Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nový test na rakovinu vaječníků zvyšuje naději na úspěšné vyléčení

( Tisková zpráva | přečteno: 28193x )

Včasné zachycení rakoviny je klíčem k její úspěšné léčbě. Rakovinu vaječníků patří k záludným typům rakoviny, kdy nemocné ženy často dlouho nepociťují žádné obtíže a nemoc je odhalena často náhodou až v pozdějším stadiu. Nová diagnostická metoda ale nyní výrazně přispívá ke včasnému stanovení diagnózy a zvyšuje šanci pacientek na úspěšné vyléčení.

shutterstock.com

Rizikové skupiny

Mezi rizikové skupiny patří ženy, kde byla v minulosti rakovina vaječníků diagnostikována u některé z blízkých příbuzných. Stejně tak je vyšší pravděpodobnost výskytu karcinomu ovaria, pokud již žena sama nějaké onkologické onemocnění prodělala. Riziko se zvyšuje po menopauze. Což potvrzuje i skutečnost, že polovina pacientek je starší 63 let. Možnosti medicíny v léčbě rakoviny jsou i přes její nesporné pokroky omezené, proto má zásadní význam prevence a včasná diagnostika. Zejména u žen patřících do rizikových skupin by měl praktický lékař či specialista doporučit preventivní vyšetření – ideálně  kombinaci laboratorních a klinických vyšetření. Platí, že pro hodnocení eventuální přítomnosti karcinomu ovaria nelze informaci o ROMA skóre použít absolutně, ale vždy jako jednu z dalších vyšetřovacích metod.

Přečtěte si také

Základní informace o rakovině vaječníků najdete v tomto článku. Také je dobré věddět, že hormonální antikoncepce poskytuje ochranu před rakovinou vaječníků, ale dle některých studií jen do určitého věku – čtěte zde. Jiná studie zase prokázala, že chemická látka I3C, která je obsažena v brokolici, květáku a zelí, dokáže "opravit" DNA v buňkách, a tím zabránit jejich rakovinnému bujení – více v článku Chemická látka v zelenině umí zabránit rakovinnému bujení.

Rada na závěr

Řekněte si o preventivní vyšetření, včasné odhalení nemoci znamená velkou šanci na úspěšnou léčbu.

Bojíte se rakoviny tak, že na prevenci nedbáte? Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

 

kapitola

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Darina

V místě pravého ovaria nejasný ohraničený útvar vel 41.29,MMS hypoechogenim okrskem vel 16.10mma kulovitým útvarem nepravidelneho tvaru věk 25.20 mm co to může být dost se bojím dekuji


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Ženské problémy

MUDr. David Cibula Gynekologicko-porodnická klinika VFN, 5. dubna 2001

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Gynekologické potíže k létu patřit nemusí

Horké počasí a koupání dovedou potrápit. Své o tom ví mnoho žen, které právě v tuto dobu sužují opakované záněty. Jak jim předejít?

Pánevní zánětlivá nemoc

Pánevní zánětlivá nemoc může svými příznaky napodobovat zánět slepého střeva, vaječníkovou cystu, mimoděložní těhotenství, septický samovolný potrat, endometriózu, pánevní srůsty, močovou infekci, ledvinnou koliku, zánětlivé onemocnění trávicího traktu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce