Inzerce

Online konzultace s kardiologem: trápí nás vysoký tlak i strach z infarktu

3. března 2012, Renata Vyšínová   |   přečteno: 14151x

Zaskočí vás občas divné bušení srdce, tlak na prsou nebo píchání na hrudníku? Pokud byste chtěli své potíže konzultovat s kapacitou v kardiologii, můžete využít nabídku Ordinace.cz a využít její projekt „Poraďte se s lékařem online“. V oboru kardiologie radí MUDr. Jaromil Gillár, kardiolog z Liberce.

foto: shutterstock.com
ORDINACE.cz DOPORUČUJE

Pokud i vy potřebujete pomoci, a to v mnoha medicínských oborech, pak stačí jednoduše popsat své zdravotní problémy za pomocí jednoduchého dotazníku, který najdete na Ordinace.cz. Podrobnosti o tom, jak online poradně funguje, pochopíte velmi rychle. Všimněte si hlavně toho, pro pojištěnce jakých ZP je určena.

Syn má dírku v srdci

Dotaz: Osmnáctiletý syn chodí už dva roky na kardiologii kvůli vysokému tlaku. Absolvoval vyšetření štítné žlázy a ledvin, obě byla bez nálezu, před dvěma dny měl na 24 hodin zapůjčený přístroj na měření tlaku (holter). Dnes mi lékařka oznámila, že 85% hodnot diastolického tlaku je vysokých a doporučila léky na snížení tlaku. Na sonografickém vyšetření srdce minulý týden lékařka objevila "dírku", která prý většinou dětem v kojeneckém věku sroste, synovi zůstal asi jeden milimetr velký otvor. Jinak nemá žádné obtíže, ani neužívá žádné léky. Můžete mi, prosím, říci, jak ohrožuje život vysoký diastolický tlak, jestli může souviset s tím nesrostlým otvorem a jestli není možné dosáhnout jeho snížení jinými prostředky, tedy pohybem, bylinkami a stravou, než léky?

Odpověď MUDr. Jaromil Gillár: Dlouhodobě neléčený vysoký tlak ať systolický, diastolický či oba zvyšuje riziko cévních komplikací - infarktu srdce, mozkové příhody, poškození ledvin atd. Léčba je tedy nutná, cílem je tlak do 135/85 v ordinaci lékaře, do 130/80 při domácím měření.

Prvním krokem je vyloučit vysoký tlak při jiné chorobě - proto vyšetření ledvin atd. Dalším krokem při lehce vyšších hodnotách jsou tzv. neléková opatření - redukce hmotnosti u obézních, omezení soli v potravě, pohyb, rekreační sport, nekouřit, nedávat si více než jedno pivo denně. Pokud tato opatření tlak během půl až roku neupraví, pak jsou nutné léky.

S nesrostlým otvorem tento problém nesouvisí, je-li nevýznamný, jen se sleduje. Pouze pokud by se chtěl věnovat potápění (šnorchlování nevadí) měl by konsultovat znovu s lékařem.

Na vysoký tlak zatím léky nestačí

Dotaz: Před třemi měsíci jsem zjistila, že mám vysoký TK-180/100.Navštívila jsem lékaře, užívala jsem léky a hořčík pro podezření na tetanii. Tlak se snižoval, nejvyšší byl po ránu. Byla jsem poslána k neurologovi, protože jsem v tom období prožívala silné stresy. Po medikaci od neurologa se můj stav zhoršil. Pociťovala jsem návaly horka v obličeji, studené ruce, mravenčení a ve večerních hodinách jsem si naměřila tlak T i 220/120.Neuroložka neviděla příčinu v užívání tohoto léku, obvodní lékařka mi lék zakázala užívat. Mírnější projevy tohoto stavu se ale opakovaly, proto jsem absolvovala četná vyšetření – včetně CT mozku a echa srdce. Všechna vyšetření byla v podstatě v pořádku, jen na očním pozadí zjistil lékař zúžené cévy a při echu srdce malá nedomykavost chlopní. I když užívám několik léků, tlak se občas zvýší na 190/100. Nyní mi bylo doporučeno vyšetření EMG a převedení k internistovi-kardiologovi. Můžete mi říci svůj názor na průběh léčby?

Odpověď MUDr. Jaromil Gillár: Provedená vyšetření prozatím vyloučila vysoký tlak jako projev jiného onemocnění, jde tedy o tzv. primární hypertensi - chorobu "vysoký tlak". Cílem léčby je postupná úprava tlaku postupnými úpravami či změnami užívaných léků. K odbornému lékaři Vás odesílají proto, že dvojkombinace léků nevedla k dostatečné úpravě (cílem je tlak do 135/85 torrů) a Váš praktický lékař už asi nechce experimentovat. Nastavení účinné lékové kombinace trvá někdy dlouho, v případě tzv. resistentní hypertense se nemusí podařit vůbec. V každém případě nezbytná oboustranná trpělivost a důvěra ve vztahu pacient- lékař. To ale ukáže čas.

Lékařka mi nevěří, že se mi chce omdlít

Dotaz: Dobrý den, moje potíže trvají asi rok. Mívám stavy na omdlení, nejdříve jen když někde dlouho stojím (fronta při nakupování), před časem už to začalo i v noci během spánku. Do toho mě ještě občas bolí u srdíčka a to mi tluče strašně rychle. Může to mít spojitost s tím, že mám distopyckou pravou ledvinu s rozštěpem  dutinných systémů? Moje paní doktorka na mne vždy kouká, jako když si vše vymýšlím.

Odpověď MUDr. Jaromil Gillár: Dobrý den. Stavy na omdlení při delším stání jsou dány poklesem krevního tlaku, říká se tomu orthostatický kolaps. Není to choroba, předcházet se tomu dá dostatečným přívodem tekutin, nejlépe je se vyvolávajícím situacím vyhnout. Pokud by ale šlo o stavy bezvědomí ve spánku, bylo by nutné došetřit odborným lékařem (nejprve asi neurolog). Bez přesnějšího popisu těchto stavů k tomu více říci nemohu.

Bodové bolesti v místě, kde si myslíme, že je srdce, tedy vlevo pod prsem jsou neškodné a nejsou projevem žádné srdeční choroby. Pokud srdce tluče velmi rychle, nad 140-150 tepů za minutu a stav má náhlý začátek a konec je na místě kardiologické vyšetření. Vše uvedené nesouvisí s postižením Vašich ledvin.

Může za problémy s tlakem odběr plazmy?

Dotaz: Asi měsíc daruji plazmu a při vyšetření před odběrem mi zjistili vyšší tlak - při první návštěvě 165/89, při druhé 171/90, třetí si nepamatuji, ale naposledy jsem byl včera a tlak byl 157/87. Lékař mi řekl, že je na můj věk tento tlak vysoký.  Můžete mi říci, jaké příčiny to může mít? Jsem kuřák, ale má obvodní doktorka mi nikdy nesdělila,že není něco v pořádku.  Co s tím a co mi může hrozit, pokud se to nezmění? A zásadní otázka: může to být prostředím při darování té plazmy? Děkuji za odpověď.

Odpověď MUDr. Jaromil Gillár: Dobrý den. Tlak krve 2x nad 140/90 ze 3 měření může znamenat onemocnění - vysoký tlak, hypertensi. Vysvětlit příčiny v rámci této odpovědi nelze, problém je příliš složitý. Měření by měla být za standardních podmínek, před odběrem krve může mít zkreslující vliv stres. Měl byste to řešit se svým ošetřujícím lékařem.

Mám šelest na srdci?

Dotaz:Dobrý den, prodělala jsem střevní chřipku a při kontrole mi lékařka řekla, že mám šelest na srdci. Udělala mi EKG (pouze u sebe v ordinaci, které trvalo cca 2 tyinu) a řekla, že mám srdce v pořádku. Nikdy jsem si toho moc nevšímala, ale občas mě bolí na srdci a trochu levá ruka. Nepřišla jsem na to, jaký pohyb nebo situace by to vyvolávala či zhoršovala. Jsem na mateřské a bolí mě trochu záda, tak nevím, zda to nesouvisí. Prosím o radu. Nijak vážně jsem doposud nemocná nebyla. Chtěla jsem také vědět, zda tak rychlé EKG dokáže zjistit nějaký problém?

Odpověď MUDr. Jaromil Gillár: Nejde o rychlost pořízení EKG záznamu, to je skutečně otázka několika vteřin. Jde o kvalitu záznamu a hlavně o zkušenost lékaře, který záznam hodnotí. Problém je skutečně možno z EKG vyčíst většinou během minuty. Podle toho jak bolest popisujete, nebudou mít srdeční původ.

Je mi špatně od srdce, nebo od nervů

Dotaz:Dobrý večer,asi bych měla začít tím,že jsem před 4 lety měla selhání srdce - kardiomyopatii v těhotenství, poté jsem byla na kardiologii hospitalizována, vše v pořádku. Jednou za čas mám bušení srdce z ničeho nic, poslední dobou se mi to stává po jídle, když sním víc než bych asi měla. Nejde o to, že bych se přejídala, ale když sním větší porci, tak se bušení dostaví – naměřila jsem si tep v klidu 120/min. Beru léky na nervy, mám od psychiatra určenou panickou poruchu. Se srdíčkem jsem byla na kontrole, udělali mi echo a vše v pořádku. Nevím co si mám počít, když začne mi bušit srdíčko rychleji, hned se mi udělá zle od nervů, pak se celý den pozoruji, měřím tepy a myslím na nejhorší. Je možné, že by to mohlo být i nízkým tlakem? Mívám 100/60 nebo 88/56. Děkuji mnohokrát za radu, protože jsem zoufalá.

Odpověď MUDr. Jaromil Gillár: Dobrý den. Pocitům bušení srdce se říká palpitace, mohou a nemusí být projevem poruchy srdečního rytmu či srdečního onemocnění. Pokud je echokardiografický nález normální, nepůjde o projev vážnějšího srdečního postižení. Dle popisu by mělo jít o takzvanou sinusovou tachykardii, čili normální ale rychlejší a nepříjemně vnímanou činnost srdce v určitých situacích. Pokud je dávka léku na panickou poruchu nastavena správně, patří problém spíše k Vašim obtížím v rámci panické ataky a základem by měla být psychoterapie.

Souvislost s poklesem tlaku se vyloučit nedá, nižší tlak není choroba, většinou je to člověku "dáno" Prevencí je rovnoměrný a dostatečný příjem tekutin během dne. K posouzení srdečních arytmií se používá vyšetření, tzv. Holter  ke sledování EKG 24 hodin, kdy je šance arytmii zachytit a přesně určit typ a dle toho eventuální léčbu. Proberte se svým psychiatrem či psychologem, panická porucha bývá svízelný problém, vyžaduje trpělivost pacienta i lékaře a hlavně maximální vzájemnou důvěru.

autor: Renata Vyšínová , ordinace.cz

Inzerce
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Potřebujete se poradit s lékařem o svém zdravotních stavu? Jeho odpověď obdržíte do 3 pracovních dnů. Napsat lékaři

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Vyhledat lékaře
Vyhledat zdravotnické zařízení
Druh zařízení:
Co nejblíže k:
Diskuse k článku
Petra

Na zvyseny tlak doporucuji predevsim jist zdrava, netucna, nesmazena jidla, pohyb, zadne koureni, nestresovat se (pokud to lze ;) a jako doplnek, ciste prirodni produkt hlivu ustricnou s rakytnikovym olejem. Me osobne pomohl. Da se koupit v lekarnach nebo pres internet: http://www.vegi.cz/cz/produkt/hliva_ustricna_s_rakytnikovym_olejem

Reagovatpoděkovatnahlásit

15. dubna 2012, 17:21:51

dana2 poděkování

Dobry den chtela bych vas poprosit o radu,dost casto mam buseni srdce a pripada mi ze ho mam az v krku a nuti me to na kaslani,nemam poneti jestli je to od srdce nebo neco jineho.dekuji moc za radu.

Reagovatpoděkovatnahlásit

5. června 2012, 17:42:55

Pavlina

Manzelovi obcas vyskoci vysoky tlak a ma bolest na hrudi a jeste obcas nemuze polikat a ma pocit Jako když mu neco roste v krku.byl u lekare a ten mu dal antibiotyka a prasky na alergii a predepsal mu inhalator sel na krev a nic nenasli je mozne ze je to ze stresu manzel se totiz v praci hodne rozciluje

Reagovatpoděkovatnahlásit

8. listopadu 2012, 21:57:12


Celkový počet příspěvků v diskusi: 15. Vstoupit do diskuse.
Přidat nový komentář

 Neradi počítáte? Přihlášení uživatelé nemusí.

 [ pravidla diskuse ]
Inzerce
loading...
Nové články emailem
Anketa
Měli jste někdy potíže s nespavostí?
Zatím hlasovalo 283 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Market (Asentra vs. alkohol) 24. března 2017, 10:02:25

    Dobrý den, já beru Asentru 50 teprve měsíc a alkohol nedoporučuji. Po jedné sklence vína… Diskutovat

  • Petra (priznaky?) 21. března 2017, 19:20:08

    Také mám dvě bulky za uchem doktorka mi řekla že jsou to jen uzliny.( Že pry mám… Diskutovat

  • Jana Dvořáková (Citalec a Neurol-zkušenosti s užíváním) 23. března 2017, 13:07:39

    Ahoj Jiří, tady to nejde,jak sám vidíš,nepřestane. Napadlo mě,napsala bych meil,který… Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce