Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Očkování proti rakovině děložního čípku dívkám zaplatí zdravotní pojišťovna

( Renata Vyšínová | přečteno: 9577x )

Dívkám mezi třináctým a čtrnáctým rokem začnou hradit pojišťovny očkování od prvního dubna. Mohou si o něj říci v rámci preventivního vyšetření u svého pediatra.

shutterstock.com

Rakovina děložního čípku ročně zabije čtyři stovky českých žen, onemocní asi třikrát tolik – což je zhruba třikrát tolik, než v ostatních státech Evropy. Podle statistik zemře každých osmnáct minut na tento typ nádoru jedna žena. Odborníci si slibují, že se díky očkování a screeningu podaří tato čísla významně snížit.

„Očkování dívek ve věku 13-14 let provádí registrující pediatr - praktický lékař pro děti a dorost, který doporučí nejvhodnější očkovací látku. Ve třinácti letech probíhají preventivní prohlídky a pediatr má dokonce povinnost při nich očkování proti rakovině děložního čípku svým pacientkám nabídnout. Tato povinnost je zakotvena v náplni preventivních prohlídek ve třinácti letech.  Očkování bude hrazené od 1. dubna. 2012 dívkám, kterým ještě po tomto datu nebylo čtrnáct let a všechny tři dávky pojišťovny plně uhradí v případě, že alespoň první dávku dívka dostane macimálně den před čtrnáctými narozeninami,“ vysvětluje MUDr. Hana Cabrnochová, praktická lékařka pro děti a dorost, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů ČLS JEP.

Jestliže už třináctiletá dívka preventivní kontrolu absolvovala před prvním dubnem, musí se kvůli očkování ke svému lékaři vrátit a říci si o něj.  S lékařem by se měla poradit i o výběru vhodné vakcíny. Pro radu může jít také ke gynekologovi. Pojišťovny hradí vakcínu Cervarix, která chrání proti HPV 16 a 18, které v sedmdesáti procentech případů rakovinu děložního čípku způsobují. Podle výrobce poskytuje třiadevadesáti procentní ochranu. „Vakcína Cervarix, konstruovaná k ochraně před dvěma rakovinotvornými typy HPV, produkuje díky speciální složce tvorbu velmi vysokých a setrvalých hladin protilátek. Díky tomu dosud nevyvolává obavy z možné budoucí nutnosti přeočkování. Zároveň vykazuje významnou zkříženou ochranu proti třem dalším rakovinotvorným typům HPV - 31, 33 a 45,“ říká gynekolog MUDr. Jiří Sláma z onkogynekologického centra gynekologickoporodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice.

Chystáte se kvůli očkování poprvé ke gynekologovi? Přečtěte si, co vás čeká.

Na další vakcínu – Silgard, si musí dívky doplatit 300 Kč za jednu dávku, potřebné jsou dávky tři. „Vakcína Silgard, konstruovaná k ochraně před dvěma rakovinotvornými typy HPV a před dvěma nerakovinotvornými typy HPV, vede k produkci protilátek, které asi u třetiny žen po 3 letech nelze detekovat. Význam této skutečnosti ještě není klinicky ověřen, tedy není jasné, zda by mohl být důvodem pro nutnost budoucího přeočkování. Vakcína vykazuje zkříženou ochranu proti jednomu dalšímu rakovinotvornému HPV - 31. Dále chrání proti HPV 6 a 11, které jsou nejčastější nerakovinotvorné typy, a vedou k rozvoji asi 80% ze všech případů pohlavních bradavic,“ uvádí MUDr. Sláma.

Je očkování vhodné opravdu pro všechny dívky? „Obecně ho nemůžeme nabídnout nikomu mladšímu než 9 let, těhotným, jedincům s velmi těžkým defektem imunitního systému, s některými velmi závažnými a nekorigovanými onemocněními, které souvisejí s porušenou obranyschopností a jedincům s přecitlivělostí na složky vakcíny. V reálné praxi tak jde o velmi omezený počet jedinců, kterým je nutno vakcinaci proti HPV odepřít,“ vysvětluje gynekolog.

Proč bezplatné očkování dostávají dívky právě mezi třináctým a čtrnáctým rokem?

„Každé nové očkování vždy bylo cíleno na konkrétní věkovou kategorii, která je z hlediska účinnosti vakcíny a efeku vynaložených prostředků nejvhodnější. V této věkové kategorii dívek předpokládáme, že ještě nedošlo k zahájení pohlavního života a účinnost vakcíny bude nejvyšší. Také hladiny protilátek v této věkové kategorii jsou prokazatelně podstatně vyšší než u starších dívek a žen,“ uvádí MUDr. Hana Cabrnochová.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Počítačová tomografie (CT)

Klasické rentgenové metody mají jednu zásadní nevýhodu: záření proniká jednotlivými částmi těla, ale znázorňuje je všechny v jedné rovině, "jednu přes druhou". I školený lékař pak někdy těžko odhaduje vzájemné vztahy zobrazených útvarů, nemluvě o tom, že sytý "stín" kostí překryje vše ostatní, co se znázorňuje méně zřetelně. Snahy zobrazit jednu, poměrně tenkou vrstvu (tomografie) byly jen málo úspěšné. Tento problém mohl být vyřešen teprve tehdy, když rozvoj výpočetní techniky umožnil souběžné zpracování velkého množství dat.

Úloha výživy v prevenci nádorových onemocnění

Neexistuje snad žádná oblast výživy, která by byla tak bohatá na informace, jako oblast vztahu výživy k rakovině a současně žádná oblast, kde by se vyskytovalo tolik dezinformací, poskytujících klamnou naději pro pacienty s nádorovým onemocněním. Všechny údaje o nových zaručeně účinných protinádorových látkách, získané na laboratorních zvířatech, hlavně na hlodavcích, je třeba brát se značnou rezervou.

Počítačová tomografie (CT) neboli "CéTéčko"

Je to nebolestivá vyšetřovací metoda, pomocí které může lékař prohlédnout vnitřní orgány celého Vašeho těla. Poskytuje odborníkovi důležité informace například o Vašem mozku, páteři, kloubech a důležitých hrudních a břišních orgánech. Je to "okno" do Vašeho těla, které není potřeba otvírat.

Histologické vyšetření

Je mikroskopické vyšetření malého kousku tkáně, který byl předem odebrán z Vašeho těla. Vzorek se odebírá z nemocného orgánu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce