Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nykturie

( Redakce | přečteno: 15711x )

Pokud se člověk vícekrát za noc probouzí s pocitem urgentního močení, nejedná se o normální fyziologický jev.

shutterstock.com

Všichni známe tyto stavy, které se dostavují například po větší konzumaci tekutin před spaním.V takovém případě se samozřejmě jedná o přirozenou potřebu. Často se také podobné projevy dávaly do souvislosti s tzv. hyperaktivním močovým měchýřem. Teprve v 90. letech byla nykturie uznána za samostatnou klinickou jednotku (syndrom), které je třeba věnovat zvláštní pozornost.

Přestože výskyt nykturie je poměrně hojný, pouze zlomek „nykturiků“ vyhledá lékaře. Přitom s rostoucím věkem je toto postižení dolních močových cest velmi časté. V dospělé populaci ve věku 50-59 let se udává výskyt u žen v 58% a u mužů v 66%, nad 80 let se pak problém dále prohlubuje. S nykturií se nesetkává pouze urolog, pacienti s tímto problémem se obracejí rovněž na gynekology, neurology, specialisty na spánek, endokrinology a praktické lékaře.

Kde hledat příčiny častého nočního močení?

Patrně nejčastěji se jedná o noční polyurii, kdy pacienti produkují větší množství moči, než je močový měchýř schopen pojmout. Za noční polyurii je považován stav, kdy objem moči vyprodukované v noci překračuje 20 až 33% celkové 24hodinové produkce moči. Méně častou příčinou bývá nízká kapacita močového měchýře nebo porucha spánku.

Stanovení diagnózy nebolí

V případě častého nucení na močení je vhodné obrátit se na urologa. Ten posoudí zvyklosti pití a močení u konkrétního člověka, dotáže se také na interní a neurologické choroby, poruchy spánku a prodělané relevantní chirurgické zákroky nebo předchozí infekce močového traktu. Rovněž by měl provést rozbor moči. Další vyšetření začínají vždy tím, že pacient předloží tzv. mikční deník (záznam času, objemu a typu každé přijaté tekutiny, rovněž čas a množství každého močení po dobu 1 až 3 dnů). Do svého „deníčku“ zanese také čas uložení ke spánku, čas probuzení se za účelem vstávání a pocitové hodnocení uplynulé noci.

Léčba příčiny častého močení

Pokud je impulzem k probuzení ze spánku plný močový měchýř, hypnotika (léky na spaní) rozhodně nepomohou. Jestliže je příčinou zvýšený příjem tekutin, základem terapie je jejich omezení (zejm. alkoholických a kofeinových nápojů). Při nočním nucení je k dispozici účinná látka (desmopresin), která snižuje až o 50% četnost nutrických epizod.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce