Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Onemocnění zubů a dásní

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 43956x )

Proč je nutné si zuby čistit? Samozřejmě z estetických důvodů, ale také bránit vzniku zubního kazu. Podívejte se do úst z pohledu zubaře ošetřujícího zubní kaz. Vězte, že ošetření zubního kazu nemusí bolet!

Video
shutterstock.com

Tak se tomu pojďme podívat na zoubek

Jestliže napíšeme, že zuby by se měly pravidelně čistit, je to stejně překvapivé sdělení jako informace o tom, že bychom měli sportovat, žít zdravě a nekouřit. Dodržování zubní hygieny je nejen hygienickým minimem, jehož úkolem je udržovat zuby zdravé, ale i společenskou nutností. Brokolice v mezizubních štěrbinách a zápach z úst nám v navázání společenských kontaktů nepomohou.

Proč je nutné si zuby čistit? Samozřejmě z estetických důvodů, ale také je to nejjednodušší a zároveň nejúčinnější způsob, jak zabránit vzniku zubního kazu. Zubní kaz i choroby dásní jsou způsobeny bakteriemi, které se usazují na povrchu zubní skloviny v tzv. zubním plaku. Bakterie produkují toxiny a kyselé látky. Toxiny poškozují měkké tkáně a způsobují zánět, jež se projeví zduřením, krvácením a bolestivostí dásní. Kyselé látky naleptávají zubní sklovinu a spolu s bakteriemi pronikají hlouběji do zubu.

Zajdeme-li do drogerie, pravděpodobně trochu zaváháme s výběrem zubního kartáčku. Nabídka je opravdu pestrá, a to doslova. Kartáčky se liší barvou, tvarem, technickými vylepšeními a samozřejmě i cenou. Jak vypadá ideální kartáček? Příliš velká hlava není předností, obtížně se s ní vejdeme do dutiny ústní. Hlava kartáčku by měla být malá a zaoblená, stejně tak vlákna by měla mít zaoblené konce, aby nedocházelo ke zraňování dásní. Přečtěte si víc o vhodných kartáčcích a dalších pomůckách.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Diskuse k článku
marcela

prosim muzete mi odpovedet, proc nez jdete ke svemu zubari tak musite jit k dentisce,aby vam ukazala jak si mate cistit zuby-dekuji


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Problémy s ošetřením chrupu nespolupracujícího dítěte

Chtěla bych se zeptat:mám syna ve věku 5 let, který má potíže se zubními kazy v mléčném chrupu.Po první zkušenosti s vrtáním zubu ho již nemůžu donutit k zubnímu ošetření.Vždy je z toho strach,křik a pláč v ordinaci.Přes veškeré sliby,že si zoubky nechá ošetřit,nakonec neotevře ani pusu.Je nějaká metoda nebo způsob ošetření,který byste mi mohli poradit nebo doporučit?Právě v tomto období si stěžuje,že ho zoubky bolí,hlavně v noci.Ale dobrovolně se ošetřit nenechá.Podotýkám,že u obvodní lékařky při vyšetřeních ani při očkování s ním problémy nejsou žádné.Děkuji.

Zubní vyšetření

Zubní prohlídka je vyšetření, při kterém lékař prohlídne váš chrup. Zuby jsou vývojově velmi staré útvary a jsou složené z tvrdých tkání (zubovina, sklovina a cement). Slouží k uchopení, dělení a rozmělňování potravy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce