Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Očkování při cestě do zahraničí

(PharmDr. Hana Šindelářová | přečteno: 23848x )

Pokud se rozhodneme cestovat do zahraničí, zejména na jiný kontinent, je nezbytné rozšířit rejstřík chorob, proti kterým se necháme očkovat.

Co nám hrozí v zahraničí?

Pokud cestujeme na kratší dobu s renomovanou cestovní kanceláří s předpokladem, že budeme spát, stravovat se, odpočívat a koupat se v hotelu, nemusíme se před cestou nijak zvlášť připravovat. Cestovní kancelář by nás však měla upozornit na nutnost očkování, jestliže je v zemi, kam jedeme, povinné. Naopak nic nenechat náhodě bychom neměli v případě, že jedeme do zahraničí na vlastní pěst, nebo na delší pobyt, například služební cestu či montáž. V předstihu bychom měli navštívit Očkovací centrum nebo oddělení pracovního lékařství nemocnice, kde mají o očkování proti cizokrajným chorobám největší přehled. Navíc nás seznámí i s povinnostmi vzhledem k zemi, do které cestujeme, například jaké je třeba potvrzení o tom, že jsme byli očkováni (Mezinárodní očkovací průkaz), potvrzení o vyšetření na AIDS, TBC, atd.

Hodí se doma i za hranicemi:

Klíšťová encefalitida

Obecně lze říci, že bez obav lze cestovat po celé Evropě, samozřejmě s ohledem na dodržování určitých hygienických zásad. Přesto bychom se měli, zvláště chystáme-li se spát v přírodě, nechat naočkovat sebe i naše děti proti klíšťové encefalitidě, zánětu mozkových blan přenášenému klíšťaty, která jsou rozšířena právě na severu a ve středu Evropy, tedy i u nás. Inkriminovanými místy v naší republice jsou zejména okolí řek a vodních nádrží. Klíšťata jsou aktivní v od dubna do října. Na možnost očkování je třeba pamatovat již v zimních měsících, kdy se aplikují první 2 dávky v rozmezí 1-3 měsíců. Třetí injekce má být aplikována 9-12 měsíců po druhé dávce. K získání imunity je třeba očkování opakovat každé 3 roky.

Infekční žloutenka

Další druh očkování, který spolehlivě chrání u nás a ve všech zemích světa, je očkování proti infekční žloutence. Zase bychom měli pamatovat především na očkování dětí. Virus žloutenky způsobuje infekční zánět jater, který může skončit i trvalým poškozením tohoto orgánu s celoživotními následky. Virus typu A způsobuje tkz. žloutenku infekční typu A, přenášenou z nakaženého jedince přímým kontaktem, případně infikovanou vodou, potravinami, mlékem . Virus infekční žloutenky typu A vstupuje do organismu ústy. Druhým typem je žloutenka sérová, jejíž původce , virus typu B , je přenášen krví při transfůzích, operačních výkonech, odběrech krve a kontaktu s nemocnými. Velmi často onemocní žloutenkou narkomani, kteří používají hromadně jednu injekční jehlu na aplikaci drogy.Dnes je známo, že přenos obou typů žloutenky může být kombinovaný a cesty nákazy nelze striktně oddělovat. Vakcinace je důležitá hlavně proto, že hygienické možnosti na našich cestách jsou často omezené a úroveň hygieny v zemi, kam cestujeme různá. Očkování se doporučuje do všech zemí Afriky, Severní i Jižní Ameriky, některých zemí Austrálie a také pro Evropské země. Je možné se nechat očkovat jak proti hepatitidě typu A (2 dávky v rozmezí 6-18 měsíců), tak hepatitidě typu B (3 dávky), případně jednou vakcínou proti typům A i B (3 dávky).

Daleká cizina:

Žlutá zimnice

Je akutní infekční onemocnění, projevující se těžkou žloutenkou a krvácením. Původcem je virus, který je přenášen komáry. Očkování je povinné pro řadu zemí Afriky, Střední a Jižní Ameriky , které vyžadují Mezinárodní očkovací průkaz. Řada států očkování vyžaduje, i když se u nich žlutá zimnice nevyskytuje, ale cestovatel přijíždí ze země, kde se s ní mohl setkat. Zejména nemá-li potvrzení o tom, že cestoval mezinárodní leteckou dopravou. Je dobré se informovat na nutnost očkování , pokud směřujete do rovníkových oblastí výše zmíněných kontinentů. Očkování je třeba si zajistit v předstihu.

Malárie

Nejznámější cestovatelská choroba, o jejíž vymýcení se zatím marně snaží Světová zdravotnická organizace. Je to parazitální onemocnění, původcem je prvok (plasmodium) a přenašečem komár rodu Anopheles. Projevuje se opakujícími se záchvaty horečky , třasavky, zimnice, bolestí a blouzněním. V důsledku rozpadu červených krvinek dochází ke chudokrevnosti. Hrozí v oblastech tropické Afriky -- jižně od Sahary, dále v Iráku, Iránu, Jemenu, Ománu, Saudské Arábii a Turecku, z asijských zemí můžeme jmenovat Čínu, Malajsii, Indonésii, Kambodžu, Laos a Vietnam, a tropy a subtropy Jižní Ameriky. Největším nebezpečím pro turistu jsou samozřejmě močály plné komárů, avšak pozor, spolehlivé očkování proti malárii neexistuje ! Jedinou ochrannou je prevence -- dostatek insekticidů proti komárům, repelentů, vyhýbání se místům, kdy by se mohli nakažení komáři vyskytovat, používání moskytiér, zakrývání co největšího povrchu těla oděvem a preventivní užívání antimalarik . S prevencí začínáme ještě před cestou a končíme až po měsíci po návratu domů!/p>

Tyfus

Tyfus je prudké infekční střevní onemocnění způsobené bakterií Salmonella typhi. Můžeme se nakazit v zemích , kde jsou problémy s hygienou. Týká se to obecně Asie, Jižní Ameriky, Afriky a východní Evropy. Zdrojem nákazy je bacilonosič, který vylučuje bakterie stolicí a močí. Kontaminací vody a potravin, případně i osobním kontaktem (podáním ruky) se bakterie přenesou na zdravého jedince. Proti tyfu lze očkovat a očkování se vřele doporučuje.

Cholera

Vyskytuje se v Asii (zejména Indie v údolí řeky Gangy), Jižní Americe a Africe, ale můžeme se nakazit i v některých zemích bývalého Sovětského svazu, takže očkování by mělo být před vycestováním do této ciziny samozřejmostí. Bakteriální původce způsobuje velmi prudké vodnaté průjmy, podobné rýžové vodě, někdy se přidává i zvracení. Také cholera se přenáší vodou, potravinami a špinavýma rukama.

Meningokoková encefalitida

Původcem je bakterie meningokok (Neisseria meningitis), přenos nákazy se děje kapénkami nebo přímým kontaktem s nemocným. Onemocnění začíná jako zánět nosohltanu a spojivek, ale může skončit jako hnisavý zánět mozkových blan. Celoročně se vyskytuje po celém světě, ale v zemích tkz. meningokokového pásu je zvlášť častý od prosince po květen. Jedná se o země severní a střední Afriky, Saudskou Arábii, Indii a Nepál. Pokud se tam chystáte v tuto dobu, je dobré se nechat očkovat.

Japonská encefalitida typu B

Onemocněním přenášené komárem, původcem je virus. V důsledku nákazy probíhá akutní zánět centrální nervové soustavy , smrtelnost je poměrně vysoká. Vyskytuje se v Japonsku, přímořských oblastech zemí bývalého Sovětského svazu, Číně, Koreji, Indii a Indonésii. Také proti japonské encefalitidě existuje očkovací látka.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Lenka

Děkuju za tento článek, letos se s přítelem chystáme v létě do Indie, takže jsem začala vyhledávat, jaká očkování jsou povinná a tak, nicméně jsem narazila na očkovací centrum Avenier, kde se dá domluvit konzultace a očkují právě i do zahraničí, takže to asi radši nechám na nich, přeci jen budou nejspíš vědět líp, co je potřeba.

Bětka

Očkování do zahraničí bych určitě nepodceňovala. Nejlepší je zajít si do očkovacího centra, třeba do zmiňovaného avenieru a nechat si od lékařů poradit, co je nejvhodnější. Něco jiného doporučí člověku, co jedu třeba do indie,ale jede třeba s cestovkou a a bydlí po hotelích a něco jiného zase osobě, která pojede na vlastní pěst a pohybuje se po celé zemi. Hodně bude záležet na zvoleném pobytu. Já cestovala s přítelem dva měsíce po Thajsku, takže jsme bydleli všude možně a z těch základních očkování jsme měli všechno, já teda tetanus ne, ale on i to, zrovna se měl přeočkovávat. Bez očkování bych si neriskla tam jet. V některých oblastech to bylo s hygienou dost špatné.

Terka

Také děkuji za článek :) chystáme se s přítelem alespoň na půl roku na Bali a při té příležitosti si tam obrazit všechny blízké země :) je škoda se tam nepodívat, když už budem tak blízko, žejo..:D Koukala jsem na ten avenier, jak ste tu zmiňovali, je super, že je v Brně, tak tam hned skočím :)


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce