Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nový test na rakovinu vaječníků zvyšuje naději na úspěšné vyléčení

( Tisková zpráva | přečteno: 28192x )

Včasné zachycení rakoviny je klíčem k její úspěšné léčbě. Rakovinu vaječníků patří k záludným typům rakoviny, kdy nemocné ženy často dlouho nepociťují žádné obtíže a nemoc je odhalena často náhodou až v pozdějším stadiu. Nová diagnostická metoda ale nyní výrazně přispívá ke včasnému stanovení diagnózy a zvyšuje šanci pacientek na úspěšné vyléčení.

shutterstock.com

Pod zkratkou ROMA skóre (Risk Of Ovarian Malignancy Algorithm) se skrývá nová diagnostická metoda pro rozpoznání rakoviny vaječníků. Z odběru krve je díky této metodě možno určit riziko onemocnění s vysokou pravděpodobností na úrovni osmdesáti až devadesáti procent. Oproti dosud využívaným metodám jde o výrazný kvalitativní posun. Zpřesnění diagnostiky má zásadní význam pro včasné stanovení diagnózy, která je klíčem pro úspěšnou léčbu pacientek a zvyšuje jejich šanci na přežití.

„ROMA skóre v sobě kombinuje testování na nádorový marker CA 125, který se používá již řadu let - nicméně s poměrně nízkou senzitivitou, a nový nádorový marker HE4. Právě výpočet z těchto dvou nádorových markerů vyšetřených z krve pacientek významně zpřesňuje diagnózu,“ říká RNDr. Miloslav Semanský z laboratoří synlab czech.

Nález je často náhodný a pozdní

Rakovinou vaječníků (karcinomem ovaria) onemocní v České republice každoročně kolem 1 200 žen. Téměř 60 procent z nich na ni umírá (viz. poslední dostupná data z roku 2008, kdy onemocnělo 1 164 žen a 678 jich zemřelo). Počet nemocných žen nás řadí na čtvrté místo v Evropě. „Záludnost onemocnění spočívá v tom, že pacientky dlouho nepociťují žádné zjevné příznaky. Mnohdy se jedná o náhodný nález, často už v pokročilém stádium. Přitom právě včasné zachycení onemocnění je klíčovým faktorem pro úspěšnost léčby,“ doplňuje Semanský. To potvrzují odborné studie, podle kterých je 70 procent žen diagnostikováno až ve 3. a 4. stadiu, kdy je jejich šance přežít pět let po stanovení diagnózy nižší než 40 procent. Naproti tomu, pokud se onemocnění zachytí v 1. stadiu (což se děje přibližně ve čtvrtině případů), pak je šance na přežití až 90 procentní. Testování na ROMA skóre je důležité též pro včasné odhalení recidivy u pacientek dříve léčených na karcinom ovaria.

Které ženy jsou v rizikových skupinách a měly by se nechat vyšetřit? Čtěte v další kapitole.

kapitola

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Darina

V místě pravého ovaria nejasný ohraničený útvar vel 41.29,MMS hypoechogenim okrskem vel 16.10mma kulovitým útvarem nepravidelneho tvaru věk 25.20 mm co to může být dost se bojím dekuji


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Ženské problémy

MUDr. David Cibula Gynekologicko-porodnická klinika VFN, 5. dubna 2001

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Pánevní zánětlivá nemoc

Pánevní zánětlivá nemoc může svými příznaky napodobovat zánět slepého střeva, vaječníkovou cystu, mimoděložní těhotenství, septický samovolný potrat, endometriózu, pánevní srůsty, močovou infekci, ledvinnou koliku, zánětlivé onemocnění trávicího traktu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce