Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nový lék na rakovinu prostaty může nemocným prodloužit život

( Tisková zpráva | přečteno: 16934x )

VZP od července 2013 nově hradí svým klientům vysoce inovativní lék na rakovinu prostaty, který prodlužuje celkové přežití při zachování kvality života u pacientů v pokročilém stadiu nemoci. Jde o vůbec první obdobný přípravek v Česku, doposud pro nemocné v tomto stadiu chyběla uspokojivá léčebná možnost.

Tiskové zprávy
shutterstock.com

Nový přípravek s názvem Jevtana je určen pro muže s pokročilým karcinomem prostaty, kteří již byli dříve léčeni chemoterapií, ale onemocnění se po čase vrátilo.

Výsledky studie s lékem Jevtana prokázaly statisticky významné 30% snížení rizika úmrtí
v důsledku rakoviny prostaty. Jevtana se stala prvním lékem, který umožnil prodloužení celkového přežití a zachování uspokojivé kvality života v tzv. 2. linii chemoterapie zhoubného nádoru prostaty, který nereaguje na chirurgickou či hormonální léčbu. Jde o pacienty, kteří již byli předléčeni standardně v tzv. 1. linii chemoterapie.

Na základě těchto výsledků byl přípravek schválen americkým úřadem FDA a evropským úřadem EMA. Tato terapie se stala součástí jak doporučených postupů České onkologické
i České urologické společnosti, tak evropských i amerických doporučení. Nový lék je vázán na péči ve specializovaných onkologických centrech.

V České republice představuje rakovina prostaty 13,5 % všech zhoubných nádorů diagnostikovaných v mužské populaci. Podílí se 2,6 % na celkové úmrtnosti mužů. Výskyt onemocnění stoupá s věkem a vrcholu dosahuje mezi sedmdesátým a osmdesátým rokem.

Pro pacienty v nejpokročilejším stadiu karcinomu prostaty bylo doposud dostupné pouze minimum terapeutických možností. Z toho žádná, která by prodlužovala život.

Přečtěte si také

Kdy lze doporučit Kegelovy cviky na posílení pánevního dna

Co skrývá pojem hyperaktivní močový měchýř?

Rakovina kůže: VZP zaplatí novinku v léčbě i prevenci

Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Co je to prostata

Prostata je orgánem pohlavního systému muže. Má tvar kaštanu, jehož širší část je obrácena k močovému měchýři a zúžená ke svalovému dnu pánve. Ne zcela ve středu probíhá část močové trubice, která dále pokračuje přes svaly dna pánevního do penisu...

Příznaky onemocnění prostaty

Zpravidla se objeví dosud nepozorované problémy s močením. Jejich nástup může být nenápadný a postupný, takže si muž zvykne. V tom případě nechápe zvětšení prostaty jako obtěžující, neboť "už zapomněl", jaké je to normálně močit. Řada mužů je přesvědčena, že poruchy močení patří ke stárnutí a že jde o obraz zcela normální...

Může onemocnění prostaty ovlivnit chuť na sex?

Dobrý den. Doktor mi řekl, že mám zvětšenou prostatu. Od té doby (ale i dřív) mám pocit, že sex neprožívám s partnerkou tak dobře a tak často, jako dříve. Také můj penis není zdaleka tak tvrdý, jako dříve.Nejvíc se ale bojím reakce mé partnerky. Dá se s tím ještě něco dělat? Nebo už to nebude jako dřív?

Sonografie (vyšetřování ultrazvukem)

Vyšetřování ultrazvukem je v současnosti základní a pravděpodobně i nejrozšířenější zobrazovací diagnostickou metodou. Má totiž mnoho předností: nezatěžuje vyšetřovaný organizmus pronikavým zářením ani nutností podávat kontrastní látku jako metody rentgenové, a vyšetřovací přístroj není zdaleka tak drahý jako u počítačové tomografie (CT) nebo magnetické rezonance (MR). Navíc lze, je-li to potřeba, vyšetřovat přímo u lůžka nemocného. Vyšetření je možno dokumentovat: jednotlivé záběry na speciální papír nebo celý průběh na videokazetu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce