Inzerce

Online konzultace s dermatologem na téma mateřská znaménka

5. května 2016, Redakce Ordinace.cz   |   přečteno: 4244x

Na vaše dotazy odpovídala MUDr. Nina Benáková, zkušená dermatoložka, která působí v oboru přes 28 let. Kromě hlavní práce v dermatologické ordinaci pracuje též jako vysokoškolský učitel - odborná asistentka na dermatovenerologické klinice 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a katedře dermatovenerologie Institutu pro postgraduální vzdělávání ve zdravotnictví. Zaměřuje se na fototerapii a dermatoimunologii.

foto: shutterstock.com
ORDINACE.cz DOPORUČUJE

Nevzhledné pihy

Dotaz: Trápí mě ne příliš vzhledné pihy. Je jich kolem 6 a velikost (průměr) je zhruba kolem 0 5 až 1 cm a to v oblasti zad břicha podbřišku a dekoltu. Dále v oblasti obličeje a na ušních boltcích (zde trochu vystouplé) menší pihy celkem 4. Jedna piha - mateřské znaménko mi bylo už před rokem odstraněno chirurgickým zákrokem a to úspěšně i když zůstala menší jizva. Při prohlídce u kožního lékaře nebylo zjištěno nějaké riziko u těchto pih v nejbližší době. Ale přes to jsem se chtěla poradit jak a jakou nejvhodnější technikou (laserem dusíkem...), by šlo tyto pihy odstranit a to technikou která by nebyla finančně náročná jizvy minimální nebo žádné (hlavně v oblasti dekoltu a obličeje) a pihy odstraněny bez návratu.

MUDr. BenákováOdpověď MUDr. Nina Benáková: Piha (lentigo) a mateřské znaménko (nevus) se zásadně liší, a to i způsobem odstranění a případnými riziky. Piha je povrchní nahromadění pigmentu, lze ji řešit kryalisaci (sníh kys. uhličité, dusík) chemický peeling, laser atp. Mateřské znaménko je nahromadění nevoidních buněk s či bez pigmentu. Nesmí se řešit výše uvedenými zákroky, protože není nikdy jistota, zda nebyly přítomny i odchylné buňky, zda nějaké buňky nezůstaly na spodině či v okrajích, které by mohly podlehnout bujení. Tj. pokud se i z kosmetických důvodů rozhodnete pro odstranění, je vhodná po odborné stránce jediná metoda, tedy excize- vyříznutí, kdy se standardně provádí dermatohistopatologické vyšetření, které ukáže přesnou diagnózu a zda byl útvar odstraněn celý. Drobná jizvička vzniká vždy, záleží na velikosti névu, lokalizaci atp.

Tyto výkony provádí jak ambulantní dermatologové (provozující kromě dermatologie také tzv. korektivní dermatologii a jsou vybavení operačním sálkem), kožní kliniky anebo soukromé korektivně kosmetická zařízení.

Ráda bych se dozvěděla, jestli může být mateřské znaménko na dlani?

Odpověď MUDr. Nina Benáková: Ano, pigmentový nevus může být kdekoliv na kůži, ale i na sliznicích (genitál, dutina ústní i oční spojivka). Pokud máte nejistotu o biologické povaze oné pigmentace, nechte se vyšetřit u dermatologa s pomocí dermatoskopu, který umožňuje podrobnější zhodnocení.

Jizva po chirurgicky odstraněném znaménku

Dobrý den, několik dní mne na zádech svědila jizva po chirurgicky odstraněném znaménku a včera dokonce začala hodně krvácet. Asi jsem se tam poškrábal a je tam asi 2x3 mm otevřená ranka. To znaménko bylo odstraněno někdy v lednu a vše se dobře zahojilo. Histologie sice trvala déle, prý to poslali ještě na další vyšetření, ale doktorka hovořila o negativním nálezu. Je takové krvácení běžné, nemůže to být nebezpečné, či dokonce melanom? Již mám odstraněno několik znamének a toto se mi ještě nikdy nestalo.

Odpověď MUDr. Nina Benáková: Vážený pane, čerstvá jizva bývá vždy nepevná a snadno zranitelná. Pokud je v místě pnutí nebo nadměrně zatěžované kůže, může se stát, že povolí. Krvácení z takovéto rány je normální, není signálem něčeho závažného. Nicméně k zlepšení hojení rány (a výsledné jizvy) je vhodné provést stažení rány náplasťovým obvazem, tzv stripem. Tedy doporučuji se vypravit na pracoviště, kde Vám znaménko excidovali a nechat se odborně ošetřit.

Odstranění znaménka

Dotaz: Dobrý den. Syn má od narození mateřské znaménko na vnitřní straně stehna u rozkroku. V poslední době pozoruji, že se mu zvětšilo (možná roste spolu s ním) je velké víc jak 5cm. Dříve bylo znaménko tmavé, nyní je světlejší. Znaménko je vystouplé. Několikrát se mu stalo, když měl mokré plavky, že se mu znaménko rozedíralo až ho to bolelo a olupovalo se mu. Časem mu to bude při chůzi asi vadit, když mu zesílí stehna. Chtěla bych, aby si nechal znaménko odstranit, ale syn má velký strach že to bude bolestivé a také se stydí. Mohli byste mi napsat, jak by probíhalo odstranění v tomto případě? Dělá se to v celkové anestezii nebo jen znecitlivění místa? Je lepší odstranit znaménko nebo nechat radši v klidu ?

Odpověď MUDr. Nina Benáková: Zda je odstranění znaménka urgentní, či se může posečkat, musí posoudit odborný kožní lékař přímým vyšetřením. Excize, vyříznutí, se provádí v místním umrtvení injekčním "opichem" ložiska. V celkové anestezii se neprovádí, protože by zbytečně zatěžovala celkový stav organismu a následně i imunitu. Nekomplikovaný výkon i s anestezií, šitím a převazem, trvá cca 15 minut. Bolestivost je pouze při aplikaci injekce s lokální anestezií, vlastní excize pak již ne. Ohledně studu- možná by bylo vhodné zvolit dermatologa- muže anebo po návštěvě dermatologa zvolit (vzhledem k velké velikosti, jak píšete), řešení na plastické chirurgii. Ale neznám konkrétní příčiny a situaci.

Tmavá skvrnka na rtu

Dotaz: Před nějakou dobou (cca dva roky)se mi na spodním rtu objevila tmavá skvrnka. Nemění svůj tvar ani velikost, nebolí, objevila se bez předchozího poranění. Nikde po těle nemám výrazné mateřské znaménko ani citlivou kůži. Před nedávnem jsem si uvědomila možná rizika, proto bych ráda znala názor odborníka.

Odpověď k tomuto případu: K případu se bohužel mohu vyjádřit pouze velmi obecně (nepíšete jaký má tvar, velikost, barvu, povrch, atd.). Mohlo by se jednat o neškodný hemangiom - nádorek z rozšířených žilek, který je v těchto místech častý, dále o cysty, např. hlenových či slinných žlázek, ale též o závažnější stavy přenádorové či přímo nádory. Proto raději vyhledejte odborného lékaře - dermatologa.

Jizva po odstranění znaménka

Dotaz: Dobrý den prosím o radu pro manžela ohledně mateřského znaménka. Manželovi bylo asi před měsícem a půl vyříznuto znaménko na hrudníku vlevo velikosti asi 4-5mm pan doktor na chirurgii říkal, že je v pořádku a neposílal ho na vyšetření. Manžel má jizvu zatím červenou a nemá ji propadlou, ale spíš obráceně, udělal se mu tam tužší malý hrbolek vlastně je to jen takový malinkatý výstupek. Chtěli bychom vědět, jestli je to v pořádku (jen od stehu jak to srůstalo) nebo jestli to nemůže znovu růst znamínko. Děkuji za odpověď

Odpověď MUDr. Nina Benáková: Jakékoliv mateřské znaménko se má posílat na histologické vyšetření - k ověření diagnózy a zda byl útvar vyříznut skutečně celý. Na toto vyšetření se neposílají jen seboroické bradavice, fibromy a jiné klinicky jednoznačné a nepochybné diagnózy. Diagnózu má provádět pouze dermatolog, který je oproti jiným medicínským oborům v tomto zkušený! Ohledně Vašeho současného problému- může se nejčastěji jednat o hypertrofickou jizvu, počínající keloidní jizvu. Nechci Vás strašit, ale pokud nebyla diagnóza jednoznačná, může se jednat i růst původního útvaru (ať to bylo znaménko či nádor). Doporučuji navštívit onoho lékaře a přeptat se, zda byla diagnóza před vyříznutím jednoznačný a též s ním probrat současný stav. Pokud se Vám nedostane uspokojivé odpovědi, doporučuji se nechat vyšetřit dermatologem (i když “zpětně“ je to vždy obtížné).

Bolestivé mateřské znaménko

Dotaz: Od dětství mám na zádech v oblasti páteře mateřské znaménko tmavě hnědé velké asi 3 na 3 cm trochu vystouplé. V minulých letech mě znaménko několikrát /asi 2krát/ trochu pobolívalo, ale nevěděla jsem, zda je to znaménko nebo zda mě bolí např. páteř. Nyní mě již několik dní znaménko hodně bolí. Obtěžuje mě to zvláště při chůzi, prášek proti bolesti na to vůbec nezabírá. Znaménko nikdy neměnilo velikost ani barvu. Znamená to, že mám rakovinu kůže?

Odpověď MUDr. Nina Benáková: Bolestivost bývá spíše příznakem tzv. subnevové folikulitidy, tedy jakéhosi uhříku pod znaménkem. Jinak mohou znaménka bolet i při růstu a jiném napínání kůže. Nádory bolívají až ve fázi zvředovatění a rozpadu. Vzhledem k tomu, že na záda nevidíte, navštivte pro klid Vaší duše dermatologa k dojasnění.

Pigmentové změny

Dotaz: Před měsícem se mi udělali bílé fleky kolem několika pih 15-20 (břicho hruď záda) nesvědí ani nebolí velikost do 3mm kolem pihy. Zdá se jako by i pihy bledly - ztrácí se pigment. Jsem fototyp 2-3 - většinou se nespálím. Zatím jsem s tím nebyl u lékaře.

Odpověď MUDr. Nina Benáková: Jedná se s velkou pravděpodobností o tzv. halo névy, též zvané Suttonovy névy. Jedná se o autoimunitní reakci proti vlastnímu pigmentu. Tj. někdy je procesem postiženo i samotné znaménko, které zmizí a zanechá jen drobný vazivový hrbolek. Bývá častěji u vitiliga (choroba se ztrátou pigmentu), též u osob s atopií (sklonem k alergickým reakcím). Samo o sobě nepředstavuje riziko, nicméně potvrdit, zda se skutečně jedná o tuto diagnózu, může pouze dermatolog. Proto, jako u jakékoliv pigmentové změny, navštivte dermatologa, který stav posoudí.

Vyříznutí nebo laser

Dotaz: Mám citlivou pokožku a možná i proto mám od mládí problémy s výskytem mateřských znamének, které se dle mého názoru nejčastěji formují z pih. Byl jsem několikrát na jejich odstranění chirurgickou cestou (vyříznuty a zaslány na histologii) ale při tomto zákroku byly odstraněny maximálně dvě znaménka a člověk musel navštívit lékaře dvakrát (při zákroku a při odstranění stehů - asi po týdnu). Ale jinak to bylo zcela bez problémů. Chtěl jsem se zeptat zda je dnešní metoda odstranění znamének laserem stejně bezpečná (odpadá kontrola na histologii) a úspěšná (nevytvoří se po čase znaménko znovu) jako chirurgická metoda a zda lze najednou odstranit více znamének?

Odpověď MUDr. Nina Benáková: Mateřská znaménka, tedy pigmentové névy se zásadně nedoporučuje odstraňovat jinak než vyříznutím (excize s následným histologickým vyšetřením). Tedy laser, kryoterapie, abrase a jiné metody jsou nevhodné a nebezpečné. Nikdy totiž nevíte, jaké buňky byly v znaménku obsaženy a zda byl útvar odstraněn celý! Tedy otázka budoucnosti a případného zvrhnutí v nádor. U klasické excize jsou tyto faktory jednoznačně zodpovězeny. Něco jiného je, pokud se jedná o jiné nepigmentové kožní projevy, kde je diagnóza jednoznačná- např. fibromky, seboroické veruky, lentiga atp. (lidově bradavičky, stařecké pihy, atp.).

Doporučuji se objednat na kožní kliniku , kde funguje poradna pro pigmentové afekce (či podobný název, mohou být modifikace). Tam Vaše projevy vyšetří, včetně speciálního dermatoskopického vyšetření a sdělí Vám, které je třeba odstranit ze zdravotního hlediska, které jsou jen kosmetického rázu a která technika je pro konkrétní projev optimální a bezpečná. Pacienty s mnohočetnými névy, resp. rizikové si tyto poradny ponechávají v dlouhodobém preventivním sledování (dispensarisace).

Dotaz: Naše dcera má na temeni hlavy pihu velikosti 7-8mm asi od 3 let která se nepatrně zvětšuje. Již ve 4letech jí byla ambulantně odstraněna piha v jiné části hlavy. Který zákrok byste nám doporučily zda klasický chirurgický nebo erbovým laserem? Při kterém by vznikla menší jizva na které už vlasy neporostou?

Odpověď MUDr. Nina Benáková: Jedná-li se skutečně o znaménko, tedy zmnožení pigmentových buněk (ne pouze pihu či jiné zmnožení pouze pigmentu) je jakékoliv odstraňování kromě vyříznutí (excize) nevhodné a z odborného hlediska se nedoporučuje. Za prvé z laserového odstranění nelze provést histologické vyšetření k určení biologické povahy, a zda byl nevus odstraněn skutečně celý a za druhé po laserovém ošetření mohou na spodině zůstat jednotlivé pigmentové buňky a z nich nevus znovu vyroste (tzv. rekurentní nevus). Pokud se nejedná o atypický či jinak podezřelý nevus, kde je důvod k odstranění zdravotní, ale kosmetický, bych vzhledem k věku počkala až po pubertě. Po vyříznutí zůstává vždy jizva a ta vzhledem k růstu též pracuje a napíná se.

Jak rychle může vzniknout melanom

Dotaz: Dnes jsem si všimla na boku pravého lýtka nového znaménka. Ještě před týdnem tam nebylo anebo bylo menší. Mám strach, aby to nebyl melanom, i když jsem se letos neopalovala. Má podlouhlý tvar asi 1 cm dlouhý a 4mm široký světle hnědé barvy. Nesvědí, nekrvácí, barva je stejnoměrná. Chtěla jsem se zeptat, jestli takhle rychle může vzniknout melanom? Popřípadě jestli mi to lékař jen prohlédne nebo automaticky odstraní? A není možné, že je to nějaká pigmentace po antikoncepci? Po porodu beru druhý měsíc cerazzete a už se mi jednou stalo, že kolem horních rtů mám pigmentaci, ale to jsou drobné flíčky.

Odpověď MUDr. Nina Benáková: Melanom sice může vzniknout relativně rychle, ale pokud je tvar i pigmentace pravidelná, tak jsou to příznivé známky. Rozhodně se však vyšetřit nechte. Dle nálezu se znaménko (pokud to je skutečně znaménko, mohla by to být skutečně jen pigmentace- tj. zmnožení pigmentu bez zmnožení pigmentových buněk) buď odešle k excizi a histologickému vyšetření (někteří dermatologové provozují i zákrokový sálek a excize provádějí sami)nebo se v pravidelných intervalech sleduje, zda se nějak nevyvíjí. Na nohou mohou vznikat i jiné pigmentové útvary, které jsou neškodné, např. histicytom, seboroická veruka atp.

Vystouplá piha

Dotaz: Dobrý den na vnitřní staně levé ruky a loktu se mi udělala černá piha která je mírně vystouplá a má cca.2mm. Měla jsem pocit svědění netuším zda mě svěděla piha nebo pouze někde v okolí ale to byl důvod toho že jsem si ji všimla. Myslím si, že dříve jsem si tam neměla. Myslíte, že by to mohlo být něco vážného?

Odpověď MUDr. Nina Benáková: Může se jednat o banální bradavičku, znaménko, cévní či vazivový nádorek, ale i o závažný nádor - melanom. Navštivte co nejdříve dermatologa, který určí pracovní diagnosu a tomu odpovídající postup.

Vyloučení přeměny znaménka v nádorové buňky

Dotaz: Již asi pět let mám na levé straně hlavy několik béžověhnědých skvrn. Jedna je v průměru 11mm vedle ní další béžověhnědá skvrna asi 40krát 28mm. Okraje jsou ostré ale nerovné a vůbec se nemění.

Odpověď MUDr. Nina Benáková: Pokud dermatolog i s pomocí dermatoskopu nemohl spolehlivě vyloučit přeměnu části znaménka v nádorové buňky, je vhodné se řídit dle jejich doporučení Tj. z podezřelého úseku si nechat odebrat kousek kůže (probatorní excize, biopsie) na histologické vyšetření.

Způsob léčby zhoubného nádoru

Dotaz: Dobrý den byl mi operativně odstraněn novotvar na boltci levého ucha a odeslán na histologii. Doporučení kožního lékaře znělo nezhoubný novotvar závěr dle histologie. Chtěla bych vědět jaký je možný způsob léčby v případě pozitivního nálezu zhoubného nádoru.

Odpověď MUDr. Nina Benáková: Pokud byl nádor histologicky vyhodnocen jako nezhoubný, není se čeho obávat. Pokud by teoreticky byl zhoubný, prognosa a postup záleží na typu nádoru. Např. basocelulární karcinom je sice zhoubný, ale nemetastazuje, tj řeší se "jen" vyříznutím. Spinocelulární karcinom je již závažnější, a je třeba pátrat po metastázách. Melanom je nejzhoubnější, pátrá se po metastázách, aplikuje se chemoterapie atp. Na kůži mohou být samozřejmě metastázy zhoubných karcinomů z různých vnitřních orgánů.

Inzerce
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Potřebujete se poradit s lékařem o svém zdravotních stavu? Jeho odpověď obdržíte do 3 pracovních dnů. Napsat lékaři

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Vyhledat lékaře
Vyhledat zdravotnické zařízení
Druh zařízení:
Co nejblíže k:
Inzerce
loading...
Nové články emailem
Inzerce https://family-care.mobi/?utm_source=ordinace&utm_medium=banner2
Anketa
Jste spokojeni s kvalitou praktických lékařů?
Zatím hlasovalo 29 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Peter (Problémy s erekcí má polovina mužů! Může za to životní styl) 16. října 2017, 17:21:07

    Já jsem s Clavinem nebyl vůbec spokojený asi jsem očekával hodně od tohoto produktu. Vše… Diskutovat

  • Jindřich (Postižení oční sítnice může znamenat i trvalé poškození zraku) 14. října 2017, 13:06:43

    Dobrý den-na pravém oku se během vidění objevuje malý pohyblivý vlásek. co to znamená. Diskutovat

  • Petra (lymfangiom) 11. října 2017, 10:38:37

    Dobrý den, objevila jsem tuto diskuzi a v podstatě je pro mě úlevou, že v tom nejsem sama. … Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce