Inzerce

Onkologická léčba kolorektálního karcinomu

4. května 2007, Redakce Ordinace.cz   |   přečteno: 16845x

prim. MUDr. Eva Sedláčkováonkologická klinika VFN, 14. března 2002

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s paní prim. MUDr. Evou Sedláčkovou z Onkologické kliniky VFN, která proběhla ve čtvrtek 14. března 2002 mezi 12. a 14. hodinou na www.ordinace.cz

Moderátor: Vítám všechny účastníky a paní primářku zvláště. Přeji Vám, paní primářko, abyste se u nás cítila dobře.

Jirka: Dobrý den paní doktorko, jelikož jsem laik a příliš nerozumím výrazu kolorektálního", mohla by jste mi stručně objasnit podstatu této léčby? Děkuji

MUDr.Sedláčková: Děkuji za přivítání. Kolorektální nádory, to jsou nádory tlustého střeva a konečníku. Nádory tlustého střeva lze léčit v zásadě 3 metodami.Chirurgicky, cytostatiky a ozařováním, často i kombinací více metod.

Moderátor: Mám rovněž otázku: lidem starším 50 let se v ordinacích nabízí test (3 dny za sebou odebírají vzorky stolice). Test má návod mnohojazyčný, leč čeština chybí. Proč toto není ošetřeno?

MUDr.Sedláčková: Opravdu nevím, proč u testu není český návod, jistě je to zásadní chyba, kterou by instituce schvalující použití testu neměla připustit. Např. u léků musí být vždy český příbalový leták.

Jirka: Zajimalo by mne, jake jsou nejrizikovejsi faktory na vznik tohoto onemocneni. Zda je to spatna strava, dedicnost, stari apod.

MUDr.Sedláčková: V České republice máme nejvyšší výskyt nádorů konečníku v celé Evropě. Je to jistě způsobena hlavně špatnými stravovacími návyky. Málo vlákniny, moc tuků. Dědičnost je jen u malého procenta nádorů spojených s výskytem četných polypů ve střevě a lze ji dnes vyšetřit geneticky.

Moderátor: Jaká je úspěšnost léčby? Tedy vyléčení.

MUDr.Sedláčková: Úspěšnost léčby závisí výrazně na stádiu, v kterém je onemocnění zachyceno. Pochopitelně čím časnější nádor, tím lépe. Nádory v počátečních stádiích mají možnost trvalého vyléčení třeba po pouhém chirurgickém výkonu.Proto je opravdu nutné, aby všichni včas zaznamenali varovné příznaky, jako jsou obtíže s vyprazdňováním, čerstvá krev ve stolici, nebo třeba černá stolice od natrávené krve z vyšších oddílů střeva.

Jirka: Jak co nejdrive zjistit pripadne potize s touto chorobou spojene.

MUDr.Sedláčková: Při střídání průjmů a zácpy, bolestech při vyprazdňování, při krvácení nebo černé stolici je třeba včas vyhledat lékaře. Ten zařídí odborné endoskopické vyšetření. To znamená, že speciálním přístrojem se cestou přes konečník podívají do střeva zevnitř.Přitom je možné odebrat i vzorek tkáně z podezřelých míst k mikroskopickému -histologickému- vyšetření, zda se jedná o nádor nebo jinou chorobu střeva.

martincv: Dobry den všem. Před 3 dny mému otci diagnostikovali lékaři nádor tlustého střeva. Velikost 5cm, průchodnost střeva 1 cm v současnosti absolvuje další vyšetření - kamera, SONO (moc tomu nerozumím). Za týden by měl být operován - jaká je pravdopodobnost úspěšného zákroku a jak se postupuje? Děkuji.

MUDr.Sedláčková: Při zúžení střeva nádorem na 1 cm je potřeba provést operaci, aby nedošlo ke střevní neprůchodnosti.Před tím je nutno vyšetřit, zda je nádor omezen jen na střevo. Na SONU, neboli ultrazvuku lze vyšetřit játra, která jsou nejčastějším místem metastazování těchto nádorů, zda nejsou zasažena.Někdy lze nalézt i postižení břišních uzlin, i když to spíše na CT. Před operací je nutné znát rozsah choroby kvůli postupu. Například při 1-3 metastázách v játrech se doporučuje odstranit chirurgicky i tyto, pokud krom střeva není další postižení nádorem.Další postup bude možno specifikovat až po operaci podle toho, kam nádor v rámci střeva i nebo mimo něj prorůstal. Rozsah chirurgického zákroku bude záviset na rozsahu postižení a to vše také s ohledem na věk a celkový zdravotní stav otce.

martincv: Děkuji, stáří otce je 55 let, v poslední době si začal stěžovat na bolesti v podbřišku a tak navštívil lékaře, až do této doby neměl další zdravotní potíže. Neměl problémy s pravidelnou stolicí, v poslední době se mu ve stolici objevila krev. Chtěl bych se dále zeptat, jak riziková je dle vašeho názoru tato operace, kterou má otec podstoupit.

MUDr.Sedláčková: Otec je muž v nejlepších letech a nemá- li žádnou další závažnou chorobu, měl by operaci dobře zvládnout. Rozsah operace závisí i na tom, v které části tlustého střeva je nádor umístěn, to by bylo dobré vědět.

Znovujan: Dobry den. Mam podezreni na hemeroidy, alespon vsechny priznaky tomu nasvedcuji. Pevne doufam, ze nejde o nic horsiho. Objednal jsem se na koloskopii. Jak je to neprijemne a jaka bude dalsi lecba? Zatim pouzivam jen mast Procto Glyvenol, ale ta zrejme tyhle obtize neleci.

MUDr.Sedláčková: Moc chválím za objednání se na koloskopii, je to vyšetření, které není úplně příjemné, ale jde to vydržet.Doufejme, že jde skutečně o hemeroidy, pak bude nejlépe konsultovat chirurga o event. podvázání. Jinak je moc důležitá u hemeroidů péče o to ,aby stolice nebyly tuhá, tj. upravit dietu a pít hodně tekutin, ale ne černého čaje.

Znovujan: Dekuji za povzbuzeni. Se stolici nemam problemy, pouze na papiru byva po nekolikatem utreni krev - nekdy vice, nekdy mene.

L.: mívám průjem po tučnější stravě nebo po jídle ze závodní kuchyně, jindy mám zase stolici normální může se jednat o nádor ve střevě ?

MUDr.Sedláčková: Nejspíš asi o nádor nepůjde, ale je-li vám více jak 50 let, raději si vyžádejte provedení dříve zmíněného testu Hemocult . To je test na skryté, neboli okultní, krvácení do stolice. Vyjde-li pozitivní, je nutné doplnit koloskopii.

Znovujan: Co je to podvazani? Pracuji totiz v zahranici a na vysetreni jdu v ramci dovolene o Velikonocich. Mohu s tim pobyvat i v zahranici? A jak to bude s odberem vzorku a jeho vysledkem? Bude-li pozitivni, co pak? Dekuji predem za odpoved. Ted vidim, ze by v mem pripade mohl stacit i test Hemocult, co rikate?

MUDr.Sedláčková: Hemocult je u vás zbytečný, když máte ve stolici evidentní krev. Skutečně je lepší koloskopie, umožní "obhlídnutí terénu." Pokud se při koloskopii odebírá vzorek, výsledek bývá znám do týdne. Do metod léčení hemeroidů bych se nechtěla moc pouštět, to je spíš otázka pro chirurga, např. MUDr. Paula z I.chirurgické kliniky VFN.

Znovujan: Dekuji Vam.Jeste maly dotaz, protoze diskutuji zatim jen sami muzi. Projevuje se rakovina tlusteho streva i u zen? Jak casto a kdy je treba jit na preventivni prohlidku, byt bez zjevnych potizi?

MUDr.Sedláčková: Ano, rakovinu tlustého střeva mají i ženy, to evropské prventství u nádorů konečníku platí i pro ně,. Po 50. roku by se měly ženy nechat vyšetřit Hemocultem, mladší snad pouze pokud mají některé z popsaných problémů.Po 50. roce by ženy měly mít také rtg vyšetření prsů-mammografii.

Znovujan: Slysel jsem i nazor, ze rakovina tlusteho streva souvisi s nedostatkem selenu v potrave. Urcitou dobu jsem uzival pripravek Selzink, pak jsem prestal a zjistil jsem ty potize. Muze to souviset?

MUDr.Sedláčková: Pochybuji o tom, že je zde přímá souvislost. Vznik nádoru je většinou dlouhodobou a komplexní záležitostí.

Jarda: Dobrý den. Setkal jsem se s vitamínovými přípravky od firmy PROCES spol. s r.o. Jaký máte na ně názor, samozřejmě pokud je znáte. Děkuji za odpověď.

MUDr.Sedláčková: Neznám konkrétní složení vitamínů fy Proces. Obecně se domnívám, že pokud člověk jí normální smíšenou stravu s dostatkem ovoce a zeleniny, má celkem dobře pokrytou normální spotřebu vitaminů. Užíváním speciálních vitamínových prostředků celkové prohřešky ve stravování nedoženeme. Např. třeba tu vlákninu, která je i v zelenině.

Jarda: Jak vypadá prevent. prohlídka tlustého střeva na rakovinu a jak často by jsme ji měli absolvovat.

Znovujan: Pokud prvni koloskopicke vysetreni dopadne z hlediska rakoviny tlusteho streva dobre, kdy a jak casto se ma opakovat? Existuje pri koloskopickem vysetreni nejaky nadstardard, treba utisujici injekce, kterou si muze pacient priplatit? Druhy dotaz: Kdyz je rakovina tlusteho streva v populaci seniorskeho veku tak rozsirena, proc se nedela povinne, jako treba nektere druhy ockovani - tetan, napr.?

MUDr.Sedláčková: Preventivní prohlídka na rakovinu tlustého střeva obsahuje vyšetření břicha pohmatem, vyšetření konečníku prstem.Při obtížích pacienta bez příznaků krvácení hemokult, při pozitivním hemokultu, krvácení černé stolici, střídání průjmů a zácpy koloskopie. Koloskopie obvykle odhalí příčinu, kterou nemusí být jen nádor, ale třeba i výchlipky ve střevě, zánětlivá onemocnění. Ještě k té frekvenci prohlídek.Pokud je 1.koloskopické vyšetření zcela negativní a obtíže se opakují, není od věci ho zopakovat za 6 měsíců až za 1 rok.Záleží na intensitě obtíží.

martincv: Jestli nebude vadit, napíši upřesňující údaje k otci - promiňte případné chyby, moc tomu nerozumím. 1.nález (rentgen do konečníku) : Nález - zhruba uprostřed délky kolondescendes nacházím 45 mm dlouhou stenózu tl. střeva o průsvitu do 10 mm. Jsou patrné navalité okraje. Ostatní úseky tl. střeva bez patol. změn. Z. tumstenoza kolon descendes. 2. vyšetření (chirurgie) - asi dva roky neurčité dispepsie, 5 měsíční zhoršení nadýmání křeče, po dietě úprava, nezvrací, váhový úbytek neguje, nechutenstvím netrpí, krev ve stolici pozoruje, stolice pravidel. bez obtíží. Otec + na CAM.měchýře, u OL provedeny odběry krve, EKG, S+P, irigotustenoza na descendes, břicho v niveau, měkké, volně prohmat., bez hm. rezistence, palp.nebol., pokl.diff. bubínkový, bez ZN perit. dr.perist. +, HO, LO, ttapod., bilat. neg. P.R. nevyš. DG: v.s.C.a colonis desc. Děkuji.

MUDr.Sedláčková: Doporučuji dovyšetřit játra a určitě operovat.Po operaci bude možno rozhodnout , zda bude potřebovat další zajišťovací onkologickou léčbu.Teď to nelze rozhodnout.

martincv: Otec by měl ještě před operací na nějaká 2 vyšetření jít - operatér, který má operaci provést si tyto vyžádal, nevím o jaké se jedná - zřejmě ty, které jste uváděla - děkuji mnohokrát za Váš čas a vysvětlení.

MUDr.Sedláčková: Ráda jsem vám přispěla radou a držím otci palce.

martincv: Děkuji, budeme držet palce všichni a všem.....

Znovujan: Jeste prosim informaci, jak casto se ma koloskopiske vysetreni opakovat. Tusim, ze se na to ptal i Jarda. Dekuji

MUDr.Sedláčková: Koloskopie se dělá většinou v analgosedaci, to je taková oblbovačka, vyjímečně lze požádat o vyšetření v celkové anestezii , k tomu je potřeba interní předoperační vyšetření.

Znovujan: Jeste jste nam nerekla nic o tom, ze pred samotnym vysetrenim se ma clovek dukladne vyprazdnit a jeste pred tim drzet i jistou dietu. Muzete nam taky k tomuhle neco rict?

MUDr.Sedláčková: Jasně, ten kdo vás na koloskopii odešle vás bude informovat o tom, jak máte být 3 dny na tekuté dietě, a předepíše vám roztok projímadla včetně přesného návodu, jak ho použít.

Znovujan: Jeste prosim vyjadreni k tomu povinnemu vysetreni, uvazuje se o tom?

MUDr.Sedláčková: Donutit někoho k nějakému vyšetření povinně nelze, jedině v případě že je nebezpečný svému okolí.

Jarda: Znovujanovi: Koloskopickým vyšetřením jsem jž prošel několikrát, byl jsem vždy pouze "oblbnutý", není to nic příjemného, ale určitě je to lepší než u zubaře....

MUDr.Sedláčková: Díky za sdělenou zkušenost, vám to jistě všichni uvěří lépe než mně.

Znovujan: Kamarad me prihlsil k EGK s.r.o. Znate je? Jardovi dekuji za uklidneni.

MUDr.Sedláčková: EGK neznám.

Jaja: Existuje genetická predispozice pro onkologické onemocnění GIT? Moje matka zemrela na Ca pankreatu, babička na Ca GIT a děda na Ca sigmoidea. Existuje nějaká prevence?

MUDr.Sedláčková: Ve vaší rodině asi nepůjde o výskyt typické familiární polypósy, kdy členové rodiny mají mnohočetné polypy ve střevě, které se s téměř 100% jistotou v poměrně nízkém věku zvrhávají ve zhoubné karcinomy. Nádor slinivky bříšní-pankreatu- s tím nejspíše vůbec nesouvisí. Nejlepší prevencí je nízkotučná strava se spoustou ovoce a zeleniny a vlákniny. Taková "italská".

Jaja: Děkuji za uklidňující odpověď. Ale mám ještě jeden dotaz. Představuje chronická zácpa riziko pro rozvoj onkologického onemocnění? Děkuji.

MUDr.Sedláčková: Teoreticky ano, protože obsah střev včetně všech odpadových látek stagnuje ve střevě a ty tam mohou déle působit.Projímadla jsou však návyková a brzo přestanou účinkovat. Znovu zdůrazňuji nutnost dostatečného přívodu tekutin, alespoň 3 litry denně , úpravu diety- kompoty, zeleninu, kyselé mléko, a dostatek pohybu, při kterém se pohybují i střeva.Stačí chůze, lepší je běh.

Znovujan: A jak se mohu objednat treba u Vas?

MUDr.Sedláčková: Koloskopická vyšetření u nás ve VFN zajišťuje gastroenterologické oddělení IV. interní kliniky fakultní polikliniky Karlovo náměstí 32. Bohužel nemám po ruce tel. číslo, ale ústřednu najdete v seznamu.

Znovujan: Jde koloskopickym vysetrenim zjistit krome rakoviny streva a dalsich nemoci, ktere jste uvedla, zjistit i onemocneni dalsich prilehlych organu? Nejsem hypochondr, jak by z mych castych vstupu mohlo vypadat, ale v mem veku (56) lze uvazovat i o rakovine prostaty. A ta, pokud vim, se taky vysetruje konecnikem.

MUDr.Sedláčková: Koloskopií se prostata nevyšetřuje, ta se vyšetřuje konečníkem pohmatově. Jinak je jí možno vyšetřit ultrazvukem a odběrem krve ze žíly stanovit PSA-prostatický specifický antigen, který bývá u rakoviny prostaty zvýšen.

Znovujan: Tak dekuji, uz jsem dozvedel dost. Drzte mi, prosim, vsichni palce, at jsou to jen ty hemeroidy. Ty snad nejsou zivotu nebezpecne. Vsechny Vas zdravim a jeste jednou dekuji.

Znovujan: Otazka na moderatora: Lze tuto diskuzi pozdeji z Vaseho archivu vyvolat? Pospicham totiz do prace a uz asi zaver nestihnu. Diky.

Moderátor: Tak do 2-3 dnů byste měl najít průběh chatu v archivu "Živě na lékárně".

martincv: Jak dlouhá je rekonvalescence po úspěšné operaci tl. střeva, jsou po operaci nějaké boční vývody?

MUDr.Sedláčková: Vývody je třeba udělat při nízkosedících nádorech konečníku, kde nelze střevo napojit koncem ke konci, nebo při nádoru který nelze pro velký rozsah a prorůstání do okolních orgánů odstranit chirurgicky se udělá vývod nad ním, aby měla stolice kudy odcházet bez rizika neprůchodnosti střeva.Ani jedno z toho není případ vašeho otce. Myslím, že po operaci pobyde 7-10 dní v nemocnici.

martincv: Děkuji, přeji příjemný den.

Moderátor: A je to tady, je mou nemilou povinností naše dnešní setkání ukončit. Se všemi se loučím, děkuji paní primářce za trpělivost a doufám, že se vám u nás líbilo.

MUDr.Sedláčková: Nashledanou, přeji vám hezký den.

Inzerce
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Potřebujete se poradit s lékařem o svém zdravotních stavu? Jeho odpověď obdržíte do 3 pracovních dnů. Napsat lékaři

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Vyhledat lékaře
Vyhledat zdravotnické zařízení
Druh zařízení:
Co nejblíže k:
Diskuse k článku
jana1 poděkování

Dobrý den,otci 59 let byla provedena kolonoskopie,pro anemii a krvácení konečníku.nález-těsně postrektálně tumor 3-4 cm krvácející.Histologie prokázala adenokarcinom.dá se v této oblasti nádor odstranit? Musí prodělat ozařování a chemoterapii?děkuji jana

Reagovatpoděkovatnahlásit

2. července 2007, 20:44:37


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.
Přidat nový komentář

 Neradi počítáte? Přihlášení uživatelé nemusí.

 [ pravidla diskuse ]
Inzerce
loading...
Nové články emailem
Anketa
Měli jste někdy potíže s nespavostí?
Zatím hlasovalo 325 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Iva (Plíseň nehtů neboli onychomykóza) 22. března 2017, 08:53:51

    Moje sestra měla slabé (papírkové) lámavé nehty. Nořila konečky prstů do misky s vlažným… Diskutovat

  • Elilška (Lehký únik moči: problém, který trápí hlavně ženy) 21. března 2017, 08:57:26

    paní Lauro, já jsem se o Ive dozvěděla díky reklamě co jsem viděla před oblíbeným… Diskutovat

  • Jean (Citalec a Neurol-zkušenosti s užíváním) 23. března 2017, 11:22:40

    Co je chlamydie Jde o nemoc, kterou způsobují baktérie. Dříve panovalo přesvědčení, že se… Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce