Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Online konzultace s gynekologem: hormony, infekce, problémy při sexu i s otěhotněním

( Renata Vyšínová | přečteno: 26778x )

Nejste si jisty vhodnou antikoncepcí, trápí vás nepravidelná menstruace? Všechny dotazy, které se týkají oboru gynekologie je vám připravena zodpovědět MUDr. Martina Novotná, která působí na gynekologickém oddělení Nemocnice Milosrdných bratří v Brně. Patří do týmu specialistů, kteří se zapojili do projektu „Poraďte se s lékařem online“.

shutterstock.com

Pokud i vy potřebujete pomoci, a to v mnoha medicínských oborech, pak stačí jednoduše popsat své zdravotní problémy za pomocí jednoduchého dotazníku, který najdete na Ordinace.cz. Podrobnosti o tom, jak online poradně funguje, pochopíte velmi rychle. Všimněte si hlavně toho, pro pojištěnce jakých ZP je určena.

Jak spočítat plodné dny

Dotaz: Chtěla bych se poptat, jak zjistím své plodné a neplodné dny,beru antikoncepci  pravidelně.

Odpověď MUDr. Martiny Novotné: Pokud berete antikoncepci, tak samozřejmě žádné "plodné" dny mít nebudete. Antikoncepce zabraňuje ovulaci - zrání a uvolnění vajíčka z vaječníku. Proto pokud je antikoncepce brána pravidelně, je žena před otěhotněním chráněna.

Úprava menstruačního cyklu

Dotaz: Dobrý den, v březnu jsem prodělala zamlklý potrat a následně revizi dělohy. Cca 4 roky jsem užívala hormonální antikoncepci, poslední dva roky mi ovšem dělala neplechu (týden před menstruací, někdy i v průběhu cyklu, jsem špinila, pak přišlo krvácení). Před vysazením hormonální antikoncepce jsem již střídavě krvácela a špinila téměř celý měsíc. Paní doktorka se mi snažila cyklus upravit změnou hormonální antikoncepce, to ovšem nepomohlo. Prášky jsem vysadila a cyklus se srovnal tak, že jsem vždy týden špinila a následný týden krvácela. Poté jsem otěhotněla a o miminko přišla cca v 8.týdnu (ze začátku těhotenství jsem také mírně špinila, lékařka mi nasadila Duphaston). Nyní, po dvou měsících od revize se vše vrací do původních kolejí. Opět pokaždé týden před menstruací špiním a následně se dostaví týden krvácení. Než jsem začala s užíváním hormonální antikoncepce, tyto problémy jsem neměla. Chtěla jsem se zeptat, zda toto mohlo být příčinou potratu a může ovlivnit další těhotenství? Mám obavy, aby se vše neopakovalo. Všechna běžná vyšetření, která paní doktorka prováděla, byla v pořádku. Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď MUDr. Martiny Novotné: Dobrý den, takovýto vzorec krvácení není v pořádku, zejména pokud se objevil nově. Může znamenat defektní ovulaci nebo nedostatečnou tvorbu progesteronu, který je zásadní pro udržení těhotenství. Nelze však vyloučit ani jiné - hormonální či zánětlivé onemocnění. S největší pravděpodobností se může jednat o poruchu hormonální. Kromě ultrazvukového vyšetření doporučujeme vyšetření hormonálních hladin štítné žlázy prolaktinu a zejména androgenů a po 22. dnu cyklu případně progesteronu. Pokud je ultrazvuku potvrzena ovulace a nejen nízká hladina progesteronu, je potřeba ji doplnit v léčbě. Pokud je již "chyba" v ovulaci, je potřeba stimulovat ovulaci. Celý problém je poměrně složitý a je nutné ho konzultovat znovu s gynekoložkou.

Mám strach vysadit antikoncepci, abych netloustla

Dotaz: Chystám se po 5 letech vysazovat antikoncepci. Ovšem doslechla jsem se o možném nárůstu hmotnosti vlivem hormonálních změn, a to i bez změny životního stylu nebo stravovacích návyků. Podle mého lékaře je to individuální. Můžu i přesto případnému nárůstu váhy nějak zabránit? Jídelníček si hlídám již nyní, především energetický příjem a 2 - 3 x týdně sportuji. Váhu si již několik let udržuji, ale nyní už si nevzpomínám, zdali jsem v minulosti vlivem antikoncepce zhubla nebo přibrala. Jsem velmi malá a každé kilo navíc je na mne hned vidět, takže z toho mám velké obavy.

Odpověď MUDr. Martiny Novotné: Dobrý den, pokud nebudete měnit životní styl, tak by vysazení antikoncepce nemělo přinést žádnou podstatnou změnu hmotnosti.

Proč nemenstruuji?

Dotaz:  Dobrý den, měsíc po porodu císařským řezem jsem prodělala operaci dělohy, údajně kvůli zavedené infekci, laparoskopicky mi jí sešívali, druhý den reoperace pro krvácení do břicha. Potom mě moje gynekoložka nasadila antikoncepci, při které jsem do té doby, než jsem ji přestala brát, nemenstruovala. Od té doby se menstruace nedostavila, dostala jsem 3 vyvolávací injekce, které nepomohly, následoval ultrazvuk, kde doktor zjistil srůsty v děloze. Byla jsem odeslána na hysteroskopii, kde "údajně" žádné srůsty nenašli, protože v propouštěcí zprávě pro moji doktorku nebyla o srůstech ani zmínka, pouze o neprůchodném vejcovodu. Moje doktorka mě řekla, že počkáme na výsledek histologie a pak se uvidí. Po zákroku je to už měsíc a výsledky stále nejsou a nic se neřeší. Chtěla jsem se zeptat, co může způsobovat to, že stále nemám menstruaci, zda mám ještě šanci, že ji někdy dostanu a budu moct ještě jednou otěhotnět, děkuji.

Odpověď MUDr. Martiny Novotné:Dobrý den, bez výsledků hormonálního vyšetření a bez ultrazvuku je stav poměrně obtížné posoudit. Pokud by však hormonální hladiny byly zcela v pořádku, mohlo by se jedna o tzv. Ashermanův syndrom. Znamená to nejen srůsty v děložní dutině, ale významné, až kritické snížení funkční sliznice v děložní dutině. V takovém případě sliznice nereaguje na hormonální impulzy a neroste a otěhotnění není možné. Situace je často řešitelná pomocí hormonální léčby, ne však vždy. Celkový stav lze zhodnotit až v souvislosti s výsledky histologie, kontrolním ultrazvukem a hormonálními výsledky.

Mám potíže při i po sexu

Dotaz: Dobrý den, už přes půl roku mám potíže s pálením pochvy z vnější strany při i několik hodin po sexu. Zánět teď nemám, jelikož jsem před 14 dny dobrala nějaké globule a mažu se průběžně canesten krémem. Jsem ve 4. měsíci těhotenství, ale tyto problémy jsem měla už předtím. S přítelem jsme spolu 7 let, a tyto problémy mám až poslední půl rok nezávisle na ejakulaci přítele. Při mytí používám neparfemované sprchové gely na intimní hygienu. K lékaři jsem objednaná až za 3 týdny, tak bych předem znala ráda váš názor. Děkuji.

Odpověď MUDr. Martiny Novotné: Dobrý den, potíže jaké popisujete, mohou nejčastěji být způsobeny infekcí v pochvě. Vzhledem k tomu, že léčba vám zabírá, dá se předpokládat, že o infekci opravdu jde. Určitý podíl může jít i na vrub psychiky. Při opakovaných potížích se člověk více na daný problém zaměří a více si ho "všímá".

Roli může hrát i infekce partnera - při opakovaných potížích se někdy doporučuje i jeho léčba. Je vhodné vyloučit také podíl alergie, zhoršení imunity, chudokrevnosti (při anemii jsou častější infekce) nebo cukrovky. V těhotenství se však situace nelepší, spíše naopak a taky nemá smysl nějaké podrobné vyšetřování. Těhotenství je stav, který k opakované infekci určitým způsobem disponuje. Bude-li situace trvat i dále, domluvte se na výše uvedeném se svým gynekologem.

Záněty se neustále opakují, co dělat?

Dotaz: Poslední půlrok mívám potíže urologicko-gynekologického charakteru – časté záněty pochvy a močového měchýře - je nutné tyto potíže léčit zvlášť nebo jednotlivě? Souvisejí spolu? Popis potíží: akutní záněty močového měchýře co půl roku, léčené dvakrát antibiotiky. Při prvních příznacích užívám urologické čaje, brusinky, lichořeřišnici. K tomu záněty pochvy, vždy léčené bobulemi. Recidivy jsou každé 2-3 měsíce - jak mam postupovat dál? Moc děkuji za odpověď.

Odpověď MUDr. Martiny Novotné: Dobrý den, pokud máte opakovaně urologické potíže, je nutné obrátit se na urologa. Ten zváží, zda by nebylo na místě (asi ano) provedení tzv. cystoskopie a kalibrace močové trubice. Podle výsledků je možné zjistit, zda nemáte zúženou močovou trubici nebo nějakou vývojovou vadu močových cest, které vás pak disponují k opakovaným potížím.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Dagmar

Dobrý den, včera, tj. 12. 12. 2012, jsem byla dle UZ ve 14+0 tt., to znamená, že začátek každého dalšího týdne těhotenství je vždy ve středu. Poslední menstruace byla 27. 8. 2012. Termín porodu je dle menstruace 3. 6. 2012 a dle UZ mi jej lékař posunul na genetice o 3 dny - z 15. 6. 2013 na 12. 6. 2013 (středa). Pan doktor mi napsal, že diskrepance mezi menstruačním a gestačním stářím je 13 dnů. Ať počítám jak počítám, nemohu se nějak dopočítat dne početí. Můžete mi prosím poradit? Je to pro mě docela důležité. Moc Vám děkuji.

Tereza

Prosím odpovězte mi rychle je to nutné děkuji. Nevím jak to tady chodí a kam mi odepíšete,když tak prosím odepište na mail muska.99@seznam.cz

Sarka

Dobrý den 16.11.2020 jsem měla zákrok čištění naky tekutiny spíš zánět hodně jsem krvácela tak mě to dělali přes horoskopii zákrok byl bez komplikací přestala sem krvácet děkuji za odpověď


Celkový počet příspěvků v diskusi: 132. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Menstruační cyklus

Menstruačním cyklem nazýváme pravidelné opakované krvácení z rodidel ženy, pojem menstruace pak označuje období jednotlivých krvácení.

Hormonální antikoncepce a pleť

Ačkoli je mi už 22 let a beru hormonální antikoncepci, na mé pleti, konkrétně na líčkách se stále tvoří bolestivé akné.

Vhodná antikoncepce

Chci se zeptat, jaké jsou dnes antikoncepční prostředky, vhodné pro 35-letou ženu. Mám již dvě děti a otěhotnět opravdu nechci. S tělískem mám špatné zkušenosti a na podvázání vaječníků si ,myslím, nemám ještě věk. Slyšela jsem, že existují injekce, po kterých se nemenstruuje snad 3 měsíce. Erika

Pět nej otázek o antikoncepci.

Zajímá vás, jakou antikoncepci vybrat, kdy ji vysadit a jak se chránit hned po porodu? Nejen na to má odpověď Radim Uzel.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce