Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Onemocnění slinivky břišní

(doc. MUDr. Václav Jirásek CSc. | přečteno: 18090x )

Z chorob břišní slinivky je třeba zmínit tři: akutní a chronickou pankreatitidu (zánět slinivky) a rakovinu břišní slinivky.

shutterstock.com

Akutní pankreatitida je zánět, který je vyvolán řadou různorodých vlivů. Jednou z častých příčin je tzv. biliární panktreatitida, tj. zánět slinivky vyvolaný žlučníkovým kaménkem. Obvykle drobný konkrement ucpe vyústění pankreatického vývodu a žlučových cest ve dvanáctníku, vznikne tak přetlak v pankreatických vývodech, což má za následek spuštění složitých dějů, které vedou k zánětu, případně až k destrukci a odúmrti (nekrose) pankreatické tkáně.

Akutní zánět slinivky mohou vyvolat též některé infekce, metabolivcké vlivy (např. vysoká hladina krevních tuků nebo vápníku v séru) nebo některé léky. Tyto příčiny jsou celkem vzácné.

Typický příznakem akutního zánětu je bolest. Obvykle je to bolest intensivní, až zničující, pociťovaná v okolí pupku, vyzařuje do zad a pod levý oblouk žeberní.

Může se postupně rozvinout šokový stav, takže již pro těžko ovlivnitelnou bolest je radno přivolat lékaře a organizovat převoz do nemocnice.

V případě obstrukce pankreatického vývodu kamenem lze provést uvolnění a odstranění konkrementu endoskopickou cestou, což přináší okamžitou úlevu a prakticky vyřešení celé nebezpečné situace. I obvykle lehčeji probíhající akutní záněty jiného původy patří do nemocnice.

Chronická pankreatitida je progredující zánětlivý proces, který vede k postupné destrukcí tkáně břišní slinivky. Důsledkem je různě pokročilá ztráta zevní sekrece této žlázy (porucha trávení a vstřebávání důležitých živin), později je porušena i sekrece vnitřní (porucha produkce insulinu a z toho vzniklá cukrovka). V našich krajích je nejčastější příčinou chronický abusus alkoholu. Nezáleží na druhu alkoholu, rozhodující je jeho množství a pravidelnost konsumace. Jinou vzácnou příčinou je vrozená chronická pankreatitida s rodinným výskytem.

Chronická pankreatitida má průběh bolestivý, vzácně se vyskytuje forma nebolestivá asi v 5 %). Vedoucími příznaky je bolest v břiše, prakticky nerozeznatelná od bolesti při akutní pankreatitidě. Dále se může vyskytnout žloutenka, výrazné hubnutí, porucha trávení tuků a cukrovka.

Čtěte také: Uzeniny prý zvyšují riziko onemocnění slinivky břišní

V léčbě je rozhodující naprostá abstinence. Dále šetřící, kvalitní strava, s omezením tuků, případně náhrada chybějících enzymů slinivky vhodnými pankreatickými přípravky a korekce diabetu. V léčbě chronické pankreatitidy v posledních letech se uplatňují endoskopické metody (dilatace vývodů, odstraňování konkrementů z pankreatických vývodů při kalcifikující formě chron. pankreatitidy, při zúžení pankreatického vývodu se endoskopicky zavádějí endoprotézy. Existují i účinné chirurgické metody léčby. Komplikací tohoto onemocnění může být vznik pankreatického cystoidu, který je možno též léčit endoskopickou cestou.

Rakovina slinivky břišní je pro nenápadný průběh a pro velmi obtížný přístup ke slinivce většinou diagnostikována pozdě.

Z toho vyplývá špatná prognosa, k níž přispívá i skutečnost, že jen zřídka je pro pozdní diagnosu možný radikální operační výkon.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Irena Chmelova
1x

Bolest v pravém podbrisku6


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zánět slinivky břišní (pankreatitida)

Slinivka břišní je žláza s vnitřní i zevní sekrecí, uložená před páteří, za žaludkem a v těsném sousedství dvanáctníku, do kterého ústí její vývody. Vyrábí enzymy (bílkovinné katalyzátory) pro trávení všech základních živin - bílkovin (proteázy pepsin a trypsin), tuků (lipázy) i cukrů (amylázy).

Endoskopická retrográdní cholangiopankreatografie, ERCP

Je vyšetřovací a zároveň léčebná metoda pro choroby žlučových cest a slinivky břišní. Žlučové cesty vedou žluč z jater do tenkého střeva. Jejich průchodnost je pro dobrou funkci jater i celého organismu nesmírně důležitá.

Nemoci slinivky jsou většinou odhaleny pozdě

Polštářek pod žaludek. Tak si dříve lékaři vysvětlovali, jakou roli má tato žláza v lidském těle. Dnes se již ví, že její funkce je nenahraditelná.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce