

Moderátor: Vítám pana docenta Filipce do živé diskuse o tom nejcennějším, co máme: o očích.

Doc. Filipec: Děkuji za pozvani do zive diskuse na internet a cekam na prvni otazky.

Bumblebee: Pred osmi mesici jsem byl na laserove operaci oka. puvodni stav -3,25diopt. a -3cyl. Po operaci doslo k silnemu zasednuti rohovky. Na kortikoidy reagovalo oko zvysenim nitroocniho tlaku a i kdyz se kapal betoptic na snizeni, hodnoty presahovaly 30. Proto se muselo od kapani po pul roce odstoupit.

Doc. Filipec: Po tzv fotorefraktivni keratektomii u vyssich dioptrii nekdy vznika docasne zamlzeni rohovky -haze, nekdy v souvislosti s exposici ultrafialovemu zareni. U 3,0d je to neobvykle. Vyjimecne projasneni trva i dele. U metody LASIK haze nevidame

Bumblebee: V soucasne dobe, je rohovka stale zasedla, jake jsou dalsi moznosti?

Doc. Filipec: Vyckat, event. zkusit steroidy, ktere maji mensi vliv na vzestup tlaku - napr. fluormetholon.

Bumblebee: Bylo by mozne, rici zakladni technicke rozdily mezi metodou PRK a LASIK?

Doc. Filipec: Obě metody pouzivaji excimer laser ke zmene zakriveni rohovky a tim odstraneni dioptrii. Při PRK se modeluje povrch rohovky u LASIKU se nejprve vytvori lamela rohovky specialnim mikrokeratomem a rohovka se laseruje v hlubsich vrstvach

Bumblebee: Jaky mate nazor na moznost pouziti kapek Keratyl, na odstraneni zasednuti?

Doc. Filipec: Na keratyl nemam nazor neexistuji studie - spis bych se asi drzel Fluconu nebo Efflumidexu, ktere blokuji nespravnou tvorbu extracelularni matrix - haze a aktivaci keratocytu - bunky v rohovce

Bumblebee: Efflumidex jsem pouzival jako prvni, pak v kombinaci s Dexamethasonem. Oba to silne zvysovaly tlak i pres kapani Betopricu a predtim jeste jednech kapek na snizeni nitr. tlaku.

Bumblebee: Jaka jsou rizika u metody LASIK ?

Doc. Filipec: Jako u kazde jine metody problemy existuji i kdyz jde v soucasne dobe o nejrozsirenejsi metodu korekce kratkozrakosti i dalekozrakosti. Pri tvorbe laloku rohovky mohou vzniknout nepravidelnosti, po operaci muze dojit k problemu s hojenim, nekdy neni dobre videni v noci. Hlavi je temto problemum predejit. Nejnovejsi mikrokeratomy a excimer lasery tato risika minimalisuji

Bumblebee: Co obsahuje pojem "vytvori se lamela rohovky" ? Dekuji

Doc. Filipec: Mikrokeratomem se serizna 160 mikronu silna vrstva povrchove rohovky - neboli to a lalok zustava spojen mustkem s rohovkou. Po laseru se lalok prilozi a prisaje zpet k rohovce

Bumblebee: Co se da delat v pripade, kdyz se neco pri zakroku lasik nepovede?

Doc. Filipec: Zda se mi ze je to komplexni problem zavolejte mi na 2496 3030 a nechte u sekretarky spojeni chcete-li asi to je potreba prohlednout a prodiskutovat osobne.

Doc. Filipec: Bumbl: Pri problemu s lalokem je nutne zakrok prerusit nepravidelny lalok prilozit a nech zhojit 6-12 mesicu. Pote je mozne zakrok opakovat.

Bumblebee: Rikal jste, ze od konce roku, ci zacatkem noveho roku budete mit k dispozici novy pristroj pro operace. O co se jedna?

Doc. Filipec: Budeme pouzivat novy excimer laser LADAR s velmi dokonalym "trackerem" (laserem kontrolovane navadeni paprsku) s moznosti rozsirit lecebnou zonu, incikce a jemnejsim opracovanim rohovky. ( pokud chcete vice informaci tak na ladarvision.com).

Bumblebee: Myslite, ze se to zasednuti rohovky po PRK samo ztrati, nebo to je jen zbozna touha. Pokud jsem pochopil. rohovka nema zadne cevni zasobeni a proto je to takova sva Dama, ktera si dela co chce.

Doc. Filipec: Jsem si temer jist, ze haze postupne zmizi jak jsem rikal je to nekdy delsi proces, ale zmizi.

Bumblebee: Pak, co je rozumnejsi varianta PRK, nebo lasik. Hlavne co se pripadnych neuspechu a problemu tyce. Tj. co se da pripadne snadneji napravit.

Doc. Filipec: Pro Buble: Takhle se asi otazka neda postavit obe metody jsou dobre a kazda ma sve problemy. To plati krome bryli pro jakoukoliv korekci napr. i pro kontaktni cocka. Problemu ubyva se zlepsujici se technikou a zkusenostmi. Takze obe techniky maji sve misto v refrakcni chirurgii. Zalezi i na poctu dioptrii Napr nad 6 dioptrii bychom pri vhodne konstelaci asi spis pozili LASIK a u nizsich je o tom mozne diskutovat a prispusobit podle situace a podle paramteru zjistenych pri vysetreni.

Bumblebee: Cim je zpusobena roztristěnost svetel (ve tme). Predpokladam, ze je to castecne spojene s tim, ze mam pomerne jasny stin osvetlenych veci posunuty doleva dolu. (velikost posunu zavisi na vzdalenosti objektu, ale je to docela velky a silny obraz.

Doc. Filipec: Roztristenost svetel muze byt spojena s haze nebo s tim, ze zornicka se ve tme rozsiri a presahne zonu lecby, tam muze nastat nepriznivi lom svetla. Proto je vhodne merit siri zornice a pokusit se prispusobit sirku lecby sirce zornice pokud je to mozne.

Bumblebee: Muj asi nejvetsi problem totiz nespociva v tom, ze bych nechtel dat cas na zahojeni a srovnani, ale v soucasnem reseni meho videni. Na druhe oko totiz musim pouzivat torickou cocku SPH -3.25 cyl -1.75 AX 170 a ja ji dost nesnasim, 2x - 3x denne ji musim vyndavat na pul hodiny, cistit v cistem fyziol. roztoku, takze denne stravim 2-3 hodiny rovnanim, kapanim, cistenim atd. A to dovede i pomerne stabilniho cloveka slusne rozhodit..

alca: Je pro každého vhodná operace katarakty laserem ?

Doc. Filipec: Kataraktu odstranujeme ultrazvukem (fakoemulzifikaci). Laserove pristroje existuji, ale jsou spise experimentalni a zatim se nepouzivaji. Bezne lecime tzv. sekundarni kataraktu , ktera vznika po prvni operaci sedeho zakalu tzv YAG - laserem.

alca : ultrazvuková operace katarakty se provádí i ambulantně?

Doc. Filipec: Ultrazvukovou operaci katarakty lze provest ambulantne

alca : Jak dlouho je nemocný poté práce neschopen ? Jsou nějaká rizika ? Jaká ?

Doc. Filipec: Rizika FE - nejvice se obavame infekce v pooperacnim obdobi, objevuje se zridka. Po fakoemulsifikaci (FE) muzete jit do prace (podle druhu a pokud jste nepostradatelna) i druhy den po operaci.

alca : To je fajn, neboť mne těmito dotazy pověřil můj otec workoholik. Můžete mi doporučit nějaké pracoviště v Praze?

Doc. Filipec: Pokud ma vas workoholicky otec cas na operaci tak kdyz jsme si tak hezky popovidali mohu vam nabidnout nasi Ocni kliniku VFN Na Karlove namesti. Muze (nebo vy) zavolat ke mne do kancelare 2496 3030 a operaci domluvime.

evik: Vazeny pane doktore, chtela bych vedet, zda je nejaka moznost lecit keratokonus

Doc. Filipec: Algoritmus leceni keratokonu je: bryle, mekke kont.cocky, tvrde kont. cocky, transplantace rohovky. Jina lecba zatim neexistuje.

evik: Jedna se o zakrok placeny pojistovnou, ci hrazeny pac.?V tomto prip. jaka je jeho cena a jak dlouho se na zákrok ceka?

Doc. Filipec: Transplant. rohovky je plne hrazena pojistovnou. Cekaci doba je 3 - 12 mesicu podle pracoviste a operatera.

evik: Z kolika procent je transplantace rohovky uspesna?

Doc. Filipec: Uspesnost transplantace u keratokonu je vice nez 95%. Jde o jednu z nejuspesnejsich transplantaci v lidske medicine.

evik: Jaka je prumerna doba prac.neschopnosti po transpl. rohovky-je provadena i ve FN Bulovka?

Doc. Filipec: Neschopnost po transplantaci (Tx) pro keratokonus muze byt prumrne 14 dni. Ve FN na Bulovce se Tx neprovadi.

marie: Dobrý den. Trpím na bolesti hlavy, někdy i migrény. Bolest zašíná v pravém oku a přechází do prvavé části hlavy a po požití léků, případně injekci, jako poslední opět odeznívá prudká bolest do oka. Méně častěji se jedná i o levou část hlavy. Zrak mám dobrý, brýle nenosím. Může bolest v očích signalizovat problém v očích?

Doc. Filipec: Bolest oci muze byt spojena s s jednou formou glaukomu (strucne vysoky tlak) nekdy se zanety oka. Na dalku to je tezke diagnostikovat je nutne podrobne vysetreni. Dobre videni neni zarukou, ze je vse vporadku

Eva: Dobrý den pane doktore, můj manžel má zelený zákal zjištěný asi 3 roky. Užívá Xalatan a má oční tak 27 a stále stoupá. Co ho v budoucnu čeká?

Doc. Filipec: Glaukom - zeleny zakal. Pokud neni tlak pod kontrolou je potreba pridat jine kapky, nebo je vymenit. Pokud se situace nezlepsi a hrozi poskozeni zorneho pole je treba vcas provest operaci, ktera zlepsi odtok tekutiny z oka.

Eva: Xalatan jsou kapky již čtvrté v pořadí. Stav se nezlepšuje, tlak je kontrolován .Jaký tlak je již kritický? A ještě mě zajímá, zda mohu manželovi alespoň částečně pomoci, například reflexní terapií?

Doc. Filipec: Je treba najit optimalni kombinaci kapek. Kriticky tlak ? to je tezka otazka. Tlak je nutne posuzovat v cele souvislosti s nalezem na zrakovem nervu, zorneho pole a v souvislosti s genetickym pozadim a jinymi rizikovymi chorobami (cukrovka, vysoky krevni tlak apod.).

Milos: Muzete me prosim informovat zda se od roku 1988 nejak vyrazne zmenil postup operaci odchliple sitnice

Doc. Filipec: V oblasti tzv. vitreoretinalni chirurgie (operace sklivce a sitnice) dosle v tomto obdobi k dost zasadnim zmenam, ktere zlesili prognozu i tech nejtezich odchlipeni. V soucasne dobe mame 3 zvlastni tymy, ktere se venuji lecbe odchlipeni sitnice, zmenam u cukrovky a zmenam spojenych s vekem ci uzaverem sitnicovych cev.

Moderátor: Loučím se tímto s panem docentem a děkuji mu za nás všechny za odborné rady a odpovědi, všem pak přeji klidné a zasněžené vánoce a -jak jinak- hodně zdraví a sil do nového roku. Příště se setkáme až 3.1.2002.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce