Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Osteoporóza

(Prof. MUDr. Josef Marek DrSc. | přečteno: 8483x )

Osteoporóza je syndrom, provázející řadu onemocnění nebo se vyskytuje samostatně. Je definovaná úbytkem kostní hmoty, strukturálními změnami kostní tkáně a zvýšenou náklonností ke zlomeninám, které jsou její hlavní komplikací.

shutterstock.com

Osteoporóza (OP) je syndrom, provázející řadu onemocnění nebo se vyskytuje samostatně. Je definovaná úbytkem kostní hmoty, strukturálními změnami kostní tkáně, a zvýšenou náklonností ke zlomeninám. Právě zlomeniny a jejich následné komplikace, např. zápal plic a trombózy, spojené s imobilizací pacientů při léčbě, mohou být nebezpečné.

Jak je stanovena diagnóza osteoporózy?

Na OP se přijde často náhodně při rtg vyšetření páteře z jiných důvodů nebo dokonce až při zlomenině v důsledku OP, prokázané na rtg. Jasnou dg poskytuje měření množství kostního minerálu metodou kostní denzitometrie na kostním denzitometru. Indikovaní jsou lidé s rizikovými faktory. Mezi rizikové faktory OP patří: drobná postava, vyšší věk, znehybnění na lůžku (důsledkem nemocí), porucha ovariální funkce během života. U mužů snížená produkce testosteronu ve varlatech. Dále vzniká OP zvýšeným odbouráváním kostní hmoty při zvýšené funkci některých žláz s vnitřní sekrecí: patří sem zvýšená činnost štítné žlázy, zvýšená činnost příštítných tělísek, zvýšená činnost kůry nadledvin nebo dlouhodobé podávání některých léků, např. kortikoidů (rizikové je již podávání Prednisonu 7,5 mg/den déle než 1 měsíc).

Vývoj a vznik OP podporuje nízký příjem vitaminu D a vápníku. Další rizika: pití kávy, nikotinismus, některé geneticky podmíněné stavy, např. porucha výroby kostních bílkovin - kolagenu (osteogenesis imperfecta) a pod.

Jak se osteoporóza léčí?

Základním přístupem k OP je její prevence, už od dětských let. Základními léčebnými prostředky OP jsou i dnes vápník a vit.D. Vápníku pro zdravé muže a ženy kolem 1200 mg denně, u žen po menopauze bez hormonální substituce 1500 mg denně, stejně jako u těhotných a kojících žen a osob starších 70 let. (Průměrná dieta obsahuje u nás kolem 800 mg denně, zbytek nutno doplnit léky).

Každý člověk má mít zajištěnu dávku 800 jednotek vitaminu D2 denně. Podle stavu pacienta je nutno k této léčbě přidat: u žen po skončení menses co nejdříve hormonální substituční léčbu (HST). Tam, kde nelze nasadit HST je nutno po domluvě s lékařem zvolit lék, který HST nahradí. Používají se např. bisfosfonáty, posilují kostní hmotu i v oblasti krčku stehenní kosti. Jejich účinek na kosti přetrvává i po jejich vysazení. Fluoridy se podávají se přerušovaně v nízkých dávkách (např. měsíc podávat a měsíc vynechat). Je známo, že fluoridy neposílí krčky foemorů.

Kalcitonin zastavuje funkci osteoklastů. Snižuje tedy dekompozici kosti a snižuje také uvolňování vápníku do oběhu. Snižuje bolest. Nevýhodou je krátkodobost jeho účinku po vysazení. Positivně ovlivňuje kostní denzitu především v oblasti páteře. Je vhodné adekvátní cvičení. Především plavání, cvičení vleže na tvrdé podložce s připaženými horními končetinami a rytmickou elevací dolních končetin kolena k hrudníku, "jezdit na kole vleže". Nedoporučuje se zdvihání čehokoli těžkého. Léky i postup léčby musí být užívány po konsultaci s odborným lékařem. Další léky jsou ve vývoji a běžně se zatím nepoužívají.

Spolupráce nemocného při léčbě

Nespolupracuje - li nemocný přes poskytnutou osvětu, vydává se v nebezpečí. Při OP vznikají na malý podnět zlomeniny, např. krčku stehenní kosti,které nemocného znehybní. Při tom nemocný snadno získá infekční komplikace (zápal plic), vedoucí někdy až ke smrti. Pravidelnost užívání a hlášení důsledků léčby jsou nutné. Pacient může také přispět aktivně k léčení tím, že zvolí sám dietu, bohatou na vápník (mléčné výrobky, mák, brokolici, kořenovou zeleninu).

Prevence osteoporózy

Prevence onemocnění OP je hlavním léčebným přístupem. Typ prevence se podle věku rizikového nemocného. Pokud se nejedná o genetické předpoklady vzniku OP, je nutno předejít a odstranit co nejvíce rizik, zmíněných výše.


Další články o osteoporóze

Jaké látky potřebuje zdravá kostní tkáň?
Kostní tkáň se i po dokončení růstu neustále obměňuje, a proto je velice důležité dodat organismu všechny stavební a funkční látky, které jsou k této obměně potřebné. Kosti obsahují 35 % minerálních látek ve formě kostních krystalů, kde je zastoupen zejména vápník a fosfor.

Vliv vitamínů na prevenci osteoporózy
Na vstřebávání a využití vápníku v organismu mají velký vliv některé vitamíny, zejména vitamín D, A, K1, C, B2 a B6. Vitamín D má z hlediska růstu a obnovy kostí dvě významné funkce. Jednak podporuje vstřebávání vápníku a fosforu ze střeva.

Osteoporóza a výživa
Jedním z faktorů, který hraje roli v prevenci osteoporózy, je výživa. Chceme-li omezit riziko vzniku této choroby, nebo zpomalit její průběh, musí naše strava obsahovat nejenom dostatek vápníku, ale i dalších látek, důležitých pro zdravé kosti.

Fakta a mýty o osteoporóze
Osteoporóza je nemoc starých lidí. Následky osteoporózy se v naprosté většině projevují až v pozdějším věku, kdy je stupeň odvápnění (demineralizace) kosti již pokročilý. Je nutno mít na paměti, že základ pro dostatečnou mineralizaci kostí se vytváří vlastně již v období dospívání.

Desatero v boji proti osteoporóze
Náš seriál o osteoporóze zakončíme praktickými radami, jak omezit riziko vzniku osteoporózy.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Menstruační cyklus

Menstruačním cyklem nazýváme pravidelné opakované krvácení z rodidel ženy, pojem menstruace pak označuje období jednotlivých krvácení.

Co je osteoporoza

Osteoporóza je onemocnění, které se projevuje úbytkem kostní hmoty a poruchami její struktury. Tato choroba vede ke zvýšené lomivosti kostí, a tedy i ke zvýšenému riziku zlomenin a zdravotních komplikací z nich vyplývajících.

Vliv vitamínů na prevenci osteoporózy

Na vstřebávání a využití vápníku v organismu mají velký vliv některé vitamíny, zejména vitamín D, A, K1, C, B2 a B6. Vitamín D má z hlediska růstu a obnovy kostí dvě významné funkce. Jednak podporuje vstřebávání vápníku a fosforu ze střeva.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce