Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Omyly při hubnutí

( | přečteno: 21289x )

Častým omylem při hubnutí je přeceňování úlohy light potravin a stoprocentních ovocných džusů.

shutterstock.com

Nad nadbytečnými kily lze vyhrát  a navíc to stojí za to. Již při dosažení úbytku hmotnosti o 5 až 10 procent dochází ke zlepšení rizikových faktorů onemocnění srdce a cév i zlepšení metabolismu, pookřeje i psychika. K vítězství na kily navíc pomáhá silná motivace, splnitelný cíl a volba rozumné cesty. A pokud se ještě dokážete vyhnout nejrůznějším nástrahám, které na vás líčí jak obchodníci, tak autoři reklamních sloganů a televizních spotů, vyhrajete v závěru sami nad sebou. Proto vás dnes některé z nich upozorníme.

Stoprocentní a nepřislazované džusy jsou pro spoustu lidí takřka synonymem zdravé výživy. Jenže litr obsahuje téměř dva tisíce kilojoulů, což je skoro tolik jako obávaná cola. Množství energie obsažené v takovém džusu je stejné jako v 11 stupňovém tmavém pivu. Džusy sice obsahují i vlákninu, což je jejich plus, ale také spoustu ovocného cukru, a to je jejich minus. Navíc tento cukr po krátké době zvyšuje pocit hladu. Není třeba džusy úplně zavrhovat, je však dobré jimi nezapíjet už tak vydatné jídlo a snažit se to s jejich konzumací nepřehánět.

Podle etikety obsahují džusy mnoho vitaminů, jejich lepším zdrojem je však čerstvé ovoce či ještě lépe zelenina. Navíc, se džusy příliš nehodí ani k zahánění žízně, a když už, tak zředěné vodou. V koncentrované podobě totiž tělo spíše dehydrují - zjednodušeně to lze popsat takto: množství cukru v nich obsažené nutí tělo k tomu, aby naopak vydávalo více vody na jeho zpracování. Jinými slovy, kdo pije džus, chodí na záchod daleko častěji.

Dalším omylem je přeceňování úlohy potravin označených light. Odlehčené potraviny jsou v principu tradiční potraviny, u kterých je snížen obsah tuku nebo cukru a tím obsah energie. Mohou přispívat k redukci váhy, ale samy o sobě hubnutí nezpůsobují. Pokud člověk nemá pod kontrolou celý svůj způsob stravování, nemá smysl jíst odlehčené potraviny s cílem zhubnutí. Podobné je to s potravinami označenými "bez cukru". To znamená, že výrobek neobsahuje sacharózu (řepný cukr), ale fruktózu nebo náhradní sladidla. Ta jsou buď nekalorická (např. aspartam či sacharin) nebo kalorická (sorbitol, mannitol). Ani náhradní sladidla však nepomáhají lidem zbavit se nadváhy. Je vhodnější snížit spotřebu vysokoenergetických potravin, než je stále nahrazovat výrobky s náhradními sladidly. Ty mají své opodstatnění jen pro diabetiky nebo v rozumně sestavených redukčních režimech.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Podváha

Nedostatečná výživa je důsledkem nepoměru mezi energetickými požadavky organizmu energií z potravin.

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Dieta - co vše se skrývá pod tímto slovem?

Řecké slovo původně znamenalo životní styl, vše, co lze ovlivnit. Dnes jím rozumíme přechodnou nebo trvalou odchylku od obvyklého stravování nebo způsob stravování vůbec.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce