Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Otcovská dovolená

(PharmDr. Hana Šindelářová | přečteno: 15586x )

Ten, kdo čte pravidelně tuto rubriku, nebude jistě překvapen, že po miminkovském desateru, ve kterém jsem předávala manželovi know-how péče o dítě, následuje vyprávění o tom, jak se nám vede, když je s dítětem doma tatínek.

Ten, kdo čte pravidelně tuto rubriku, nebude jistě překvapen, že po miminkovském desateru,ve kterém jsem předávala manželovi know-how péče o dítě, následuje vyprávění o tom, jak se nám vede, když je s dítětem doma tatínek.

První šok, který jsme zažili, bylo jednání s úřady o přiznání rodičovského příspěvku. I když z formuláře, který jsme obdrželi, je jasně patrné, že se jedné o peníze pro rodiče, nikoli pro matku, příslušná úřednice byla jiného názoru. Nejdříve se tvářila, že pochopila náš žert, ale že teď už jde veškerá legrace stranou. Pak se nám snažila vysvětlit, že manžel nemůže současně chodit do práce a pobírat rodičovské peníze. Naše informace o tom, že zůstává s dítětem doma a přestává pracovat ji zcela ohromila. Ubezpečili jsme ji, že to s žádostí o rodičovský příspěvek pro manžela myslíme naprosto vážně. A ona po nás naprosto vážně žádala potvrzení o tom, že manžel rozvázal pracovní poměr. Takové potvrzení jsme jí dát nemohli, protože manžel pracovní poměr nerozvázal, ale přerušil, k čemuž se písemně čestně prohlásil. Dále následovala žádost o poslední výplatní pásku a čestné prohlášení, že je poslední. Dále čestné prohlášení, že se o dítě bude celý den starat a že ho nedáme do jeslí, dále potvrzení od mého zaměstnavatele, že nastupuji do práce a čestné prohlášení, že se o dítě nebudu celý den starat, ale že ho nedám do jeslí, protože se o něj bude starat manžel. Dále čestné prohlášení, naštěstí ústní, že až manžel nastoupí do práce, všechno to úřadům oznámí.

Když tak o tom přemýšlím, ten rodičovský příspěvek dodnes nemáme, ale na jakém čestném prohlášení to vázne, to opravdu netuším. Ne že by nás rodičovský příspěvek posunul k majetkově nadprůměrným rodinám, ale jde nám o princip. Chápu to stejně jako boj o to, aby ženy mohly pilotovat raketoplány, řídit jaderné elektrárny, a závodit ve formuli 1.

V den, kdy manžel zůstal doma, se naše okolí rozdělilo na dva zcela odlišné tábory. První (prodavačky v potravinách na rohu a sousedky z domu) začaly mého může ještě více obdivovat, předcházet si ho libovějším masem, čerstvější zeleninou a slanějšími rohlíky a mně přestaly zdravit, protože si nejspíš myslí, že jsem krkavčí kariéristka. Navíc vždy vyfasuji nahnilé rajče, nebo alespoň jeden předvčerejší rohlík. Druhý okruh našich přátel mne lituje, že jsem musela jít pracovat a musela se vzdát nejkrásnějšího období našeho miminka. Manžel to vidí jednodušeji. Má pocit, že ho ženy považují za génia a muži za blbce.

Domácnost trochu pokulhává. V ledničce je občas vymeteno, prach se utírá nepravidelně, květiny jsou povadlé a vyprané prádlo, připravené k žehlení, se vrší. Občas vše zvládnu mocným nočním náporem, ale takových náporů je čím dál tím míň.

Dětská lékařka, kam manžel s dítětem dochází na pravidelné prohlídky, ho přijala jako partnera s tím, že není první a zdaleka ne poslední. Vyptá se ho na všechno, co synek dělá či nedělá, proberou, co by dělat měl a čím obohatit jídelníček. Tam si připadám zbytečná.

A co na to říká ten, koho se to nejvíce týká? Miminko se zatím tváří spokojeně. Dostane najíst, napít, užívá si péče a lásky otcovské v míře nevídané. Oba rodiče bez rozdílu důvěrně oslovuje "mam". Ale když je ouvej, zoubky rostou, nebo bříško bolí, miminko je unavené a přetažené a nechce spát, pak se ukazuje, že mateřský prs je přeci jen ta nejmocnější zbraň na světě.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce