Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Online konzultace s urologem: nejčastější problém je zánět močových cest

( Renata Vyšínová | přečteno: 25920x )

Chtěli byste své opakované záněty močového měchýře, poruchy erekce nebo jiný urologický problém konzultovat s kapacitou v oboru? Pokud využijete nabídku Ordinace.cz a její projekt „Poraďte se s lékařem online“, můžete své potíže probrat s Doc. MUDr. Milanem Horou z Urologické kliniky LF UK a FN Plzeň. Je jedním ze specialistů z různých oborů, kteří jsou připraveni vám poradit po internetu.

shutterstock.com

Pokud i vy potřebujete pomoci, a to v mnoha medicínských oborech, pak stačí jednoduše popsat své zdravotní problémy za pomocí jednoduchého dotazníku, který najdete na Ordinace.cz. Podrobnosti o tom, jak online poradně funguje, pochopíte velmi rychle. Všimněte si hlavně toho, pro pojištěnce jakých ZP je určena.

Kvůli inkontinenci jsem zralá na psychiatra

Dotaz: Jsem po TNT pásce (léčebná metoda inkontinence), 4 měsíce po císařském řezu. Jsem z 90% inkontinentní.  Jsem kvůli tomu zralá k psychiatrovi. Nevycházím ven, jsem na pokraji zhroucení, netuším, jak budu dál žít, jak pracovat. Mám nárok si zažádat o invalidní důchod? Prosím o radu i kde se mám poradit jak se s tím žije a jak se s tím smířit. Děkuji.

Odpověď Doc. MUDr. Milan Hora, PhD.: Dobrý den, Váš problém je komplikovaný. Doporučuji se obrátit na specializované centrum na léčbu poruch kontinence resp. na uro-gynekologii. Zabývá se tím např. gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN Praha, většinou je specializovaná poradna na každém větším gynekologickém i urologickém pracovišti.

Trápí mne opakované záněty močového měchýře

Dotaz: Dobrý den už počtvrté mě potrápil zánět močových cest, jednou jsem měla i zánět ledvin. Toto onemocnění se mi vrací pokaždé, když prochladnu. Existuje něco, čím bych se mohla chránit? Nějaká prevence atd. Děkuji za odpověď.

Odpověď Doc. MUDr. Milan Hora, PhD.: Dobrý den, močové infekce jsou po infekcích dýchacích cest druhé nejčastější. Mnohem častěji jimi trpí ženy. Vchod poševní je kolonizován bakteriemi z okolí konečníku. Bakterie se krátkou močovou trubicí dostávají do měchýře, kde se mohou pomnožit a způsobit zánět močového měchýře - cystitidu. Organismus se tomu brání pravidelným vyplavováním baktérií při močení a též ve sliznici měchýře jsou obranné mechanismy bránící přilnutí baktérií. Masivně se dostávají do měchýře baktérie do měchýře při pohlavním styku. Ženy trpící opakovanými močovými infekcemi by měly být vyšetřeny, zda nemají nějaké onemocnění podílející se na infekcích (vrozené vývojové vady, močové kameny, a pod.), což ale u mladých žen bývá výjimečné. Není-li žádná příčina odhalena, poté jsou nutná režimová opatření - pečlivá hygiena zevního genitálu vícekrát za den, hojně tekutin během celého dne (min. 3 l za den), pravidelně v kratších intervalech močit, genitál po toaletě otírat směrem zepředu dozadu a ne naopak.

Jsou-li obtíže vázány na pohlavní styk, poté je nutné se po styku vždy brzy vymočit a eventuálně před stykem vzít jednu dávku antibiotika. Objeví-li se infekce, je nutné její brzké přeléčení antibiotiky dle kultivační citlivosti na zjištěné baktérie. U častých recidiv je možné profylakticky podávat na noc menší dávku antibiotika či se i pokusit ovlivnit obranyschopnost podáváním např. preparátu připraveného z mrtvých baktérií, což zvýší obranyschopnost.

Občas mám vřídky na žaludu

Dotaz: Dobry den, asi jednou za 2-3 měsíce se mi na žaludu udělají jeden až dva vřídky se zarudlým okolím. Jejich výskyt je doprovázen pálením v močové trubici a zápachem. Po cca 4-5 dnech vše odezní. Jsem heterosexuální, mám jednu stálou partnerku. Potíže trvají už několik let. Neporadil byste mi, co to může být?

Odpověď Doc. MUDr. Milan Hora, PhD.: Dobrý den, mohlo by se jednat o virovou infekci herpes simplex genitalis. Je to obdoba oparu na rtech. Nic moc se s tím nedá dělat. Až budete mít znovu výsev, navštivte prosím kožního lékaře, potvrdí diagnózu a vysvětlí, co s tím lze dělat.

Mohu mít poruchu erekce z léků na snížení cholesterolu?

Dotaz: Dobrý den, loni mi lékařka předepsala léky na zvýšenou hladinu cholesterolu. Po nějaké době jsem u sebe zjistil poruchy erekce, zhoršovaly se. Asi po půl roce užívání tohoto léku jsem léčbu přerušil, ale potíže se jen zmírnily, ale nevymizely. Ptám se, jestli existuje nějaká léčba potíží, kromě "zázračných pilulek". Jsem nekuřák, nemám nadváhu ani vysoký tlak, s erekcí nebyly nikdy potíže, spíše naopak.

Odpověď Doc. MUDr. Milan Hora, PhD.: Dobrý den, vzhledem k poruchám metabolismu tuků se lze domnívat, že u Vás začíná tzv. organická porucha erekce. Spíše než následek léčby je to následek změn v organismu dané organickými změnami hlavně v oblasti cév. Stav ale umí dnešní medicína vcelku úspěšně řešit. Doporučuji navštívit urologa, vyšetří Vás, vše Vám vysvětlí a navrhne možnosti řešení.

Problémy s močením antibiotika neodstranila

Dotaz: Mám potíže s močením, hlavně s močovou trubicí v penisu, ten mám z části červený a bolestivý i při sexu mě to dost bolí. Problémy trvají už víc než rok, navštívil jsem urologa, který mi provedl vyšetření i konečníkem (několikrát), dostal jsem léky (antibiotika), ale problémy stále trvají.

Odpověď Doc. MUDr. Milan Hora, PhD.: Dobrý den, jste v péči urologa. Ten Vás důkladně vyšetřil, dokonce přeléčil na možný zánět. Takže veškerá závažná onemocnění jsou vyloučena. Jsou samozřejmě obtíže, kde nejsme schopni přesně odhalit příčinu (patří sem hlavně tzv. chronický pánevní bolestivý syndrom) a tudíž nejsme schopni to i účinně léčit. Neohrožuje to na životě, na druhou stranu to život znepříjemňuje. U těchto chorob bývá významná psychická složka, která obtíže postupně stále zhoršuje. Důvěřujte prosím tedy svému urologovi, snažte se od svých obtíží ve svých myšlenkách odpoutat.

Bojím se, že mám rakovinu varlete

Dotaz: Dobrý den mám nad levým varletem takovou kuličku o velikosti borůvky a bojím se, jestli se nejedná o rakovinu varlete. Když jsem se ptal kamarádů, tak říkali, že ne. Problém jsem objevil před čtyřmi lety, od té doby se velikost nezměnila. Občas mám pocit, že mne varle bolí, ale když jsem na něj sáhnul, tak jsem bolest necítil.

Odpověď Doc. MUDr. Milan Hora, PhD.: Nejspíše se bude jednat o tzv. spermatokélu, tedy drobnou cystu. Musíte ale navštívit urologa, stanoví diagnózu přesně. Většinou se s tím nic nedělá, pouze když to nositeli překáží, lze to operativně odstranit.

Jak postupovat při akutním zánětu ledviny

Dotaz: Opakovaně jsem se léčila pro akutní zánět ledviny a ledvinné pánvičky. Pořád mám teplotu kolem 37 – 38 °C. Minulý týden jsem měla sedimentaci 31.5. Je možné, aby antibiotika vůbec nezabrala? Problém už trvá asi měsíc. Nemůže to být jiný zánět v těle?  

Odpověď Doc. MUDr. Milan Hora, PhD.: Akutní zánět ledviny a ledvinné pánvičky (pyelonefritida) většinou způsobují baktérie, které se dostanou z oblasti zevního genitálu močovou trubicí do měchýře a dále do ledviny. Baktérie reagují běžně na všechna antibiotika. Rezistence (necitlivost) na antibiotika bývají vzácná, ale může se to stát, zvláště, je-li někdo léčen opakovaně. Ale teploty mohou být při dobré citlivosti i několik dní, výjimečněji až týden. Při opakujících zánětech se dělá kultivační vyšetření z moče, tam se nechá vyrůst baktérie, která onemocnění způsobuje a otestuje se citlivost baktérií na antibiotika. Součástí nemoci je zvýšení sedimentace, to je normální, díky léčbě by se ale měla snižovat. S důvěrou se obraťte na svého lékaře jak praktického tak urologa.

Sperma s krví

Dotaz: Dobrý den, asi před měsícem jsem měl načervenalé sperma (asi od krve) a po té asi ve 4 případech spíše do hněda. Chci se zeptat, co by to mohlo způsobovat. Nic mě nebolí a žádné jiné problémy nemám. Mám se obávat nějaké nemoci? Děkuji.

Odpověď Doc. MUDr. Milan Hora, PhD.: Dobrý den, hemospermie, česky příměs krve ve spermatu, je relativně časté a většinou neznamená žádné onemocnění. Stejně jako krvácení z nosu také není většinou provázeno žádnou chorobou. Nicméně určité minimální procento rizika urologického onemocnění zde je a bylo vy vhodné, aby Vás přešetřil urolog. Nebojte se ničeho hrozného. Půjde o vyšetření pohmatem, vyšetření moče, ultrazvuk.

Máte také dotaz pro urologa, či jiného specialistu? Ptejte se online.

Diskuse k článku
jan
2x

Dobrý den prosím mám dotaz po padesátce chodím na preventivní prohlídky prostaty. byla zjištěna zvětšená prostata,. Později po pěti letech jsem měl zvýšené PSA .. Byla u mne provedena biopsie,a byl zjištěn zánět prostaty byl jsem léčen lékem gyrablock PSA se mírně zlepšilo.Po 3 letech zase zvýšilo PSA . podstoupil jsem biopsii prostaty nález byl stejný jak při minulém vyšetření, ale po biopsii se mne zhoršilo PSA. Zase 2 měsíce Gyrablock a kontrola po biopsii za 3 měsíce.Nyní mám zavedenou cévku beru samá antibiotika a mám komplikace ledvin, a je mne nevolno asi od ledvin nebo z prášků.,cítím se mizerné.29.6. mám jít na cystoskopii .Chci se zeptat co je to za prevenci, když jsem před biopsií cítil dobře ani v noci jsem nechodil na malou stranu.Děkuji.

akita
2x

Dobrý den pane doktore, prosil bych o Váš názor a radu k mému zdravotnímu stavu. V roce 2011 byl u mne zjištěn nádor prostaty. NO: PROSTATE-VSTUPNÍ PSA 3,797, PSA 15,22%. 2.5.2011 JSEM BYL OPEROVÁN, RADE HISTOL.ADENOCA GS6 ANGIOINVAZE, PERINERUÁLNÍ ŠÍŘENÍ, POZIT. OKRAJE, SEMENNÉ VÁČKY NEGAT. HODNOCENO T3 a NxMO. POOPERAČNÍ PSA, 0,032 ASI PO 2 MĚSÍCÍCH ODESLÁN NA RADIOTERAPII TERAPEUTICKÝ ZÁMĚR: 1X18 MV 6POLI. DÁVKA: 1,70 GY A 26Y/35 FR. CELKOVÁ DOBA 58 DNÍ. DÁVKA NA KRITICKÉ ORGÁNY: RECTUM DMEAN24,5664, MOČOVÝ MĚCHÝŘ DMEAN 19,51 GY BULBUS DMEAN 43,2864. AKUTNÍ TOXICITA LÉČBY: KŮŽE O DOLNÍ GIT 1UGS I PRŮBĚH KLIDNÝ. 12.6.2013 NEMOŽNOST MIKCE APLIKOVÁNA EPICYSTOMIE, PROVEDENA ENDOSKOPIE S NÁLEZEM. TĚŽKÉ NEPROPUSTNÉ SKLEROZY HRDLA. PŘI MANIPULACI NALEZENY A EXTRALIHOVÁNY 2 KLIPY, PROVEDENÁ ELEKTRODISCIE NA Č. 6 BEZ KOMPLIKACÍ. TŘETÍ DEN EPI. UZAVŘENA. SPONTÁNÍ MIKCE ZPRVU OBNOVENA, PŘETRVÁVÁ MÍRNÁ URGENTNÍ INKONTINENCE. POTÉ VŠAK OPĚT ZÁSTAVA MIKCE, PACIENT DEN ZAUČEN AUTOKATETRIZACI.. EPI PONECHÁNA UZAVŘENA. 8.10.2013 PACIENT SE STENOZOU URETY PŘIJAT K OUTI, TUIP. VÝKON PROVEDEN 9.10 S PROVEDENÍM OPTICKÉ URETROTOMIE V HRDLE Č. 6, POTÉ ELEKTRODISCIZE NA Č. 7 A 4 S NÁSLEDNOU ENDORESEKCI MEZI INCIZEMI S ODTRANĚNÍM JEDNOHO KLIPU. ZAVEDEN PMKCH 20 VÝKON BEZ KOMPLIKACÍ NAPOJENÝ NA PMK A UZAVŘENOU EPI. 14.1. 2014 PŘIJAT S RECIDIVOU STRIKTURY HRDLA PO RAPE A ZAVEDENOU EPICYSTOMIÍ PŘIJAT K DISCIZI HRDLA. VÝKON PROVEDEN DNE 15.1. NEJPRVE EXCIZE POLYPU ZADNÍ PENILNÍ URETHRY AD HISTOLOGIE, NÁSLEDNĚ OPTICKÝM URETHROTOMEM DISCIZE HRDLA NA Č. 12 A 6 S PRONIKNUTÍM DO M.M., NÁSLEDNĚ ENDORESEKCE HRDLA S ELEKTRODISCIZÍ JIZEVNATÝCH ZMĚN, ZAVEDEN FOLEY CH. 22. PO ÚSTUPU HEMATURIE PACIENT PROPUŠTĚN S PERM. KATÉTREM A EPICYSTOMIÍ – TATO VÝMĚNA V DEN PROPUŠTĚNÍ UZAVŘENÁ KOLÍKEM. HISTOLOGIE POLYPU CHONICKÝ ZÁNĚT 84430/2014 EPI PONECHÁNA. NORMÁLNĚ MOČIT SE MI DAŘÍ ČÍM DÁL TÍM MÉNĚ. ČASTO VE VELKÝCH BOLESTECH NA HRÁZI NĚKDY I PENISU. MUSÍM UPOUŠTĚT EPI. MÁM OBAVY, ŽE SE OPAKUJE STÁLE STEJNÁ SITUACE. EXISTUJE NĚJAKÉ ŘEŠENÍ MÉHO PROBLÉMU? PLASTIKA? POKUD ANO, JAKÁ? JAK ZÁKROK PROBÍHÁ, A CO BYCH PRO TO MUSEL UDĚLAT. DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ UŽ JSEM BEZRADNÝ S POZDRAVEM…

Roman

Dobrý deň, je taká možnosť že by ste mi poslaly mailovú adresu kde by som vam poslal fotky ? Bol som u viacerych doktoroch a nikto mi nič neporadil urobili mi vysetrenia stery atd. a nič slovami sa to tažko opisuje to treba vidieť a som zufaly neviem čo dalej a za kým ďakujem.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 26. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Inkontinence moči

Moč se vylučuje po uvolnění svěrače močové trubice a stažení svalů močového měchýře. Porucha tohoto mechanismu je spojena s inkontinencí.

Prostata - Zbytnění prostaty

Nejčastějšími projevy zbytnění prostaty jsou obtíže při močení. Zbytnění prostaty může močení ovlivnit mnoha způsoby.

Ultrazvukové vyšetření malé pánve

Ultrazvuk malé pánve je nebolestivé vyšetření orgánů v malé pánvi. Mezi vyšetřované orgány patří močový měchýř, slepé střevo, děloha, vaječníky a u mužů prostata.

Inkontinence žen pohledem gynekologa

MUDr. Jaromír Mašata, Gynekologicko-porodnická klinika, 30. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce