Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Opar: trest za dovolenou

( Renata Vyšínová | přečteno: 42070x )

Celý rok jste v pohodě, a když konečně máte pár dní dovolené, vyrazí se vám opar. Je to totiž "potvora", která se ve vás schovává a vyrazí většinou při oslabení nervového systému a imunity. Takže si ho vlastně přivoláte nervózním počítáním plavek, ručníků a "cestovní horečkou" - anebo stresem po návratu do práce, když se na vás navalí vše, co se během vaší dovolené událo.

shutterstock.com

Léčba oparu

Standardně se léčí zevnímí léky- antivirotiky např. Herpesin nebo Zovirax mast- nasadit hned při prvních příznacích a aplikovat 5x/den. K tomu lze přidat též několikrát za den aplikaci mastí s bylinnými či jinými přírodními složkami. U těžkých případů se podávají antivirotika i celkově, tj. Zovirax či Herpesin tbl. 5x1 tbl (200 mg)/den. Tam, kde jsou recidivy velmi časté, se lze pokusit o tzv. profylaktickou léčbu, kdy se výše uvedené tablety podávají v dávce 2x400 mg po několik měsíců, čímž se obvykle sníži aktivita viru a opary se buď neobjevují vůbec anebo podstaně méně často. Na imunologii se někdy podávají imunomodulační léky k posílení imunity (transfer faktor, isoprinosin aj.). Velmi dobré efekty mívají terapeutické lasery, ale je nutné přijít na několik ozařování do center, která je mají.

Vyzkoušejte diskrétní náplast na opary – velmi tenká, neviditelná náplast, která podporuje léčbu oparu, lze použít i na herpes v těhotenství, avšak po předchozí konzultaci s lékařem. Náplast brání přenosu viru a druhotnému infikování postiženého místa. A u oparů předchází i vzniku strupů nebo jejich bolestivému praskání, případně olupování.

Populární mezi přírodními prostředky se stala tyčinka s konopným olejem, který zasaženou pokožku zvláčňuje a má také mírně antivirové účinky. A hodně populární je i Tea tree olej, jenž má rovněž antivirové a antibakteriální účinky. Nejlepšího efektu většinou dosáhnete, když ho na postižené místo začnete nanášet hned, jak se objeví nepříjemné svědění. Opar je pak často minimální a brzy mizí.

Na prasklé opary pak může velice dobře zafungovat Hemagel, který brzdí zánětlivé procesy v ráně, protože tlumí činnost volných radikálů. Postižené místo se díky tomu hojí rychleji i s menším počtem komplikací.

Pár tipů jak podpořit léčbu:

  • Svařte meduňku a studený vývar přikládejte jako obklad na opar.
  • Obecně pomohou čajové obklady – z heřmánku, vrbové kůry apod.
  • Pomáhá i kostka ledu, kterou zabalíte do čistého kapesníku a přiložíte na místo, kde začíná opar.
  • Pořiďte si mast či balzám na rty s účinnými látkami proti virům.
  • Natírejte místo zinkovou mastí nebo tinkturou.

Dbejte na hygienu – cokoli nanášíte na opar, nanášejte jinak než prstem. Ženy by neměly používat rtěnku nebo lesk, protože i na nich může virus zůstat a způsobit druhotnou nákazu.

Nejlepší prevencí proti oparu je u zdravého člověka rozumná životospráva, dostatek spánku, odpočinku, dobrá fyzická kondice a otužování. Lidé se sníženou imunitou by měli hledat řešení s imunologem.

Jistě máte svůj zaručený recept, jak opar rychle uzdravit. Nenechávejte si ho pro sebe - podělte se s námi o něj v diskusi nebo nám napište!

Přečtěte si také

Alergie na bodnutí hmyzem může ohrozit život

Cestujte bez zdravotních problémů

Zánět spojivek u dětí

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Lucka P
3x

Tygří mast ( čínská nebo thajská ) účinně zabírá na opary, popáleniny, odřeniny rýmu a bolest hlavy... problém jě akorát v to, že to hrozně pálí... výhoda zas je, že to stojí 10,- Kč

Bára S.

Vyhovují mi náplasti Compeed. Jsou sice drahé ( 12 kusů stojí 179,-), ale pomáhá to, jedna krabička Vám opravdu vystačí na dva opary.

Zbyněk Novák
5x

Mně se osvědčila léčba setinfekcí Jodisolem, doporučuju.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 15. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Opary

Velice trpím na opary.Pokud ho podchytím hned, pomůže mi Duvira, ale pokud to neudělím včas, opar pak již na žádnou jinou léčbu nezabírá.Zkoušela jsem i Vectavir, ale po třetím oparu již vůbec nezabíral. Neměla bych brát raději vitaminy? Po oparech mi zůstávají červené skvrnky. Dají se nějak odstranit a dá se jim nějak předejít? Jana

Co je to virus

Virus je nebuněčný živý organismus, drobná částice tvořená pouze bílkovinným obalem, pouzdrem, uvnitř kterého se skrývá dědičná informace ve formě nukleové kyseliny ...

Echinacea virostatikum Indiánů

Máte často angínu? Vyřadí vás banální chřipka z normálního života? A co nachlazení?

Trpíte na opary?

Opary patří mezi nejčastější kožní nemoci vyvolané viry. Jsou známy již od dob řecké civilizace a jsou rozšířeny prakticky po celém světě. Napadají kůži a nervovou tkáň. Ve Spojených státech amerických je infikováno kolem 80 miliónů lidí...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce