Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Onemocnění žlučníku

(MUDr. Pavel Mokrý | přečteno: 21549x )

Významné choroby žlučníku jsou vlastně jenom tři: žlučníkové kaménky (cholelitiáza), zánět žlučníku a rakovina žlučníku.

shutterstock.com

Žlučník je orgán, který shromažďuje žluč. K vyprázdnění žlučníku dochází především na podněty z trávicí trubice, které jsou vyvolány požitou stravou. Tím se dostává do dvanáctníku, kde žlučové cesty vyúsťují, větší množství žluče, které je potřebné pro vstřebávání především tuků. Po vyoperování žlučníku nepřitéká žluč do dvanáctníku v době výhodné pro trávení, nýbrž kontinuálně. Kupodivu to většinou nevadí.

Významné choroby žlučníku jsou vlastně jenom tři: žlučníkové kaménky (cholelitiáza), zánět žlučníku a rakovina žlučníku. žlučníkové kaménky (konkrementy), cholelitiáza je onemocnění, které postihuje žlučník nejčastěji. Ve vyspělých zemích postihuje cholelitiáza 10-20% populace, ženy jsou nemocné asi 2x častěji. Konkrementy ve žlučníku jsou složeny převážně z cholesterolu, v menším procentu případů jsou tvořeny žlučovým barvivem bilirubinem a různými solemi. Kaménky mohou být solitérní nebo mnohočetné a jsou různé velikosti od drobných ve velikosti skleněné špendlíkové hlavičky až po kameny mající několik cm v průměru. Za nebezpečnější pokládáme kaménky drobné, které mohou procházet žlučovými cestami a mohou být příčinou nebezpečných komplikací.

Většinou (60-80% všech případů) žlučníkové kaménky nedělají větší obtíže, bývají náhodným nálezem. U zbývajících nositelů kamenů jsou zdrojem obtíží. Nejcharakterističtějším projevem cholelithiázy je žlučníková (biliíární) kolika. Je to záchvatovitá, intensivní bolest začínající většinou pod pravým žeberním obloukem, která se šíří do zad až pod pravou lopatku. Někdy jde o bolest spíše v nadbříšku, která trochu vyzařuje pod pravý žeberní oblouk. Mnozí nemocní pak tuto bolest pokládají za projev nemocného žaludku. Záchvat je vyprovokován často dietní chybou (tučná jídla) nebo rozrušením, případně kombinací obojího. Může být zvracení, které většinou nepřináší úlevu. Kolika přejde sama nebo po utišujících lécích. Trvá-li déle něž 4 hodiny, je nutno vyslovit podezření na komplikaci a situaci by měl posoudit lékař. Každý nemocný se žlučníkovými kaménky by měl mít od svého lékaře účinné léky, které si vezme, jakmile se bolest objeví. Nepomohou-li, je třeba volat lékaře. Toho zavolá raději každý, kdo dostane koliku poprvé.

Intensita bolesti může být různá, někdy jde jen o nepříjemný tlak, ale jeho význam je podobný jako u bolesti intensivní. U symptomatické cholelitházy je jediným rozumným řešením operativní odstranění žlučníku. Operaci lze provést klasickým přístupem nebo laparoskopickou cestou (v 80-90% případů). Laproskopické operování je spojeno s menším rizikem, dovoluje krátkou hospitalizaci (obvykle 3 dny) a krátkou pracovní neschopnost.

Rozpouštění nebo rozbíjení kamenů rázovou vlnou (lithotrypse) není vhodné pro běžné případy tohoto onemocnění, vyžaduje speciální indikace.

Zánět žlučníku (cholecystitis) postihuje většinou žlučník s kameny (90 % případů), je tedy komplikací cholelithiázy. Kromě žlučníkové bolesti je pravidlem teplota až horečka s třesavkou. Jakmile se objeví při žlučníkových obtížích teplota nebo dokonce žloutenka (zažloutnutí očního bělma), je nezbytné zavolat lékaře.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
vilem

Prosím Vás,chtěl bys se zeptat zda můžu při zánětu žlučníku pít instantní kávu.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Onemocnění žlučníku

Významné choroby žlučníku jsou vlastně jenom tři: žlučníkové kaménky (cholelitiáza), zánět žlučníku a rakovina žlučníku.

Trápí vás žlučník?

V ordinaci gastroenterologa zaujímají pacienti s onemocněním žlučníku a žlučových cest značné procento. Jedním z nejčastějších onemocnění nejen žlučníku, ale i trávicího traktu vůbec, jsou žlučníkové kameny, neboli cholecystolithiáza...

Jak péct na vánoce pro lidi s cukrovkou či žlučníkovými problémy

Ani pro lidi s cukrovkou či žlučníkovými problémy nemusí být vánoce bez sladkostí. Důležité je vědět, jak na to.

Žlučník - zánět

Zatímco o kaméncích ve žlučníku nemusíte řadu let vědět, tak akutní zánět žlučníku jistě nepřehlédnete. Je to častá, velmi bolestivá, ale celkem dobře řešitelná náhlá příhoda břišní. Pokud vznikne u nemocných v kritickém stavu, bývá prognóza mnohem horší.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce