Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Ostropestřec mariánský

(MUDr. Miroslava Kolínková | přečteno: 28963x )

Ostropestřec je mohutný bodlák s větvenou lodyhou, vykrajovanými, ostře zubatými listy.

(Silybum marianum (L.) Gaertn.)



Příprava čaje

1 čajová lžička rozmělněné drogy na šálek (200 ml) vody. Pijeme 2 krát až 3 krát denně. Pokud zvládneme hořkou chuť, lze semeno rozžvýkat a polknout, nebo jej rozemeleme na prášek. V takovém případě užíváme 3 – 5 čajových lžiček, rozděleně během dne.

Užívaná část

Ostropestřec mariánský Semeno    (Fructus cardui Mariae)

Sběr a sušení

Semeno sbíráme tak, že před dozráním uřežeme celé ochmýřené hlavice, necháme je dozrát a vymlátíme. Semena mají hořkou chuť.

Jak vypadá

Ostropestřec je mohutný bodlák s větvenou lodyhou, vykrajovanými, ostře zubatými listy. Bodlák nás na první pohled zaujme svou barvou. Charakteristické jsou bílé skvrny na líci tuhých, lesklých listů. Květy jsou na konci lodyh se vyznačují většinou jasně fialovou barvou. Zákrovní listy mají dlouhé trny. Kvete v průběhu léta, tedy od července do září.

Kde se rostlina vyskytuje

Ostropestřec se pěstuje, pro svůj okrasný vzhled bývá někdy i ozdobou zahrad.

Co semena obsahují

Pro ostropestřec je charakteristický vysoký obsah sylimarinu, což je směs flavonolignanů, silice, biogenních aminů, aminokyselin (významné zastoupení látek s obsahem síry), cukrů a oleje.

Jaké jsou účinky a jak se používá v tradiční medicíně

Dříve: Ostropestřec byl tradiční prostředek při hadím uštknutí. V 17. století se o něm začíná psát jako o „příteli jater a krve“. Používal se také jako léčivka proti nemocem spojeným s melancholií.

Dnes: Ostropestřec se používá převážně vnitřně.

Vnitřně:

Semena ostropestřce podporují vylučování žluče, příznivě ovlivňují činnost jater, ochraňují je před toxickými vlivy a tím velmi významně zlepšují celkový stav organismu, neboť zvyšují odvádění toxinů z těla. Droga se využívá v léčbě a prevenci nejrůznějších onemocnění jater. Jako podpůrný prostředek se podává při chronickém i akutním zánětu jater, při špatné funkci jater poškozených alkoholem, léky nebo jinými škodlivými látkami. U alkoholické cirhózy upravuje jaterní testy a hladinu bilirubinu. Své místo má jako doplněk stravy při dietě.

Pozn. Ostropestřec je součástí originálně vyráběných léčivých přípravků a doplňků stravy. Je považován za jeden ze tří nejsilnějších známých rostlinných antioxidantů. Specialitou je med, který obsahuje pyl z květů rostliny.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
GABCA
1x

vie mi niekto poradit ak je toxicke poskodenie pecene z liekov na epilepsiu a srdce ako dlho sa mozu brat kvalitne kvapky CARDUMAX z ostropestreca.berime ich uz 3 mes.po 10 kv rano a vecer.zabrali lebo testy mierne klesli DAKUUUUUUJEM PEKNE cakam odpoved

Nina
2x

Ja muzu jen souhlasit, na procisteni jater je ostropestrec skvely! Kupuju si Ostropestrec Plus od Farmaxu.

Tomáš
2x

Sehnal jsem ho na http://www.prodejbylin.cz/ostropestrec_plod_mlety/index.html .


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Echinacea

Echinacea je rostlina domácí na prériích Severní Ameriky, ale dá se vypěstovat i u nás. Odpradávna ji používaly k léčbě staré indiánské kultury a daly jí jméno sluneční klobouk...

Jitrocel kopinatý

Pro období podzimu jsou typická onemocnění horních cest dýchacích provázená kašlem, někdy i zvýšenou teplotou. I když existuje léků na kašel celá řada, mnozí z nás sáhnou po osvědčené medicíně našich babiček - jitrocelovém sirupu.

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Lípa (Tilia)

Lípa je pro většinu Čechů především českým národním stromem, pro sběratele léčivých rostlin zase zdrojem suroviny pro vynikající léčivý čaj...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce