Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Osudové míjení - neplodné páry a děti bez rodičů

(PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš Ph.D. | přečteno: 14113x )

Jak to, že máme tolik dětí v dětských domovech a zároveň tolik žadatelů o adopci? Odpověď na otázku, která už jistě napadla i vás, přináší další příspěvěk ze seriálu "Očima psychologa".

shutterstock.com

Po roce pokusů o otěhotnění je třeba se zajímat o náhradní rodinnou péči

 
Pokud tak rok nemůžete přijít do jiného stavu, je nejvyšší čas připravit se na to, že váš život možná půjde úplně jinudy, než jste kdy si přáli. Kdo to nyní nestihne, bude dlouhodobou nechtěnou neplodností postižen víc, než si dokáže představit. Vzpomeňte na vařenou žábu.
 
Pokud dítě nepřichází přirozenou cestou, jsou jen dvě možnosti, jak si je pořídit: náhradní rodinná péče (NRP - adopce, pěstounství) nebo asistovaná reprodukce (IVF). Je dobré se na obě cesty začít připravovat v tomto období zároveň, tj. je chybou si říci: „Nejprve vyzkoušíme IVF, teprve kdyby to nevyšlo, tak začneme uvažovat o NRP.“ Proč? To právě nikdo nezasvěcený neví. Důvodem je snění o nepřítomném - a časem idealizovaném - dítěti. Čím více a déle lidé sní o svém dítěti, tím méně jsou pak schopni přijmout reálné dítě, které jim život (úřady) v té či oné podobě nabízí se všemi jeho reálnými nedokonalostmi. Tím více též získává případné reálné dítě charakter vymodleného dítěte se všemi typickými rodičovskými selháními (rozmazlování, nadměrné ochranitelství ap.).

Adoptivní motivace žadatelů s dlouhodobou neplodností a neschopnost přijmout jiné dítě

Fixace na vysněné malinké děťátko se v NRP projevuje jako tzv. adoptivní motivace: „Dejte nám dítě, co nejmladší, naprosto zdravého krásného kluka, nejlépe modrookého blonďáka.“ Zkrátka žadatelé se chovají, jako by úřady tyto děti syntetizovaly na nějaké výrobní lince jako amarouny. Tuto motivaci provází postupná ztráta zdravého rozumu. Není tak těžké potkat padesátiletou ženu, která se vehementně dožaduje, aby jí úřady daly kojence. „Paní, vždyť mu budete babičkou!“ „No a? Já mám taky právo si užít toho ňuhňání.“ Ano, řeči o právu na dítě a pocit nekončící životní křivdy jsou dalším průvodním jevem dlouhodobé neplodnosti. „Proč ostatní mohou mít děti a my ne? Proč nikdo nemusí na psychologické vyšetření, ale my jo? Copak nemáme právo být šťastní?“ Pozor, to vše jsou následky dlouhodobé nechtěné neplodnosti. Tak uvažují neplodní žadatelé. Je zajímavé, že pěstouni obvykle bývají plodní, a tedy mluví jinak.
 
Navíc lidé s dlouhodobou neplodností mají nevykořenitelný sklon adoptovaným dětem zatajovat fakt, že jsou adoptované, a to přesto, že všichni odborníci je varují před touto chybou. Typický scénář je takový, že celých třináct let se dítěti říká, že je vlastní, ale pak v nějaké obzvlášť nechutné hádce mu krutou pravdu vpálí do očí buď sami rodiče nebo sousedka nebo spolužáci, kteří se to „tajemství, které nesmějí nikomu říci,“ dozvěděli od svých rodičů. V tom okamžiku se tomuto dítěti zhroutí všechny představy o rodině - asi jako v případu vyměněných dětí v třebíčské nemocnici, ale jen s tím rozdílem, že nedostane oněch 3,3 miliónů korun jako kompenzaci.

Statisticky významné rozdíly mezi plodnými a neplodnými žadateli o NRP

Z výzkumu žadatelů o NPR (viz má disertační práce na www.klimes.us) jsem naměřil tyto statisticky významné rozdíly mezi plodnými a neplodnými žadateli:
Neplodní žadatelé nestojí o pěstounství, ale o osvojení, adopci dětí. Jsou mnohem více rasově vyhranění. Chtějí bílé dítě a odmítají i míšence, zejména poloromského. Tvrdí, že by do NRP nešli, kdyby měli vlastní dítě (nejde jim o pomoc dítěti, ale především o kompenzaci vlastního handicapu). Na rozdíl od plodných žadatelů chtějí zatajovat před okolí původ dítěte, stydí se za něj, že není jejich. Lpí na co nejmenším věku osvojeného dítěte, čímž samozřejmě nechávají na holičkách starší děti, které by taky potřebovali rodiče.

Neplodní žadatelé a děti bez rodičů se míjejí

Laici se vždy diví, jak to, že máme tolik dětí v dětských domovech a zároveň tolik žadatelů o adopci. Odpověď vyplývá z řečeného. Ano, máme mnoho lidí, kteří touží po dítěti, ale díky dlouhodobé nechtěné neplodnosti nejsou schopni přijmout starší děti. Malé, bílé, zdravé děti do adopce prostě nejsou nebo nejsou právně volné.

Na druhou stranu máme mnoho dětí starších pěti let, které by byly právně volné, ale ty nikdo nechce. Takže vzniká známá nekompatibilita postižení. Intuitivně bychom předpokládali, že lidé s různými postiženími si budou rozumět a vzájemně se doplňovat, ale opak je pravdou. Spíše se osudově míjejí – zde se míjejí neplodné páry a děti v dětských domovech. I když jsou obdobně postižení – jedni hledají děti, druzí rodiče – přesto si nemohou vzájemně uspokojit své potřeby. I v tom spočívá zákeřnost dlouhodobé nechtěné neplodnosti, že postižení nejen často doživotně trpí faktem, že nemají vlastní dítě, ale navíc nejsou schopni uspokojit svou urgentní potřebu náhradním dítětem. Je to, jako by člověk, který umírá hlady, odmítal skývu chleba s tím, že on přeci jí jen pečená holoubata, která si sám připraví.


Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
yxytex

Px1JxX kohavsqkyelb, [url=http://eflymqxubylm.com/]eflymqxubylm[/url], [link=http://jbsfzgmcmnqt.com/]jbsfzgmcmnqt[/link], http://qqpbxbrcxokf.com/

neplodna

Spise je otazka, proc je tolik nechtenych deti,...deti sice nemohou za sve rodice, ale jaka je v 90% matka, ktera odlozi sve dite nebo o nej prijde v dusledku zasahu "socialky"...verim, ze to je vice otazka pro neplodne pary nez barva pleti a vek ditete 'tedy genofond dite a zatizeni, kdy je dite 5 let v ustavech)...znam spousty nevydarenych adopci i pres lasku a velke usili adoptivnich rodicu....


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1929. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Chtěli bychom miminko, ale ... část 1.

Pokud právě vy jste se v těchto slovech (nebo myšlenkách) poznali, jste těmi pravými, pro koho jsme připravili toto téma. Protože autorka textu není lékařka, nýbrž terapeutka, která se zabývá touto problematikou z psychosociálního hlediska, nebudeme se zde zabývat měřením bazálních teplot, počtem vajíček, transfery… ale spíše tím, co znamenají problémy s početím potomka pro konkrétní páry a jak zvládnout úskalí léčby.

Chtěli bychom miminko, ale ... část 2.

Mimotělní oplodnění je jednou z metod asistované reprodukce a jeho psychická náročnost plyne jednak z faktu, že páru je již jasné, že všechny ostatní přirozenější způsoby počet v jeho případě byly neúspěšné, jednak z faktu...

Chtěli bychom miminko, ale ... část 3.

Jsme spolu už 5 let a teď jsme se začali léčit v CAR. Asi to ještě nějakou dobu potrvá, než budeme mít vlastní dítě. O tom, že máme tyto problémy nevědí ani naši nejbližší...

Chtěli bychom miminko, ale ... část 4.

Léčím se již 7 let, v posledním roce jsem 2x byla na IVF, ale neúspěšně. Jednou jsem sice otěhotněla, ale ve 5. týdnu jsem potratila...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce